Uutisaiheet Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Maanteiden talvihoitokausi on alkanut

Väylä, entinen liikennevirasto, ja ely-keskukset huolehtivat väylien liikennöitävyydestä ympäri vuoden. Talvihoidon uudet linjaukset astuvat voimaan urakoissa tästä vuodesta alkaen. Ely-keskusten uudet alueurakat käynnistyivät lokakuun alussa. Keski-Hämeen ilmestymisalueella alueurakoitsijana toimii edelleen Destia. Alkavissa urakoissa otetaan nyt käyttöön uusi urakointimalli, uusia digitaalisia ratkaisuja ja tienkäyttäjille avoimet WhatsApp-ryhmät tiedonjakoa varten.

Väylä jakaa Suomen tiestön niiden käytön mukaan hoitoluokkiin, jotka määrittelevät tien yleisen kunnon tai toimenpideajat lumen auraamiselle.

– Urakoitsijana tehtävämme on huolehtia liikenteen turvallisuudesta ja sujuvuudesta pitämällä huolen siitä, että maantiet ja kevyen liikenteen väylät ovat annettujen tieluokitusten mukaisessa ajokunnossa vuoden ympäri, sanoo Destian kunnossapitopalveluista vastaava johtaja Seppo Ylitapio.

Päätöksen siitä, mitkä vaatimukset kunnossapidolle asetetaan, tekee kuitenkin Väylä. Linkit tieluokkien tarkkoihin kuvauksiin ja tien käyttäjän palveluihin löydät Keski-Hämeen verkkosivuilta osoitteessa www.keski-hame.fi

Uusi urakointimalli korostaa yhteistyötä

Maanteiden hoidon uuden MHU-mallin (maanteiden hoitourakka) tavoitteina ovat parempi varmuus laadun toteutumiselle, joustavampi reagointi muutoksiin ja tuottavuuden kehittäminen.

Mallin suunnitteluun ovat osallistuneet myös urakoitsijat, ja yhtenä tavoitteena onkin entistä tiiviimpi yhteistyö tilaajan ja urakoitsijan välillä. Destialla on 1.10.2019 alkanut kymmenen urakkaa kyseisellä uudella mallilla.

– Yhteistyön lisääntyminen ja yhdessä tekemisen meininki tilaajan kanssa on merkittävin etu verrattuna aikaisempaan malliin, Ylitapio toteaa.

Kelikeskuksen 24/7-sääseuranta ja uudet digiratkaisut tehostavat kunnossapitoa

Destian kelikeskus muodostaa säätiedoista reaaliaikaisen tilannekuvan, jonka pohjalta tehdään tiehoidon tarvittavat toimenpiteet. Kelikeskuspäivystäjät, työnjohto ja kuljettajat ovat yhteydessä toisiinsa mobiilisovellusten avulla. Tilannekuva mahdollistaa ennakoinnin. Kemiallinen liukkaudentorjunta tehdään muun muassa ennen lumisadetta, jotta lumi ei jäädy ja muodosta polanteita.

– Voimme aloittaa ennakoivan teiden liukkaudentorjunnan jopa kaksi tuntia ennen lumisadetta tai tien lämpötilan laskiessa alle nollan, Ylitapio kertoo.

Destia ottaa lisäksi kaikissa vuonna 2019 alkavissa kunnossapitourakoissaan käyttöön uudet digitaaliset palvelut. RoadData-älypuhelinsovelluksen avulla tienpinnan kunnosta voidaan kerätä ja analysoida entistä tehokkaammin tietoa, kuten puhelimen ottamia valokuvia ja sensoridataa, mikä auttaa työnohjauksessa ja kunnossapitoa vaativien tiekohtien tunnistamisessa. Työnohjaussovellus puolestaan auttaa työnjohtoa, toteuttajia ja tilaajia saamaan paremman kokonaiskuvan urakan toteuttamiseen liittyvistä asioista, kuten aikatauluista ja tilanneraporteista.

Tietoa puhelimeen ja malttia liikenteeseen

Uusissa alkavissa MHU-urakoissa Destia tarjoaa ajankohtaista informaatiota alueellisesta kunnossapidosta nyt myös suoraan puhelimeen – tienkäyttäjille avoimet urakkakohtaiset WhatsApp-ryhmät ja niihin liittymisen ohjeet löytyvät Destian verkkosivuilta.

Talvikunnossapito luo puitteet turvalliselle liikenteelle, jolloin autoilijan tehtäväksi jää Ylitalon mukaan alentaa nopeuksia, tarkkailla muuta liikennettä sekä teiden reunoja ja huomioida keliolosuhteet.

– Nopeus pitää aina suhteuttaa tilanteeseen, mikä pimeällä ja liukkaalla kelillä tarkoittaa hidastamista.

Tienkäyttäjän tärkeät linkit

Tienkäyttäjän linja puh. 0200 2100

Jos haluat antaa palautetta tien kunnosta tai hoidosta, ota yhteyttä Liikenteen asiakaspalveluun: Palauteväylä (liikenteen asiakaspalvelu). Jos havaitset liikennettä vaarantavan ongelman tiellä, soita Tienkäyttäjän linjalle 0200 2100 (24 h/vrk). Sieltä viestisi välitetään edelleen urakoitsijalle, joka ryhtyy toimiin Väylän asettamien laatuvaatimusten mukaisesti. Viesti menee tiedoksi myös urakan valvojalle.

Ajantasainen Liikennetilanne-palvelu

Ely-keskus: Talvihoitoluokkien kuvaus (kuvitettu)

Väylä: Teiden talvihoitoluokat

Talvihoitoluokat kartalla

Väylä: Usein kysytyt kysymykset talvihoidosta

Destia: Usein kysytyt kysymykset

Ilmatieteenlaitos: Paikallissää

 

 

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski