Kulttuuri Tuulos Keski-Häme

Tuuloksen kirjaston lainausmäärissä lähes 20 prosentin kasvu

Maritta Mäki jäi marraskuun alussa eläkkeelle Tuuloksen kirjaston kirjastovirkailijan tehtävistä. Hänen tilallaan aloitti Seija Haavisto. Kuva: Maria Ilonen

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tekemien tilastojen mukaan kirjastossa oli vilkas vuosi. Kirjastoista ja kirjastoautoista lainattiin tai uusittiin yhteensä yli miljoona kirjaa tai muuta nidettä. Kirjastoissa järjestettiin 280 tapahtumaa ja 530 koulutustilaisuutta. Yhteensä kirjastot saivat 2500 uutta asiakasta.

Tuuloksen kirjaston lainausmäärissä merkittävä kasvu

Hämeenlinnan kirjastoissa ja kirjastoautoissa kävi viime vuonna yli 472 000 ihmistä. Kuuden lähikirjaston ja kahden kirjastoauton kokoelma sisältää yhtensä 370 000 kirjaa tai muuta nidettä. Kirjaston aineistojen kokonaislainaus on suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2018, mutta kirjojen lainaus nousi hieman.

Perinteisten kirjojen ja lehtien rinnalla digitaalisten aineistojen ja palveluiden suosio jatkoi kasvuaan. Ellibs e-kirjapalvelussa Vanamo-kirjastoilla on noin tuhat e-kirjaa ja 400 e-äänikirjaa. Niitä lainattiin 14 500 kertaa. E-äänikirjojen suosion kasvu on erityisen suurta. Niiden lainaus kasvoi 140 prosenttia. Myös Vanamo verkkokirjaston käyttö kasvoi.

Melkein tasan vuosi sitten tuuloslaiset kertoivat huolissaan Keski-Hämeelle Tuuloksen kirjastoa uhkaavasta sulkemisesta, jos lainausmäärät eivät nouse. Palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta painotti tuolloin, että akuuttia sulku-uhkaa ei ole olemassa, kyse lienee ollut silkasta väärinkäsityksestä. Hän toivotti kuitenkin kaikki lainaajat lämpimästi tervetulleiksi, ja kutsu kuultiin.

Tuuloksen kirjastossa lainaus kasvoi viime vuonna peräti 19 prosenttia. Erityisesti koululaiset ovat olleet aikaisempaa ahkerampia lainaajia.

Lainausmäärät nousivat edellisvuodesta myös Kalvolan kirjastossa kymmenen ja Nummen kirjastossa kahdeksan prosenttia.

Myös kirjastoautoissa lainaus kasvoi edellisvuodesta. Kirjastoauto Bellan kävijämäärä nousi yli 15 prosenttia. Kirjastoautot ovat edelleen kirjaston tehokkaimpia yksiköitä. Kirjastoautot vierailevat muun muassa kouluilla ja päiväkodeilla, jolloin niistä lainataan muutamassa tunnissa satoja kirjoja. Kirjastoautot palvelevat myös harvaan asuttuja alueita.

Satoja tapahtumia ja koulutuksia

Kirjojen ja muun aineiston lainaamisen lisäksi kirjastoissa järjestetään paljon muuta toimintaa. Hämeenlinnan kirjastoissa järjestettiin viime vuonna 280 tapahtumaa, joissa oli yhteensä 8400 osallistujaa. Tapahtumia olivat esimerkiksi kirjailijavierailut, satutunnit, musiikkiesitykset ja muut kulttuuritapahtumat sekä erilaiset yhteiskunnalliset tapahtumat.

Viime vuoden suosituin tapahtuma oli Harry Potter Book Night, joka järjestettiin pääkirjastossa Wetterillä ja Hauhon kirjastossa alkuvuodesta. Osallistujia oli yhteensä 850.

Kirjastot tarjosivat viime vuonna 533 koulutustilaisuutta. Ne liittyivät muun muassa monipuolisen lukutaidon kehittämiseen, tiedonhaun opastamiseen sekä erilaisten digitaalisten aineistojen, laitteiden ja palveluiden käyttöön. Kaiken kaikkiaan kirjaston järjestämiin koulutuksiin osallistui 9400 ihmistä.  Tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttöä sekä sähköistä asiointia opetettiin 670 henkilölle.

Monikulttuurista toimintaa

Kirjastossa kehitettiin myös monikulttuurista toimintaa. Aluehallintoviraston rahoittaman hankkeen tavoitteena oli edistää suomenkielisten ja vieraskielisten naisten yhteistä toimintaa. Naisten dialogiset tilaisuudet kirjastoissa –hankkeessa järjestettiin muun muassa tietokonekurssi, tiedonhaun opastusta eri oppilaitoksissa, kielikahviloita, lukupiiri, Kysy kulttuureista -tilaisuudet 8.-luokkalaisille sekä kirjailija- ja asiantuntijavierailuja. Lisäksi kirjaston työntekijät saivat koulutusta selkopuheessa ja asiakkaille opetettiin saduttamista.

Vuonna 2019 hanke järjesti 75 tilaisuutta ja 25 koulutusryhmää. Kirjasto teki laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Yhteistyökumppaneita olivat koulutuskuntayhtymä Tavastian lapsi- ja perhepalveluiden kehittämishanke, Hämeenlinnan kaupungin My integration – ja International talents in Kanta-Häme -hankkeet, Vanajaveden opiston Minos-hanke, Hämeenlinnan kaupungin maahanmuuttajapalvelut, eri oppilaitokset, yhdistykset, lähikirjastot ja niiden asiakkaat, Hämeen setlementti, Lammin vastaanottokeskus ja Luetaan yhdessä -verkosto.

Kuva: Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski