Ajankohtaista Uutisaiheet Keski-Häme

Lumimyrsky katkoi sähköt ja ruuhkautti liikenteen

Kuva: Keski-Hämeen kuva-arkisto/Timo Nurmikari

Talvimyräkän seurauksena kuluneen vuorokauden aikana Hämeen poliisilla oli erilaisia kolareita, tieltä suistumisia, jumissa olevia ajoneuvoja ja muita liikenteeseen liittyviä tehtäviä Kanta-Hämeessä 24 kappaletta ja Päijät-Hämeen puolella 23 kappaletta. Muutama raskaan ajoneuvoyhdistelmän ulosajo ja niiden onnettomuuspaikkojen raivaamiset haittasivat liikennettä isoilla vilkkaasti liikennöidyillä väylillä useita tunteja.

Hätäkeskus ilmoitti keskiviikkona kello 13.15 liikenneonnettomuudesta Valtatiellä 10 Ruununmyllyssä. Tuuloksentiellä oli rekka-auton perävaunu kaatunut ojaan, ja tie on osittain poikki.

Tapahtumapaikkatutkinnassa selvisi, että 40-vuotias mies oli ajanut täysperävaunuyhdistelmää Tuuloksentiellä ja hän oli jarruttanut, jolloin perävaunu oli ajautunut tien oikeaan reunaan pientareelle kaatuen kyljelleen ojaan vetoauton jäädessä ajoradalle renkailleen.

Yhdistelmän kuormaa ei ollut varmistettu säännösten mukaisesti. Liikenteen häiriötilanteessa kuorma voi vaikuttaa ajoneuvon hallittavuuteen.

Tapahtuma työllisti poliisin partioita noin neljän tunnin ajan onnettomuuspaikan raivauksessa ja liikenteen ohjauksessa.

Kuljettajalle kirjoitettiin tapahtumapaikalla sakko liikenneturvallisuuden vaarantamisessa.

Raskas lumi katkoo puiden oksia – ja sähköjä

Hämeenlinnan alueella oli torstaina kello 13.30 jälkeen vielä yli 1300 taloutta vailla sähköä. Energiateollisuuden reaaliajassa päivittyvällä sähkökatkokartalla Hämeenlinna on koko valtakunnassa toisena katkojen lukumäärillä mitattaessa. Ensimmäisenä listalla on Pälkäne. Elenia kertoo omassa tiedotteessaan, että puustossa on märästä lumesta valtava paino, joka taivutti ja katkoi puita sähköjohdoille aiheuttaen illan mittaan uusia sähkökatkoja paikoissa, joissa puusto petti lumikuorman alla. Tämä koettiin myös Hauholla, kun lumikuorma katkaisi kirkon kupeessa kasvaneen, 170 vuotta vanhan lehtikuusen. Iso puu oli luokiteltu yhdeksi Suomen suurimmista lehtikuusista luokiteltu. Kaatumisesta ei aiheutunut vahinkoa kirkolle eikä hautamuistomerkeille.

Tänään Elenia on aloittanut helikopterilennot vika-alueiden tilanteen kartoittamiseksi. Sähköverkkoa tarkastaa neljä helikopteria Hämeenlinnan, Padasjoen, Sysmän, Kuhmoisten, Kangasalan, Pälkäneen ja Urjalan alueilla.

Helikopterilennot ovat Elenian mukaan nopein ja tehokkain tapa saada maastosta kattavaa kuvaa siitä, mille alueille lumivaurioita on tullut vakavimmin. Näin vikapartioita päästään tehokkaimmin ohjaamaan suoraan oikeisiin kohteisiin ja aikaa menee vähemmän vika-alueiden paikantamiseen.

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan sähköiskun vaaran vuoksi. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Elenian toimialueen sähkökatkokartasta voi myös seurata ajankohtaista tilannetta.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys oman sähkölaitoksen vikapäivystykseen.

Myös HS-Veden jätevesipumppaamoilla on ollut eilisen lumimyräkän jäljiltä laajalti häiriöitä johtuen sähkökatkoista, joita on ollut lähes koko toiminta-alueella. HS-vesi kertoo päivystysporukkansa paiskineen töitä läpi yön, ja häiriöitä on hoidettu varavoimakonein sekä imuautoin. HS-Veden häiriökartta kertoo akuutit ongelmapaikat.

Ajokeli edelleen huono

Ilmatieteen laitoksen 19.12. tekemän ennusteen mukaan perjantaina 20.12. aamulla maan etelä- ja keskiosaan saapuu lännestä sadealue. Etelässä sateet tulevat enimmäkseen vetenä. Maan keskiosassa sade tulee märkänä lumena tai räntänä, ja ajokeli heikkenee huonoksi. Perjantaina päivällä maan pohjoisosassa on poutaista pakkassäätä, mutta illalla pohjoisessakin alkaa sataa lunta.

Lauantaina sateita tulee lähinnä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa, missä lumisade ja jäätävä tihku heikentävät ajokelin huonoksi. Keski- ja Pohjois-Lapissa on enimmäkseen poutaista pakkassäätä.

– Lauantaina maan etelä- ja keskiosassa on lauhaa ja paikoin sumuista, paikoin tulee myös tihkua, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko.

Sunnuntai on koko maassa epävakainen päivä, mutta sademäärät jäävät vähäisiksi. Etelässä sataa ajoittain heikkoa vesisadetta tai tihkua, maan keskivaiheilla räntää tai heikkoa lumisadetta, ja pohjoisessa taas jäätävää tihkua tai vähän lunta.

Aatonaattona maanantaina maan pohjoisosaan saapuu runsaampia lumisateita, ja ajokeli muuttuu pohjoisessa huonoksi. Maan etelä- ja keskiosassa on edelleen lauhaa. Etelässä on paikoin sumua ja ajoittain sataa heikkoa vesisadetta tai tihkua, maan keskiosassa tulee myös heikkoa lumisadetta.

Viranomaiset ennustavat jouluruuhkien jakautuvan tänä vuonna monelle päivälle.

– Ennen liikenteeseen lähtöä kannattaa tarkistaa voimassa olevat varoitukset Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta, muistuttaa meteorologi Antti Kokko.

Liikenteen voimassaolevat varoitukset näet Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta.

Muistathan, että Keski-Hämeen varkkosivuston alareunan Sää-ruudusta pääset kätevästi katsomaan Forecan ennusteen oman pitäjäsi paikallissäästä!

 

 

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat