Kulttuuri Tuulos

Risto Autio ohjaa Ruuttanäyttämön ensi kesän näytelmän

Risto Autio ottaa ohjat ensi kesän Ruuttanäyttämön näytelmässä. Taina Leppänen odottaa innoissaan tulevaa. Kuva: Maria Ilonen

Tuuloksen Ruuttanäyttämöllä puhaltavat ohjaajan osalta uudet tuulet. Yksitoista vuotta Ruuttanäyttämön kesäteatteria ohjannut Petri Liski siirtyi kuluneen kesän jälkeen sivuun ja uudeksi ohjaajaksi saatiin Kotikatu-televisiosarjasta tuttu näyttelijä Risto Autio.

Kun Autiota pyydettiin ohjaamaan ensi kesän teatteri ja se sopi kalenteriin, hän päätti ottaa homman vastaan.

Ruuttanäyttämöllä on aina nähty komediaa ja sillä linjalla on aikomus jatkaa ensi kesänäkin. Sitä ihmiset odottavat.

– Se on kysynnän ja tarjonnan laki. Ihmiset tykkäävät nähdä kesäteatterissa komediaa. Suomessa on 240 kesäteatteria ja niistä 99 prosenttia on komediaa, Risto Autio sanoo.

Ensi kesän näytelmä on melko varmasti jo valittu. Se on Risto Aution omaa tekstiä ja tehty aikanaan tilaustyönä. Näytelmä tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen ilmastonmuutokseen, mistä jokaisella on näytelmässä oma käsityksensä. Käsikirjoitus vaatii vielä sovittamista Tuuloksen teatteriporukalle.

Autio on ohjannut paljon kesäteatteria

Suomen ainoan VPK:n alaisuudessa toimivan kesäteatterin teatteriosaston johtaja Taina Leppänen on iloinen, että Risto Autio saatiin ohjaajaksi.

– Minä ainakin odotan innolla tulevaa kesää. Itselläni ei ole muuta ohjaajakokemusta, kuin Petri, joten on kiinnostavaa nähdä jonkun toisen näkemys, Leppänen sanoo.

Risto Autiolla on kokemusta niin näyttelemisestä kuin ohjaamisestakin. Tällä hetkellä hänellä on ohjaustyö työn alla Hämeenlinnan Hämy-teatterissa. Kesäteatteria Autio on myös ohjannut paljon, mutta näytellyt hän on kesäteatterissa vain kerran, viisi vuotta sitten Äänekoskella. Hauskaa se Aution mukaan kyllä oli.

Erona harrastajien ja ammattilaisten ohjaamisessa on Aution mukaan lähinnä ajankäyttö, lahjakkuutta hän sanoo löytyvän molemmista näyttelijäryhmistä.

– Ammattilaiset harjoittelevat kolmen kuukauden ajan kahdeksan tuntia päivässä ja harrastajilla se aika on kerran viikossa. Muuten se on periaatteessa samanlaista, ihmiset ovat samanlaisia, kun heidät oppii tuntemaan, Autio sanoo.

Autio sanoo harrastajanäyttelijöiden ohjaamisen olevan palkitsevaa, sillä ammattinäyttelijät ovat usein yli-itsekriittisiä sekä kovin kriittisiä muutenkin. Ohjaajan tehtävän hän sanoo molemmissa tapauksissa vaativan psykologista osaamista.

– 60–70 prosenttia suomalaisista teatterinäyttelijöistä myös ohjaa. Se liittyy ammatilliseen kunnianhimoon ymmärtää teatteria laajemmin kuin yhdestä perspektiivistä.

Kulunut kesä meni hyvin

Ruuttanäyttämön kesäteatteri on pyörinyt 18 vuotta, sitä ennen näyteltiin Kapakanmäellä Pertti Roiskon ohjauksessa. Teatterissa on kymmenisen vakinäyttelijää. Roolit on aina saatettua täytettyä.

– Tänä vuonna saatiin mukaan kolme miestä, eli yksi uusi mies lisää. Uusiakin näyttelijöitä mahtuu mukaan, ja näyttelemisen lisäksi väkeä tarvitaan muun muassa lavastetyöryhmään sekä kahvion puolelle, sanoo Taina Leppänen.

– Itse pidin tänä kesänä tauon näyttelemisestä.

Kuluneena kesänä nähty Akattoman kylän onni keräsi yleisöä hyvin ja säätkin olivat suotuisat.

– Väkeä kävi enemmän kuin edellisenä kesänä, ja ensikertalaisiakin oli katsomossa, Leppänen kertoo.

Näytösten yhteydessä nimittäin kehotettiin ensikertalaisia nostamaan kätensä ja kyllä niitä nousi.

Jokainen esitys on yhteinen kokemus

Kun ensi kesäksi kaavailtu näytelmä todennäköisesti valitaan esitettäväksi, Risto Autio kirjoittaa syksyn aikana käsikirjoituksen tulevaan muotoonsa ja pidetään muutamia tapaamisia, joiden aikana tehdään esimerkiksi inspiraatioharjoituksia. Näyttelijäjako tehtäneen vuoden alussa. Haastattelua tehtäessä näyttelijät ja ohjaaja ovat tavanneet vasta kerran, ja tästä tapaamisesta Risto Autiolle jäi hyvä tuntuma.

Kesäteatterissa, kuten muussakin teatterissa, voi tapahtua kaikenlaista yllättävää. Taina Leppänen muistaa, kuinka ensimmäisenä näyttelijäkesänään hän oli jo poistunut näyttämön takaa kahville, kun näyttämöllä huhuiltiin vielä, että minneköhän se opettaja on joutunut. Opettajaa näyttelevä Leppänen oli unohtanut olevansa mukana vielä viimeisessä kohtauksessa. Myös Risto Autiolle on sattunut, kun kolmesta näyttelijästä kaikille iski samaan aikaan se black out ja lavalla tuijoteltiin tovi näyttelijäkollegoita silmiin ja yritettiin improvisoida. Kesäteatterissa myös sää voi aiheuttaa poikkeustilanteen, vaikka Ruuttanäyttömöllä on toki mahdollisuus siirtyä myös sisätiloihin tarvittaessa.

Autio sanookin jokaisen kesäteatteriesityksen olevan ainutlaatuinen, yhteinen kokemus, jonka yhteen hitsautuva kesäteatteriporukka kokee yhdessä.

Artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen Syyslehdessä 12.9.2019. Syyslehti on veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski