Kulttuuri Hauho

Tuutulaulu lauletaan huhtikuun lopussa

Ella Adamson, Kaisa Rajala ja Tiina Villanen vastaavat Tuutulaulun käsikirjoituksesta. Tarina lähti liikkeelle pienestä ideasta, josta sitä muokattiin suuremmaksi. Kuva: Maria Ilonen

Hauhon Yhtenäiskoululla hiottiin ennen pääsiäistä näytelmää esityskuntoon. Syksyllä musikaalikerhona aloittanut porukka on valmistellut näytelmän nimeltä Tuutulaulu, joka esitetään huhtikuun viimeisinä päivinä muille oppilaille sekä vanhemmille ja kaikille muillekin kiinnostuneille. Alun perin työn alla oli kaksi eri tekstiä, jotka molemmat oli tarkoitus saattaa esityskuntoon.

– Yhteispäätöksellä keskityttiin tähän toiseen, joka oli valmiimpi ja tätä on nyt tehty tammi–helmikuusta lähtien, kerhon ohjaaja Teresa Kauppala kertoo.

Dramaattinen tarina

Näytelmän nimi on Tuutulaulu, joka tulee vanhasta, tutusta kehtolaulusta. Laulu kulkee keskeisenä läpi näytelmän, joka kertoo dramaattisen tarinan perheestä. Näytelmä lähtee liikkeelle siitä, kun perheen tytär Evelin kyselee kuolleesta äidistään. Keskiössä on perheen äidin ja isän tarina. Käsikirjoituksesta vastanneet Kaisa Rajala, Ella Adamson ja Tiina Villanen kertovat, että tarina ei ole kovin iloinen, mutta mukana on kuitenkin humoristisia juttuja ja iloisiakin kohtia. Alle 11-vuotialle sitä ei kuitenkaan suositella.

– Ensin meillä oli vähän toisenlainen idea, mutta se oli vaikea toteuttaa, joten lähdimme sitä vähän muokkaamaan ja nyt ollaan tässä, sanoo Ella Adamson.

Tarina lähti liikkeelle pienestä ideasta, joka pikkuhiljaa kasvoi suuremmaksi. Kaisa Rajala kertoo esittäneensä idean, josta muut innostuivat ja sitä lähdettiin sitten muokkaamaan. Tarina on seurannut ajatuksissa myös vapaa-ajalle.

Ella Adamson ja Kaisa Rajala ovat molemmat kirjoittaneet tekstejä aiemminkin ja ideat ovat välillä olleet hyvinkin villejä.

– Tiina on sitten toiminut järjen äänenä, joka on ehdottanut, että jos tehtäisiin kuitenkin näin, he viittaavat Tiina Villaseen.

Esitys oppilaille ja kaikille kiinnostuneille

Näytelmässä on mukana kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisia oppilaita. Teresa Kauppala kertoo, että esittäminen yleisölle ei ollut mitenkään pakollista, mutta oppilaat itse halusivat saattaa esityksen myös lavalle muiden nähtäväksi. Syksyn aikana tehtiin erilaisia harjoituksia ja kevätlukukauden ajan on keskitytty näytelmätekstiin. Noin tunnin kestävä Tuutulaulu esitetään koulun liikuntasalissa 29. ja 30.4. Ensimmäinen esitys on kaikille avoin ja toisella kertaa esiinnytään 5.–9.luokkalaisille oppilaille koulun Talent-päivän päätteeksi. Talent-päivässä koulun oppilaat esittävät omia aikaansaanoksiaan.

Projektissa on ollut mukana kymmenkunta nuorta. Jokaisella on roolinsa näytelmässä joko näyttelijänä, muusikkona tai avustajana. Ohjauksesta on pääosin vastannut yhdessä Teresa Kauppalan kanssa kahdeksasluokkalainen Sanni Rantio. Kaikki mukana olleet ovat päässeet ohjaamista kokeilemaan, mutta päävastuu ohjauksesta on langennut ikään kuin luonnollisesti Rantiolle, jolla on kokemusta ja teatteritaustaa jo ennestään. Rantio on tänä vuonna enimmäistä kertaa mukana myös Hauhon kesäteatterissa.

– On ollut tosi kivaa tehdä tätä, lähtisin heti uudestaan. Enemmän olisi toki voitu vielä harjoitella, mutta hyvä siitä tulee, Rantio uskoo.

– Jos ei muisteta vuorosanoja, niin sitten improvisoidaan.

Tätäkin on talven mittaan harjoiteltu.

– Välillä on ollut vähän vaikeaa mennä sanomaan vaikka, että otetaan alusta, mutta toisaalta olen kyllä muutenkin aina äänessä, naurahtaa Rantio koulukavereidensa ohjaamisesta.

Oma bändi vastaa musiikista

Puvustuksestaan on jokainen huolehtinut oman henkilöhahmonsa mukaan. Reksiviittaa on löytynyt kotoa, tuttavilta ja koulun varastosta.

Tuutulaulun lisäksi näytelmässä kuullaan muutakin musiikkia. Mukana on muun muassa Robinin, Apulannan ja Beethovenin musiikkia. Kappaleista vastaa oma bändi, jossa on mukana kuusi henkilöä. Moni soittaa useaa eri soitinta ja soittamassa ovat myös Teresa Kauppala ja koulun nuoristyöntekijä Marko Simi.

– Tämä on ollut myös itselle hyvin opettavaista ja avartavaa. Nuoret ovat saaneet ottaa itse vastuuta ja itse olen ollut lähinnä ohjeistamassa ja neuvomassa, Teresa Kauppala sanoo.

Ennen kenraalia oli esityksessä vielä vähän hiomista ja esimerkiksi vuorosanat saatiin toimimaan melko myöhäisessä vaiheessa, mutta kaikki uskoivat, että esityksestä tulee hyvä.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski