Kulttuuri Lammi

Sukututkijan tärkein ominaispiirre on uteliaisuus

Lammilainen Antti Silpola innostui sukututkimuksesta pikkuserkkunsa kautta, joka oli tehnyt sukupuun 60-vuotislahjaksi Silpolan isälle. Kuva: Siina Nurminen

Sukututkimus on historian aputiede, jonka tutkimuskohteena ovat ihmisten väliset sukulaisuussuhteet ja sukujen historia. Sukututkimusta ovat perinteinen arkistolähteisiin perustuva sukututkimus ja geneettinen sukututkimus. Sukututkimus on henkilöhistoriallisen tiedon keräämistä ja tallentamista. Aikamäärien lisäksi kerätään tietoa henkilöiden ja heidän perheittensä elämänvaiheista.

Lammin kirjastolla vietettiin Lahden seudun sukututkijat ry:n ja Hämeenlinnan sukututkimusseura ry:n järjestämää sukututkimusviikkoa 16.–20.7. Teemaviikolla haluttiin kertoa lammilaisille, mitä on sukututkimus, ja miten sen voisi aloittaa.
Erkki Kiurun luennolla Kuinka aloitan sukututkimuksen ja geneettisen sukututkimuksen Lammin Sukututkimusviikon päätapahtumassa keskiviikkona 19.7. käytiin läpi eri keinoja tutkia sukuja. Paikalle oli kokoontunut lähes parikymmentä joko aloittelevaa tai jo kokeneempaa sukututkijaa.
Sukututkimuksen voi aloittaa kuka tahansa, siihen ei Kiurun mukaan tarvita kuin hieman uteliasta mieltä, kiinnostusta omaan sukuun ja tietokone. Netistä on löydettävissä erilaisia ilmaisohjelmia, joilla voi aloittaa sukupuun kokoamisen sähköisesti. Mikäli sukupuuhun haluaa enemmän nimiä, kannattaa ohjelmasta kustantaa muutama eurokin. Myös kirkonkirjat ovat avainsana sukututkimuksessa. Netissä on nykyään digitoidut kirkonkirjat vuoteen 1870 saakka, osa 1900-luvun alkuun.
Lammilaisen Antti Silpolan sukututkimusharrastus lähti liikkeelle vuonna 2013 hänen pikkuserkkunsa tekemästä 60-vuotislahjasta Silpolan isälle. Lahjassa oli koottu Antti Silpolan isän sukua viisi sukupolvea ylöspäin kauniisti koristeltuun sukupuuhun. Kiinnostus sukututkimukseen oli Silpolalla herännyt jo hieman aiemmin, mutta viitisen vuotta sitten hän ryhtyi vasta kokoamaan omaa sukuaan My Heritage -nettisivustolle. Silpola harrastaa sukututkimusta omaksi ilokseen ja entinen maanviljelijä onkin eläkepäivillään uponnut mielenkiintoiseen harrastukseen täysin. Suurimman osan tiedoista Silpola hakee netistä, osa henkilöistä on löytynyt myös kirkonkirjoista, tai muista sukukirjoista.
– Olen joskus saattanut viettää jopa 5–6 tuntiakin tietokoneen ääressä, mutta se on jo liikaa, Silpola naurahtaa.
– En ole missään vaiheessa ehtinyt kyllästymään, päinvastoin välillä tulee innostuttua liikaakin ja olen yötä myöten koneen ääressä täydentämässä sukupuutani, mitä lapseni välillä paheksuvat, innokas sukututkija nauraa.
– Aikaa minulla menee tähän niin paljon kuin on uhrata, Silpola kertoo.

Sukupuussa koossa jo 93 500 nimeä

Silpola on tutkinut perusteellisesti omaa sukuaan sekä vaimonsa sukua jopa 1300 luvulle saakka. Sukujuuret ovat Pohjanmaalta ja Padasjoen suunnalta, ja onpa joukosta löytynyt yllättäviäkin sukulaissuhteita.

– Yllätys oli, että isäni pikkuserkku oli tunnettu kenraali Wilhelm Petteri Nenonen. Isä ei koskaan puhunut hänestä. W.P.Nenonen taisi tulla koko suvulle yllätyksenä. Tiedettiin kyllä, että tällainen mies on, mutta kukaan ei tiennyt että hän on sukua, Silpola kertoo yllättävästä löydöstään sukua tutkiessaan.
– Aina tässä puuhassa tulee vastaan pienempiä tai suurempia yllätyksiä, Silpola kertoo.
Toinen yllätys, mikä Silpolalle on tullut vastaan, on hänen 14. polven isoisänsä tyttären poika Jaakko Pentinpoika Ilkka. Jaakko Pentinpoika Ilkka oli 1545 Ilmajoella syntynyt kuuluisa kapinan johtaja ja nuijamiesten päällikkö nuijasodassa.
Tärkeimmäksi piirteiksi sukututkijalla Silpola mainitsee uteliaisuuden.
– Kiinnostus omaan sukuun ja uteliaisuus ovat sukututkijan tärkeimpiä ominaisuuksia. Välineistöä ei oikeastaan tarvitse muuta kuin tarpeeksi tehokkaan tietokoneen, jossa on tarpeeksi kapasiteettia, niin että se jaksaa pyörittää isoja tietokantoja, kertoo Silpola.
Viisi vuotta sukututkimusta tehneellä Silpolalla on koossa jo 93 500 nimeä sukupuussaan. Tämä on kuitenkin pientä verrattuna ahkerimpiin sukututkijoihin, joilla saattaa olla jopa yli 200 000 nimeä sukupuussaan.
Silpola laajentaa sukupuutaan jatkuvasti pikkuhiljaa, ja pari hukassa olevaa nimeä on tälläkin hetkellä hakusessa.
– Lähdemme ensi kuussa porukalla maakunta-arkistoon hakemaan näitä puuttuvia nimiä, hän kertoo.
– Sukututkimus on mukaansa tempaava ja koukuttava harrastus, suosittelen ehdottomasti kaikille, keiltä löytyy hieman uteliaisuutta, Silpola kehottaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski