Uutisaiheet Teemat Lammi

Lammin Koppi uusissa tiloissa

Taru Uotila, Päivi Kankaanmäki ja Hanna Vuorinen ovat tyytyväisiä uusin tiloihin. Koronan vaikutukset ovat syksypuolella olleet vähäisempiä kuin keväällä ja ihmiset uskaltavat taas varata aikoja. Kuva: Maria Ilonen

Yhteisöllinen työtila Lammin Koppi on toiminut kolme vuotta. Uusiin tiloihin Mommilantien varteen muutettiin marraskuun puolessa välissä. Parturi-Kampaamo Jade, Terveysräätäli ja Taruvarpaat saivat jokainen sopivan tilan. Kun edellisistä tiloista yksi yrittäjä siirtyi pois, olisi jäänyt hukkaneliöitä.

– Uudet tilat ovat kustannustehokkaammat, entisissä tiloissa meille olisi jäänyt 140 neliötä ylimääräistä tilaa. Nyt kenenkään tilat eivät pienentyneet, päinvastoin, kertovat Hanna Vuorinen, Päivi Kankaanmäki ja Taru Uotila.

Asiakkaatkin ovat jo kohtuullisen hyvin löytäneet uusiin tiloihin, vaikka vielä joku saattaa mennä entisen paikan oven taakse. Matka uusiin tiloihin ei onneksi ole pitkä.

Parturi-Kampaamo Jade toimii etualalla ja Päivi Kankaanmäellä ja Taru Uotilalla on omat huoneet tilan takaosassa. Omat paikat muotoutuivat helposti ja Kankaanmäen ja Uotilan tilojen välille rakennettiin väliseinä. Talo on rakennettu 1950 -luvulla ja silloin siinä toimi Rautiaisen kauppa. Viimeisimpänä tilat toimivat uuden hyvinvointikeskuksen rakentajien sosiaalitiloina.

Yhteisissä tiloissa työskenteleminen sai alkunsa pienyrittäjien verkostointikoulutuksesta, johon Päivi Kankaanmäki ja Hanna Vuorinen osallistuivat. Tilojen jakamisessa he näkevät ainoastaan hyötyjä.

– On kivaa, kun on työkavereita, he sanovat.

Etuna on myös kustannusten jakaminen ja se, että Hanna Vuorinen on aina paikalla parturi-kampaamossaan, joten hän voi välittää viestejä ja ovet pysyvät auki. Yrittäjien kannattaisi heidän mielestään tehdä enemmänkin yhteistyötä.

– Tilojen jakaminen voi esimerkiksi madaltaa kynnystä ryhtyä yrittäjäksi, kun kustannukset jaetaan, Päivi Kankaanmäki arvelee.

Korona on vaikuttanut Lammin Kopinkin yrittäjiin. Kaikki pysähtyi kuin seinään 16.3., kesällä tilanne alkoi elpyä. Syksyn myötä jälleen pahentunut koronatilanne ei ole kevään tapaan karkottanut ihmisiä. Yrittäjät arvelevat, että pahin pelko on laantunut, ja tilanne on muuttunut uudeksi normaaliksi.

– Ohjeita noudatetaan hyvin ja kipeänä ei tulla. Aikoja toki peruutetaan nyt herkästi, mutta hyvä, että perutaan, jos ollaan sairaita.

Hanna Vuorisella on takanaan pisin aika yrittäjänä. Hän olikin muiden tukena keväänkin aikana.

– Ei ollut missään vaiheessa maailmanlopun fiilistä, kun tässä on ehtinyt nähdä 1990-luvun lamankin. Vaihtelua on aina, mutta kyllä ihmiset palaavat, kertoo 26 vuotta yrittäjänä ollut Vuorinen.

Koronaepidemian kaikki toivovat nostaneen kotimaisen työn ja tekemisen arvostusta.

– Tässähän me samalla työllistämme monia muitakin, kuten logistiikkaa ja tukkuja, sanoo Taru Uotila.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat