Kulttuuri Hämeenkoski Lammi

Putulan noita

Kuvituskuva: Colourbox

Alla oleva kirjoitus on löydetty Putulan kirjaston kätköistä monisteena, mutta sen alkuperä on epävarma. Tunnistatko sinä tarinan tai tiedätkö sen tekijän? Kuvassa on signeeraus, ehkäpä se auttaa meidät tekijän jäljille? Vai pitäisikö turvautua pääsiäistaikaan? Kerro toimitukselle tietosi!

Vielä 1920-luvulla täällä Lammillakin varsin hyvin tunnettiin kaksi kuulua noitaa: Padasjoen noita ja Putulan noita. Padasjoen noita sai huonekalutkin liikkumaan pöydän ympärillä näkymättömien käsien siirteleminä. Samoin astiat saattoivat siirtyä pöydältä toiselle. Mutta erikoisesti kansa turvautui näihin noitiin, kun haluttiin parantumista jostakin vaivasta tai haluttiin saada varastettu esine takaisin. Oli paljon sellaista, mihin uskottiin noidan voivan auttaa.

Putulan noita oli enemmänkin selvänäkijä, joka selvitti monia sotkuisia asioita. Palkkiona oli aina täysinäinen viinapullo. Tämä viinapullo näytteli myös tärkeätä osaa asian selvittelyssä.

Ronninkylän Linnoisten talossa oli jouluksi teurastettu sikapossu, ja lihat pantu kellarin lihatiinuun. Mutta heti seuraavana yönä maantien laidassa olleeseen maakellariin oli murtauduttu ja mehevät lihakinkut viety. Aamulla oli ollut asiaa kellariin ja huomattiin oven murto ja kinkun varkaus. Isäntä läksi silloin täysinäisen viinapullon kanssa tapaamaan muutaman kilometrin päässä asustelevaa Putulan noitaa.

Kuva: Eila Rokkilan arkistot

Tämä kuva oli Eila Rokkilan Putulan kirjastosta löytämässä monisteessa tarinan kuvituksena. Oletko Sinä kuullut Putulan noidasta? Tunnistatko piirtäjän signeerauksesta tai noidan kuvasta? Kerro meille!

Noita otti isännän vastaan sanoen, että hän osasi jo odottaakin isännän tuloa. Sitten hän otti isännän tarjoaman viinapullon ja ravisteli sitä hetken. Kun poreilu lakkasi, pyysi hän isäntää katsomaan tarkkaan pulloon. Ja isäntä katsoi. Mitä hän näkikään! Kuin elokuvissa hän näki, miten mies tuli kirkonkylän suunnalta metsäreellä ajaen, pysähtyi Linnoisten talon kohdalle tiellä, kulki kohti maakellari Sitten hän väänsi jollakin raudalla lukon irti, avasi oven ja kantoi ensin toisen ja sitten vielä toisenkin kinkun rekeen ja läksi ajamaan tietä eteenpäin. Ja mikä oli vielä ihmeellisempää, isäntä tunsi murtomiehen. Tämä oli hänen hyvä tuttavansa, josta hän ei olisi millään uskonut tällaista temppua.

Isäntä ei halunnut asiasta tehdä kenellekään mitään ilmoitusta, vaan piti asian omana tietonaan. Oli näet parempi säilyttää entiset hyvät välit edelleenkin.

Mutta ihme tapahtui: ihan joulun alla sama hevonen ja mies siankinkkukuormineen ajoi Linnoisten pihaan ja meni isännän puheille. Siinä hän tunnusti isännälle muutaman päivän takaisen murtonsa, pyysi anteeksi ja lupasi korvata. Tästä harvinaisesta tunnustuksesta heltyneenä isäntä antoi murtomiehelle toisen kinkun joululahjaksi Ja entiset hyvät välit vain paranivat tästä jalosta teosta.

Mitä osuutta näytteli Putulan noita tavaran palauttamisessa, sitä ei kerrottu. Vaikuttiko kukaties se taika murtomiehen omaantuntoon?

Keski-Hämeen väki toivottaa iloista pääsiäisen aikaa kaikille lukijoille!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat