Kulttuuri Lammi

Tanssi toi naisille vaihtelua arkeen

Kuva: Maria Ilonen

SPR Ydin-Hämeen osasto ja Lammin vastaanottokeskus järjestivät tutustumistunnin Tyynenmeren tansseihin

Torstaina laitettiin lanteet liikkeelle ja heittäydyttiin paljain varpain Tyynenmeren rytmien vietäviksi Konnarin koulun liikuntasalissa. Suomen Punaisen Ristin Ydin-Hämeen osasto ja Lammin vastaanottokeskus järjestivät yhteistyössä hula-tanssitunnin vastaanottokeskuksen naisille ja tytöille. Kymmenisen naista eri kulttuureista lähti iloisten rytmien mukaan. Tapahtuma oli avoin kaikille naisille. Mukana oli tosin pari pikkupoikaa, koska he ovat yleensä äitiensä mukana.
– Enemmänkin toivoisimme paikallisia mukaan vuorovaikutuksen ja kotouttamisen takia, siksi tapahtumat ovat yleensä kaikille avoimia, kertoo vastaanottokeskuksen ohjaaja Riikka Korhonen.
Korhonen arvelee, että paikalla olisi ollut ainakin tuplasti enemmän osallistujia, ellei tunti olisi osunut muslimien viettämään ramadaniin eli paastonaikaan, jolloin islaminuskoiset eivät välttämättä lähde liikkeelle. Muuten vastaanottokeskuksen asiakkaille järjestetyt erilaiset aktiviteetit ovat keränneet hyvin osallistujia.

Avustusta naisille järjestettävään toimintaan

Tanssitunti liittyi Ydin-Hämeen osaston SPR:n keskustoimiston avustukseen, jota anottiin nimenomaan naisille järjestettyä toimintaa varten.

– Kun kuulimme, että kotouttamisavustuksia voi hakea, halusimme anoa avustusta nimenomaan naisille järjestettävää toimintaa varten. Monissa kulttuureissa, joista vastaanottokeskuksen asiakkaat tulevat, naiset ovat usein kotona, miehillä on aina kaikenlaisia pallopelejä ja muuta toimintaa keskenään. Vastaanottokeskuksen kanssa mietimme, mitä toiminta voisi olla. Suunnitelmissa oli myös kauneudenhoitoilta, kertoo sihteerinä ja keräysjohtajana SR Ydin-Hämeen osastossa toimiva Kirsti Arvila.
Hän kokee, että ihmisiin toisista kulttuureista sekä myös vastaanottokeskuksen työntekijöihin on ollut mukavaa ja antoisaa tutustua.
– Ihan kenen tahansa auttamisesta tulee hyvä mieli, Arvila sanoo ja tuumii, että lisää vapaaehtoisia kaivattaisiin mukaan Punaisen Ristin toimintaan.
SPR Ydin-Hämeen osasto antaa myös kotimaan apua muun muassa lahjoittamalla joulun aikaan Hyvä Joulumieli -lahjakortteja sosiaalitoimen valitsemille vähävaraisille perheille. Lahjakortit on tarkoitus käyttää ruokaostoksiin, ne käyvät kaikkiin suurimpiin kauppaketjuihin. Myös joka syksyinen nälkäpäiväkeräys on iso osa toimintaa. Keräykseen osallistuu aina niin vastaanottokeskuksen henkilökuntaa kuin asiakkaitakin. Lisäksi keskustoimiston pyynnöstä tarvittaessa muulloinkin kerätään rahaa katastrofien uhreille katastrofirahaston kautta. Apua tarvitsevat saattavat olla niin suurten luonnonkatastrofien uhreiksi joutuneita kuin kotimaassa tulipalossa kotinsa menettäneitä, jolloin heille toimitetaan ruoka- ja vaateapua. Lisäksi ollaan mukana liikkuvan veripalvelun kahvituksissa.

Monikulttuurisuustoimintaa asiakkaita kuunnellen

Ydin-Hämeen osaston monikulttuurisuusvastaava Kaisa Rontu kertoo, että SPR:n monikulttuurisuustoiminta järjestää vastaanottokeskuksen kanssa yhteistyössä paljon tapahtumia ja jotain isompaa järjestetään aina muutaman kerran vuodessa. Eri tapahtumat ovat innostaneet eri tavalla ja erityisesti ruuanlaittotilaisuudet, missä vastaanottokeskuksen naiset ovat saaneet laittaa oman kulttuurinsa ruokia Pasaapelin opetuskeittiössä, ovat olleet suosittuja. Yhteistyötä ruoanlaiton puitteissa on tehty myös Hämeenlinnan Marttojen kanssa heidän keittiössään.

– Vähän sama se on kuin meillä natiiveillakin, aina tietyt ihmiset ovat paikalla, kun jotain järjestetään, Rontu ja Arvila naurahtavat.
Tyynenmeren rytmit tansseineen innostivat naisia ja tunti oli tykätty. Tyynenmeren tanssit ovat hyvin informatiivisia, sillä ne perustuvat kulttuuriin, jossa elettiin satoja vuosia ilman kirjoitettua kieltä. Tansseissa kädet kertovat tarinan. Tyynenmeren tansseja voi opetella Vanajaveden opistolla, jossa Tytti Vuorio niitä opettaa.
– Nyt vähän kysellään, tykättiinkö tästä ja kiinnostaisiko tämä uudelleen vai haluttaisiinko jotain muuta. Tavoitteena on, että naisten elämä ei olisi pelkkää arkea, Kaisa Rontu sanoo.
Useimmat ainakin tuntuivat innostuneen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski