Kulttuuri Hauho Tuulos

Ruuttanäyttämön väki odottaa toiveikkaasti tulevaa harjoitusten keskeytymisestä huolimatta

Taina Leppänen ja Risto Autio syksyllä 2019. Kuva: Maria Ilonen

Vallitseva koronatilanne vaikuttaa tulevan kesän kesäteattereihinkin. Hyvässä vauhdissa olleet harjoitukset katkesivat maaliskuun alussa myös Tuuloksen Ruuttanäyttämöllä, kun kokoontumiset ja harrastustoiminta kiellettiin. Tänä kesänä oli ja on yhä tarkoituksena esittää näyttelijä Risto Aution käsikirjoittama ja ohjaama komedia Kaupunginjohtaja Nipasen unelma.

Teatteriosaston johtaja Taina Leppänen kertoo teatterin väen odottavan koronasta huolimatta tulevaa toiveikkaasti ja ajatuksissa edelleen on, että näytelmä esitettäisiin heinäkuussa.

Harjoittelu on ollut viimeisen kuukauden ajan omatoimista.

– Kukin on kotonaan harjoitellut vuorosanojaan, ja elämme toivossa, että heinäkuussa olisi esitykset. Vaihtoehtona on näytösten siirtäminen, ja tarvittaessa näytelmä voidaan esittää myös sisätiloissa. Ei olla siis vielä heitetty kirvestä kaivoon, Leppänen sanoo.

Harjoitusten keskeydyttyä Ruuttanäyttämöllä oli ehditty harjoitella näytelmän ensimmäistä osaa ensimmäiselle puoliajalle asti. Nyt Risto Autio on myös kirjoittanut näytelmää hieman uusiksi.

Viimeistään elokuussa esitykset

Näytelmässä on mukana reilu kymmenen näyttelijää, ja jokainen on tahollaan käynyt läpi omaa rooliaan. On myös mietitty, miten voitaisiin harjoitella esimerkiksi ryhmävideopuhelun välityksellä sekä vaihdettu viestejä.

Ensi-ilta on yleensä ollut juhannuksen jälkeinen torstai, ja näytöksiä on ollut siitä eteenpäin kuukauden ajan. Tänä vuonna oli suunniteltu jo ennen koronaepidemian alkua ensi-illan siirtämistä heinäkuun ensimmäiselle päivälle. Näytösten aloittaminen riippuu siitä, milloin rajoitustoimet päästään purkamaan ja harjoitukset taas käynnistämään.

– Jos toukokuussa päästäisiin jo harjoittelemaan, ensi-ilta voisi ehkä olla suunniteltuun aikaan, tai sitten vähän jouduttaisiin siirtämään ensi-iltaa eteenpäin. Jos vasta kesäkuussa päästään harjoittelemaan, ei varmaan ihan suunnitellusti saada aloitettua. Viimeistään elokuun aikana pitäisi kuitenkin esittää, koska meillä yhdellä näyttelijällä alkaa sitten esimerkiksi lukio ja kiireet sitä kautta, Taina Leppänen arvelee.

Suunnitelmia jo 20-vuotisjuhlavuodelle

Tämä kesä olisi Ruuttanäyttämön yhdeksästoista. Ensi vuonna on siis tulossa 20-vuotisjuhlavuosi, ja senkin varalle on jo suunnitelmia. Juhlavuodelle on suunnitelmissa jotain aivan uutta, mutta komediassa on kuitenkin tarkoitus pysyä. Sen enempää Taina Leppänen ei vielä uskalla paljastaa. Komediaa Ruuttanäyttämöllä on esitetty aina, ja komediaa ihmiset kesäteatterilta myös odottavat. On myös varauduttu siihen, että tälle kesälle suunniteltu näytelmä jouduttaisiin siirtämään juhlavuodelle.

Risto Autio toimii ohjaajana ensimmäistä kertaa, kun teatteria aiemmin yksitoista vuotta ohjannut Petri Liski siirtyi sivuun. Yhteistyö näyttelijöiden ja ohjaajan kesken on sujunut hyvin, ja harjoituksissa on ollut hauskaa.

– Risto on tuonut taas uutta kulmaa ja osaamista näyttelemiseen, minäkin olen aiemmin näytellyt ainoastaan Petrin ohjauksessa. Meillä on ollut nyt myös hieman erilaisia harjoituksia, on harjoiteltu muun muassa itseilmaisua ja äänenkäyttöä, käyty läpi ihan perusasioita. Risto on helposti lähestyttävä ja lämminhenkinen, on tykätty hirveästi, kertoo Taina Leppänen tyytyväisenä ohjaajavalintaan.

Leppänen myöntää, että kyllähän tilanne ottaa päähään, kun kaikki asiat menevät uusiksi, eikä vielä tiedetä, miten toimitaan. Siitä hän on kyllä varma, että vaikka näytelmä siirtyisi kesälle 2021, sitä jaksetaan odottaa.

– Sen verran intohimoisesti me tähän suhtaudumme, hän sanoo.

Intohimo ja tiivis ryhmä on auttanut jaksamisessa jatkaa harjoituksia myös itsekseen.

Hauhon Kesäteatterin musiikkinäytelmä siirtyy seuraavaan kesään

Hauhon Kesäteatterin tämän kesän musiikkinäytelmä on päätetty siirtää koronan vuoksi kesään 2021.

Työn alla Lautsiassa olleen Markku Hyvösen kirjoittaman musiikkikomedian Pohjoisen taivaan alla piti saada siivet tarinalleen Leevi and the Leavingsin tunnetuksi tekemästä musiikista Esityksen ohjaajana olisi tuttuun tapaan ollut Pekka Verho, mutta korona muutti suunnitelmat.

– Suruksemme joudumme ilmoittamaan, että kesän 2020 musiikkikomedia Pohjoisen taivaan alla joudutaan perumaan COVID-19-pandemian takia. Ryhmässämme on useita hoitoalan henkilöitä sekä riskiryhmäläisiä. Ajattelemme myös teidän, katsojien, parasta tässä raskaassa päätöksessämme. Emme halua riskeerata kenenkään terveyttä, teatterin verkkosivuilla kerrotaan.

– Älkää kuitenkaan olko huolissanne. Pääsette näkemään kyseisen näytelmän ja nauttimaan Leevi and the Leavingsin lauluista kesällä 2021, teatterin verkkosivuilla luvataan ja toivotellaan kaikille kesäteatterin ystäville ihanaa kevättä ja kesää.

– Pitäkää itsestänne ja toisistanne hyvää huolta!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat