Kulttuuri Hämeenkoski

Unissasaarnaajan pakomatka päättyi Hämeenkoskelle

Maria Åkerblomin auto Hämeenkoskella. Kuva: Koski-seuran perinneaineisto

Lokakuun alussa ensi-iltansa saanut elokuva Marian paratiisi nostaa historian kätköistä esiin erikoisen naisen, enneunia nähneen ja unissaan saarnanneen ruotsinkielisen Maria Åkerblomin, jonka kohtalo kietoutuu myös Hämeenkoskelle. Siellä Åkerblomin siltana tunnettu vanha kivisilta päätti kohutun unissasaarnaajan pakomatkan Hämeenlinnan naisvankilasta, kun pakoauto törmäsi sillan kaiteeseen.

Tapahtumasta otettuja valokuvia ja tarinan yksityiskohtia on nähtävissä muun muassa Kosken Kohinoissa, Koski-Seuran perinneaineistoissa. Ennen elokuvaa Åkerblomista on kirjoitettu kirjoja ja näytelmiä, tehty pro gradu -tutkielma, lisensiaattityö ja väitöskirja. Åkerblom on ikuistettu tv-dokumenttiin ja useiisiin lehtijuttuihin. Keski-Hämeessä aiheesta on julkaistu edellisen kerran uutinen kesäkuussa 1973.

Maria Åkerblomin poikkeuksellinen elämä onkin sellaisenaan melkein valmis elokuvakäsikirjoitus. Köyhään perheeseen syntyneellä nuorella tytöllä oli käsittämätön kyky manipuloida ihmisiä valtansa alle niin vahvasti, että nämä myivät omaisuutensa ja lahjoittivat rahansa Åkerblomille häntä seuratakseen. He olivat valmiita valehtelemaan, tekemään rikoksia ja jopa tappamaan Åkerblomin käskystä. Åkerblomin rinnalla lahkon johdossa oli metsänhoitaja Eino R. Wartiovaara, joka adoptoi Åkerblomin tämän ollessa 20-vuotias ja jätti myöhemmin tämän takia koko perheensä, muun muassa kolme biologista tytärtään.

Liikkeen sisällä uskottiin maailmanlopun olevan lähellä. Åkerblomin seuraajat uskoivat tällä olleen voimakkaita hengellisiä kykyjä ja he pitivät häntä Jumalan välikappaleena ja profeettana. Monien muiden lahkojohtajien tapaan Åkerblom pyrki eristämään seuraajansa muusta maailmasta. Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkärin, dosentti Hannu Lauerman mukaan Åkerblom kykeni vaipumaan ekstaattisiin, itsesuggestiopohjaisiin hurmostiloihin ja manipuloimaan ihmisiä niiden avulla.

Jälkipolville on jäänyt monta kertomusta siitä, miten pitkälle seuraajat olivat valmiita menemään palvotun johtajansa puolesta. He vannoivat harhaoppisyytösten jälkeen, että Åkerblom noudattaa luterilaisen kirkon oppeja. Parikymmentä uskollista seuraajaa todisti olleensa sattumalta poimimassa marjoja siellä, missä eräs maanviljelijä väitti Åkerblomin ampuneen pistoolillaan tierauhaa häiriten, ja vannoivat valan velvoittamina, että isäntä itse siellä ammuskeli. Oman neitsyytensäkin Åkerblom onnistui todistamaan lähettämällä toisen naisen puolestaan siveellisyystutkimukseen. Mutta kun seuraajat yrittivät myrkyttää, räjäyttää ja ampua Åkerblomin toimia tutkineen tuomarin ja nimismiehen, ja kun Åkerblom vielä itse jäi kiinni myymälävarkauksista, hänet lopulta tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi Hämeenlinnan naisvankilaan murhayrityksestä ja väärään valaan yllyttämisestä.

Sairautta, vaurautta, leijonia ja alkoholia

Åkerblom syntyi 14.9.1898 Snappertunassa köyhään mäkitupalaisperheeseen, jonka yhdeksän lasta lähetettiin kaikki jo pieninä tienaamaan elantoaan kodin ulkopuolelle. Marian isän sanotaan olleen vapaa-ajattelija, hänen äitinsä oli uskonnollinen. Jälkikäteen on arveltu Marian äidin ja myös hänen vanhempiensa kärsineen mielen sairauksista.

Rikkauksista haaveileva Maria näki ensimmäisen enneunensa 14-vuotiaana ja piti ensimmäisen unisaarnansa lähestyvästä maailmanlopusta kaksi vuotta myöhemmin. Yksi hänen veljistään piti häntä mielisairaana ja toimitti sisarensa Kammion mielisairaalaan, mutta sillä kertaa tutkimuksia ei tehty, vaan nuori nainen pääsi aloittamaan uransa lahkosaarnaajana. Myöhemmin Åkerblom toimitettiin Kammioon hoidettavaksi, mutta hän karkasi sieltä. Hän onnistui karkaamaan myös junasta ollessaan kuljetettavana oikeuteen ja myöhemmin myös Hämeenlinnan naisvankilasta.

Myöhemmin Åkerblom asui tukijoiden maatilojen myymisestä saaduilla tuloilla Meilahdesta ostetussa Villa Toivolassa Helsingissä. Hänellä oli myös maatila Siuntiossa. Suureellinen elämäntyyli toi hänelle muun muassa leijonia lemmikeiksi. Hän myös kunnostautui vanhojenenglanninlammaskoirien kasvattajana ja perusti niille Meilahteen arvostetun kennelin. Liiketoiminnan kruunuina kerrotaan hänen parkettifirmansa päässeen uusimaan myös presidentin linnan parkettilattiat.

Vanhempana Åkerblom alkoholisoitui. Hän kuoli Töölössä vuonna 1981 ja hänet on haudattu Honkanummen hautausmaalle. Åkerblomin seuraajat eivät hänen kuolemansa jälkeenkään ole halunneet kertoa yksityiskohtia lahkon toiminnasta. Heidän mukaansa ”kukaan, joka itse ei ole ollut mukana, ei voi ymmärtää, millaisia voimia hänellä oli hallinnassaan.”
Marian paratiisi -elokuvan on ohjannut Zaida Bergroth ja siinä Maria Åkerblomia näyttelee Pihla Viitala.

Lähteet:

Maria Åkerblom Koskella Hl, Kosken Kohinat, Tero Heinonen

Mikä nainen oli Maria Åkerblom? Kokkolan kaupunki, Annikki Wiirilinna

Unissasaarnaaja Maria Åkerblom kiinnostaa taas, Kirkko ja kaupunki

Maria Åkerblom, Wikipedia

Katso lisää kuvia Keski-Hämeen digilehdestä!

Vanha kuva kertoo, Keski-Häme 1.7.1973:

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski