Kulttuuri Lammi Keski-Häme

Suku tutuksi – harrastuksen myötä avautui uusi maailma

Johanna Lehtosen mielestä sukututkimus on palkitsevaa. Kuva: Karoliina Salo

Johanna Lehtonen on Hakkalan koulussa ruotsin ja englannin opettaja. Hänen elämässään on läsnä erityinen harrastus, sukututkimus.

– Kiinnostukseni sukututkimukseen alkoi, kun opiskelin Helsingin yliopistossa pohjoismaisia kieliä ja opettaja lähetti tekemään kurssi työtä Uudenkaarlepyyn sukunimistön synnystä. Tarkoituksena oli käyttää kirkonkirjoja, Johanna Lehtonen kertoo. Hän oli haltioissaan kaikista uusista tiedoista, ja kurssityön jälkeen hän kävi pari sukututkimuskurssia.

– Kaikki oli niin ihmeellistä, siinä avautui kuin uusi maailma.

Eri tapoja tutkia sukua on Lehtosen mukaan monia, mutta kaksi päätapaa ovat arkistot ja geneettinen tutkinta. Aloittaessaan Lehtonen vietti paljon aikaa kansallisarkistossa ja tutki paljon kirkon kirjoja. Nykyään on mahdollista tutkia sukua myös dokumenttien avulla. Geneettistä tutkintaa ei voi tehdä ilman arkistolähteitä.

– Kun aloittaa, tärkein lähde on kirkonkirjat (rippikirjat ja syntyneiden ja kuolleiden luettelot) niillä pääsee 1700 luvun alkuun, joissakin 1600 luvun loppupuolelle, Lehtonen kertoo. Lähteinä voi käyttää myös henki-, maa- ja tuomiokirjoja. Käytän nykyään eniten tuomiokirjoja, eli käräjäoikeudesta on pidetty pöytäkirjaa, Lehtonen kertoo.

– Luen jokaisen tapauksen ja kirjaan sukulaissuhteet ylös. Lammi on rakkain tutkimuskohteeni.

Johanna Lehtonen toteaa, että sukututkimus on aikaa vievä harrastus, ja siihen saa uhrattua paljon aikaa. Sukututkimusta ei kannata aloittaa illalla eikä välttämättä edes viikonloppuna, joten hän lahjoittaa aikaa lomistaan sen tekemiseen.

– Sukututkimus on auttanut ymmärtämään omia esivanhempia ja sukujuuria. Tulee ajatus, että menneet sukupolvet eivät ole painuneet unholaan, Lehtonen kertoo.

Sukututkimus on Lehtosen mukaan kuin salapoliisin työtä, ja se on luonteeltaan hyvin palkitsevaa.

– Siinä saa tietoa menneiden ihmisten elämästä – esimerkiksi tuomiokirjat ovat valtavan hyvä lähde tutkiessa, tuomiokirjoista oppii samalla saamaan selvää vanhoista käsialoista.

Lehtosen mukaan hänellä on toisinaan tunne kuin hän tuntisi 1700-luvun Lammin paremmin verrattuna 2020-lukuun.

Geneettisen tutkinnan ansiosta Lehtonen on löytänyt myös uusia sukulaisia:

– Sieltä saa listauksen henkilöistä, joilla on samanlaisia geenejä kuin sinulla Lehtonen kertoo. Joidenkin kanssa olemme vaihtaneet tietoja. Johanna Lehtosen mielestä sukututkimus on palkitsevaa.

Janina Maaranen, Karoliina Salo, Lukas Vuohelainen
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski