Kulttuuri Hauho

Syyskuun museoesine: Oksavarsta

Oksavarsta. Kuva: Hauho-Seura

Keski-Häme tekee yhteistyötä kotiseutuyhdistysten kanssa esittelemällä kuukausittain menneisyyttämme mielenkiintoisten esineitten avulla.

Syyskuun esine on Hauho-Seuran ylläpitämän Kotkon ulkomuseoalueen riihen esinekokoelmaan kuuluva oksavarsta.

Varstan lappeessa on merkintä ” W 1895 2/11”. Yhdestä puusta tehtyä varstaa käytettiin viljan puintiin joko riihen tai luhan permannolla. ”Puhdistettaessa syntyneet ruispahnat ja rikkaparsipahnat puitiin oksalla tai lupulla (ketjuvarsta), samoin ohra- ja kaurariihet.”

Oksan on tehnyt Juho Niska, joka asui Vihavuoden Kotirannan tilalla. Tekijä oli tunnettu tukinuiton ammattilainen nimellä Niskan Jussi.

Oksavarsta on talletettuna Kotkon ulkomuseoalueen riihessä, jonka toisessa päässä on kokoelma viljan puinnissa ja käsittelyssä käytettyjä välineitä.

Kotkon ulkomuseoalue

Kotkon ulkomuseoalue sijaitsee Kotkon luonnonsuojelualueen laidalla, noin kolmensadan metrin päässä kirkosta, seurakuntatalon ja pappilan ohi Kotkonharjulle.

Alueelle on 1960-luvun aikana siirretty 1700-luvulla rakennettu Halpparin talo Kaukkalan kylästä, 1800-luvulla rakennettu mäkitupalaisen aitta Tuittulasta, savusauna Torvoilan kylästä ja Pappilan hirsihyyskä. Alueella on myös omilla paikoillaan sijaitsevat, vuoden 1760 tienoilla rakennettu paririihi, Pappilan viljamakasiini ja riihilato.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski