Kulttuuri Lammi

Tarja Markkula laittoi pikitynnyriseinän uusiksi

Keski-Hämeen kuva-arkisto

Kun innostus maalaukseen ja kiinnostus isoja pintoja kohtaan osuvat yhteen, voi syntyä taideteos vaikka ulkorakennuksen seinään. Nurmijärveläinen Tarja Markkula päätti vuosia sitten saada väriä kesäpaikkaansa Lammin Kataloilla.

– Vanhan riihen päätyyn oli aikoinaan käytetty pikitynnyreiden peltiä. Pääty ei ollut erityisen kaunis, ja päätin maalata sen kun kerrankin oli laaja pinta. Otin paletin ja pensselit ja kiipesin tikkaille. Siitä se alkoi, hymähtää Markkula.

Mitään aihetta tai suunnitelmaa ei hänellä oikeastaan ollut, ja työkin on muuttunut vuosien saatossa.

-Aluksi miehellä oli mustat viikset, mutta maalasin ne jossain vaiheessa ylitse. Muutoksia ei voi selittää, ne vain piti tehdä. Jotenkin siihen seinään alkoi vain muodostua pariskunta. Mitään mallia, esimerkiksi valokuvaa, en käyttänyt.

Vanhat värit tulivat hyödynnetyiksi seinässä

Maalaus on viitisen metriä leveä ja kolmisen metriä korkea.

– Olisin jatkanut ylemmäksi, mutta tikkaat kävivät aika huteriksi.

Iso pinta haastaa maalaajan kyvyt, koska mittasuhteiden on oltava tarkkoja.

– Seinä oli sikäli mielenkiintoinen maalattava, että minun piti maalata melkein nenä kiinni seinässä, eikä teosta oikein päässyt tarkastelemaan kauempaa, kuten tauluja voi tehdä. Laajoja pintoja maalatessa käytetään usein telineitä tai ruudukkoa, jotta mittasuhteet tulevat kohdalleen. Itse en ruudukkoa käyttänyt, vaan maalasin aivan silmämääräisesti.

Seinämaalaus ei suinkaan valmistunut hetkessä, vaan Markkula työsti teosta pari kesää vuosina 2016-2018.

Teokseen Markkula käytti vanhoja öljyvärejä, joita oli jäänyt ylitse aiemmilta vuosilta.

– Maalasin ennen aika paljonkin öljyväreillä, mutta sitten siirryin akryylimaaleihin. Nykyisin lähinnä piirrän.

– Käytin seinään vanhojen tuubien pohjia ja maalasin niin pitkään kuin värejä riitti. Naisen lilaan mekkoon ostin yhden tuubin.

Keski-Hämeen kuva-arkisto

Maalaus syntyi suoraan pellille

Väri on paikoin alkanut maalauksesta jo lähteä, koska Markkula maalasi suoraan pellin päälle sen kummemmin peltiä käsittelemättä. Pelti oli myös aika haurasta ja puhdistamatonta.

– Pellissä oli pikinokareita, joita en poistanut. Ne sekoittuivat maaliin tai putosivat pois. Olen suunnitellut, että maalaisin lisää taivasta Mira-
nolilla, joka kestää maalipintana kymmeniä vuosia. Tosin öljyväritkin ovat pysyneet yllättävän hyvin seinässä, Markkula toteaa.

– Ulkona on kiva maalata, mutta vietämme Kataloilla aikaa vain kesäisin. Sateella ei voi maalata, ja kesäpaikalla on muutakin tekemistä, joten tartuin pensseliin kun mukavalta tuntui.

Markkula on ollut taiteilijaseuran jäsen, muttei kuulu enää seuraan. Into taiteeseen on kuitenkin edelleen suuri.

– Olen maalannut ja piirtänyt koko elämäni. Tämä on valtavan hieno harrastus, ja isojen pintojen maalaus on piristävää puuhaa.

Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen Kesä -lehdessä, joka on vapaasti kaikkien luettavissa myös verkossa. Tervetuloa tutustumaan!

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat