Kulttuuri Hämeenkoski Lammi

Rumpalin hommat ja rautakaupan työt tasapainottavat toisiaan

Aiemmin Esa Parikka työskenteli musiikin parissa täysipäiväisesti, nykyään hän tekee töitä myös perheyrityksessä Lammilla. Kuva: Maria Ilonen

Rumpali Esa Parikka on parhaillaan konserttikiertueella Jorma Kääriäisen bändin kanssa. Tänä vuonna Parikalla on sovittuna noin 120 keikkaa. Kääriäisen bändissä hän on soittanut neljä vuotta ja nyt hän soittaa lisäksi myös tangokuningatar Heidi Pakarisen bändissä.

Muusikon hommat työllistävät ison osan ajasta, mutta silti Parikan löytää myös perheyritys Rautanetin tiskin takaa Lammilta. Parikan mukaan erilaiset työt tasapainottavat toisiaan sopivasti, vaikka kiirettä miehellä pitääkin. Hän myöntää elämän olevan itseaiheutettua minuuttipeliä.

Aiemmin Esa Parikka työskenteli musiikin parissa täysipäiväisesti, kun hän soittamisen lisäksi teki myös opetustyötä. Tuohon aikaan keikkojakin oli parisataa vuodessa.

– Silloin paloin vähän loppuun ja oli pakko rauhoittua. Sitten sopivasti vanhemmat muuttivat yrityksen Hämeenkoskelta Lammille vuonna 2014 ja samalla se myös laajentui. Opettamiseen ei jäänyt enää aikaa, Parikka kertoo.

Keikkailun myötä kilometrejä tulee taitettua ympäri Suomen niin keikkabussissa kuin omallakin autolla. Parikka laskeskelee, että omalla autolla noin 40 000 ja keikkabussin kyydissä noin 80 000 kilometriä vuodessa. Toisinaan hän tekee myös kaupan töitä keikkamatkoilla, jolloin onnistuu esimerkiksi nettisivujen päivittäminen.

Tukea uralle koulusta ja kotoa

Musiikin pariin Esa Parikka löysi tiensä jo lapsena. Hämeenkoskelta kotoisin oleva Parikka kävi ala-asteikäisenä 1990-luvulla Hämeenkosken kanttorin Veikko Saaren pianotunneilla. Saari patisti Parikan hakeutumaan jatko-opintoihin, ja niinpä hän hakikin Lahden konservatorioon.

– Ensimmäisen kerran hain pianoon, mutta en päässyt sisään. Sitten hain lyömäsoittimiin ja pääsin. Veikko minut ohjasi lyömäsoittimien pariin. En ehkä olisi päässyt näin pitkälle, jos olisin jatkanut pianossa, Parikka sanoo.

Veikko Saaren lisäksi Esa Parikka mainitsee isoksi tuekseen Lammin Hakkalan koulun musiikinopettajan Teppo Koskisen, joka auttoi paljon, lainasi omia soittimia ja antoi mahdollisuuden jäädä koulun jälkeen treenaamaan. Parikka ei käynyt Lammin lukiota, mutta oli mukana ikäluokkansa musikaalissa.

Koulun lisäksi myös kotona on aina tuettu musiikkiuraa. Vanhemmat kuljettivat soittotunneille niin Parikkaa kuin hänen myös musiikkia harrastanutta siskoaan ja hankkivat soittimet. Tällä Parikka sanoo olleen suuri merkitys oman uran kannalta. Myös isä on soittomiehiä.

– Isä soittaa haitaria ja on tehty yhdessäkin keikkoja. Hänestäkin olisi kyllä ollut varmasti ammattimuusikoksi, jos siihen aikaan olisi ollut mahdollisuuksia, Esa Parikka sanoo.

Soittanut paljon teatterissa

Esa Parikka ei oikeastaan osaa laskea, kuinka monessa kokoonpanossa on elämänsä aikana ehtinyt soittaa. Monenlaista musiikkiakin on tullut soitettua iskelmästä gospeliin.

Ensimmäiset bändit olivat koossa ala- tai yläasteaikana.

– Yläasteella meillä oli ainakin musiikkiryhmässä koottu bändi, jonka kanssa teimme keikkoja koulun discoissa, soitettiin aikansa pop- ja rock-hittejä, Parikka muistelee.

Hän on soittanut paljon myös teatteriproduktioissa, viimeisimpänä Lahden teatterin Elvis-musikaalissa. Lisäksi hän on ollut mukana musiikkiteatterissa.

– Teatterihommista tykkäsin tosi paljon ja niitä teen jatkossakin, jos vain on tilaisuus. Se on freelance-muusikolle niin sanottu siisti sisätyö, soittimet ovat valmiina, eikä tarvitse reissata.

Myös kesäteatterissa Parikka on soittanut. Kiireisimpänä kesänä hän kertoo tulleensa aamulla kaupalle töihin, menneensä siitä kesäteatteriin soittamaan ja sitten vielä illalla jollekin muulle keikalle. Vapaapäivinä tulee mielellään nukuttua. Oman aikansa ottavat myös 9-, 7- ja 3-vuotiaat lapset. Vielä muutaman vuoden hän arvelee ainakin jaksavansa hektistä tahtiaan.

Iskelmästä metalliin

Rumpalin oma musiikkimaku on aina ollut laaja, siihen on mahtunut niin metallia kuin iskelmää. Ensimmäiseksi fanituksen kohteekseen Esa Parikka mainitsee Metallican.

– Se oli silloin 1990-luvulla todella kova. Toisaalta kuuntelin myös Paula Koivuniemen ja Katri Helenan kasetteja walk-manneista. Iskelmästä opin pitämään pienestä pitäen.

Esa Parikalla ei ole olekaan montaa musiikin genreä, jota hän ei olisi soittanut, eikä myöskään juuri mitään, mitä hän ei suostuisi soittamaan. Kaikkea voi myös kuunnella, jos se on hyvin tehtyä. Ainoastaan sellaista musiikkia hän ei lähtisi soittamaan, jota ei hallitse.

Parikka on tyytyväinen, että musiikki on työllistänyt ja erilaisia työtilaisuuksia on tullut. Tällä hetkellä tietää ainakin puoli vuotta eteenpäin, mitä on tulossa. Useimmat työtilaisuudet tulevat puskaradion kautta.

– Suomessa on tärkeää olla hyvä työmoraali ja hoitaa hommansa hyvin, kuviot ovat sen verran pienet. Soittaa pitää toki osata, mutta olla vähän nöyrällä asenteella kuitenkin, Parikka summaa.

Oma mielenkiinto pidettävä yllä

Jorma Kääriäisen konserttikiertueelta hän odottaa hienoja keikkakokemuksia. Hienoja keikkapaikkoja hän on nähnyt uransa varrella useita pitkin Suomea. Yhtä erityistä keikkaa hän ei osaa uransa varrelta mainita, eikä myöskään mitään erityisen huonoa. Mitä nyt kerran kävi Lahden Sibelius-talolla niin, että Parikka meinasi pudota rumpujakkaran hajotessa lavalta.

Rumpalin tehtävä on laskea kappale käyntiin.

– Kerran kävi niin, että oli kerran treenattu ja en millään muistanut muuta, kuin että siinä oli joku juttu, mikä piti muistaa. Ne olivat pitkiä minuutteja lavalla, ennen kuin muistin. Yleisöstä ei ehkä kukaan sitä tajunnut, mutta bändi kyllä ihmetteli, miksi en laske biisiä käyntiin.

Omaa soittotaitoa ja mielenkiintoa on pidettävä koko ajan yllä, ei voi vain suorittaa tai mennä soittamaan ja ajatella samalla jotain muuta.

– Yritän vähän treenatakin, vaikka viime aikoina treenikämpillä olo on jäänyt vähän vähiin. Treenaaminen on usein sitä, että kuuntelee biisejä matkoilla. Muuten, jos aikaa jää, yritän vähän liikkua, Esa Parikka sanoo ajankäytöstään.

Maailmankiertueelle olisi vielä jonakin päivänä mukava päästä ja nähdä, miten kaikki toimii isommassa mittakaavassa.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski