Kulttuuri Lammi

Puuhaviikolla tehtiin omat elokuvat

Green screenin, eli vihreän taustavärin käyttäminen elokuvan teossa mahdollisti mielikuvitukselle vapaat rajat. Iida ja Iisa pääsivät mukaan näyttelemäänkin puuhaviikolla tehtyyn elokuvaan. Kuva: Siina Nurminen

Lammin kirjaston järjestämällä puuhaviikolla torstaina 14.6. puuhattiin Viljami Tabellin avulla omat elokuvat. Ideana oli suunnitella ja toteuttaa omat animaatioelokuvat pienissä ryhmissä alusta loppuun saakka. Päivän lopuksi järjestettiin vielä vanhemmillekin avoin tilaisuus, jossa katsottiin jokaisen ryhmän aikaansaannos. Mukana puuhaviikolla on joka päivä eri vetäjä, ja puuhaviikon ohjelmaan kuului niin luontopolkua, taikaolentoja, taidepajaa, kuin ötököiden tutkiskeluakin. Hämeenlinnan Arx:ilta mukana oli toista kertaa mediakasvattaja Viljami Tabell, joka oli elokuvapajasta vähintään yhtä innoissaan kuin pajaan osallistuneet lapsetkin.

– Lasten innostus tarttuu. Tykkään etenkin tällaisista pidemmistä pajoista, jossa ehtii kunnolla jo saamaan aikaansaannosta, Tabell kertoo.
– Tämä työ on aivan mahtava! hän toteaa.
Työkseen Tabell käy kiertämässä kouluja ja opettamassa mediakasvatusta. Puuhaviikon ohjelmassa oli opettaa green screenin käyttöä, animaatioiden ohjausta, käsikirjoittamista ja elokuvaohjelmien käytön opettelemista.
– Monella lapsella on lähtenyt näistä pajoista innostus elokuvien tekoon, ja niitä ollaan sitten väsäilty kotonakin, mediakasvattaja kertoo.
Elokuvapajaa vetänyt Tabell haluaa korostaa mediakasvatuksen kasvavaa merkitystä nykymaailmassa.
– Ajatuksena on, että lapset oppisivat luovaan tekemiseen sen sijaan, että pelaisivat älylaitteilla sotapelejä tai olisivat netissä kiusaamassa muita. Toivon, että tämä opettaa lapsille, että älylaitteita voi käyttää johonkin hyödylliseenkin, Tabell summaa elokuvapajan idean.

Editointi antaa mielikuvitukselle vapaat rajat

Paja starttasi parinkymmenen alakouluikäisen puuhaviikkolaisen jakamisella neljään ryhmään, josta elokuvaa ensiksi ryhdyttiin työstämään käsikirjoittamisella. Lapsia oli etukäteen ohjeistettu tuomaan mukaansa pehmolelun, jota sai käyttää animaatiossa, sekä välttämäään vihreitä vaatteita, jotka eivät green screenillä näy. Ideoita alkoikin lentelemään ilmaan kilpaa, kun Tabell antoi mielikuvitukselle vapaat rajat.

– Voidaanko vetää mut vessanpöntöstä alas, kuului innostunut kiljaisu.
Muita elokuvaideoita olivat esimerkiksi pehmolelut, jotka ajavat autolla, nousevat kirjan sisältä esiin ja laskevat liukumäkeä.
Eveliinan, Iidan, Jennin, Eevin ja Iisan käsikirjoitukseen kuului lelu, joka ajaa autolla. Pikkuautoa pääsivät työntämään Iida ja Iisa, ja muut toimivat Green Screenillä kuvaajina.
– Täällä puuhaviikolla on ollut tosi kivaa, tytöt toteavat yhteistuumin.
Haastavimmaksi tyttöjen ryhmällä koitui iPadilla editointiohjelmien kanssa työskentely. Lopulta kuitenkin kaikkien ryhmien loistavat elokuvat saatiin katsella koko porukalla.
Kirjastonhoitaja Päivi Ruuskanen ja puuhaviikkoa vapaaehtoisesti mukana järjestämässä ollut Leija Kuuranhalla olivat puuhaviikon pajojen jälkeen väsyneitä, mutta onnellisia. Ruuskasen mukaan kaikki tahot, keitä on pyydetty mukaan järjestämään ovat lähteneet innolla mukaan.
– Yksi jopa tarjoutui pitämään itse pajaa, Ruuskanen iloitsee.
Ennakkovalmisteluihin käytettiin paljon aikaa, mutta se oli järjestäjien mukaan sen arvoista. Elokuvapajaa varten Ruuskanen ja Kuuranhalla olivat edellisenä iltana laittaneet paikoilleen elokuvan kuvauspaikkoja ja tarvikkeita. Myös vetäjät olivat päässeet kokeilemaan animaation tekemistä, joka oli heistä hauskaa. Kuuranhalla kiittelee, että yhteistyö kirjaston kanssa on sujunut loistavasti.
– Tämän puuhaviikon järjestäminen on ollut näin vapaaehtoistyöntekijän näkökulmastakin antoisaa, Kuuranhalla iloitsee.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski