Uutisaiheet Keski-Häme

Miten hampaiden reikiintymisen voi pysäyttää?

Viime aikaiset tutkimustulokset viittaavat siihen, että esimerkiksi muistisairauksien synty saattaa olla sidoksissa suun terveyteen. Suun terveyden merkitystä hyvinvoinnille ja sairauksien välttämiselle korostetaankin nyt entistäkin enemmän.

Sekä Hämeenlinnassa että Hollolassa kiireettömään hammashoitoon pääsee tällä hetkellä lain edellyttämän takuuajan puitteissa, eikä pitkiä jonoja enää ole. Hammashoito on yli 18-vuotiaille maksullista.

Sen lisäksi, että käy hammashoitolassa säännöllisesti, voi omaa suun terveyttä parantaa merkittävästi myös kotikonstein. Suomen hammaslääkäriliiton mukaan karieksen aiheuttama hampaiden reikiintyminen on mahdollista pitää kurissa hyvällä omahoidolla ja terveellisillä elintavoilla. Jos pieniä reiänalkuja on päässyt syntymään, niiden eteneminen on mahdollista myös pysäyttää.

– Kun hampaassa ei vielä ole varsinaista reikää, vaurion eteneminen reiäksi on mahdollista estää. Reiänalun pitäminen puhtaana käyttämällä aamuin illoin fluorihammastahnaa voi pysäyttää vaurion etenemisen, kunhan ateriarytmi on sellainen, että hampaille jää riittävästi aikaa happohyökkäyksistä toipumiseen. Suunterveyden ammattihenkilön tekemä fluoridikäsittely tukee potilaan omia toimia vaurion pysäyttämiseksi, kertoo hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen.

Miksi hampaat reikiintyvät?

Reikiintymisen aiheuttavat hampaiden pinnoille kiinnittyneen plakin kariesbakteerit, jotka tuottavat sokereista hampaan pinnan mineraaleja liuottavia happoja. Pienistä liukenemista ei ole haittaa, sillä ne korjaantuvat syljen vaikutuksesta, ja pehmentynyt hammaskiille kovettuu uudelleen sellaisten jaksojen aikana, jolloin suussa ei ole ruokaa.

– Kun ateriarytmi on säännöllinen, janojuomana käytetään vettä ja kun aterioiden välillä ei napostella sokerisia syötäviä tai juotavia, hampailla on yllin kyllin aikaa toipua bakteerien ravinnoksi kelpaavien tuotteiden nauttimisesta aiheutuvista happohyökkäyksistä, kertoo Hannu Hausen.

– Hampaiden harjaus fluorihammastahnalla aamuin ja illoin vaikeuttaa hammaskiilteen liukenemista happohyökkäysten aikana sekä edesauttaa liukenemien korjaantumista happohyökkäysten välillä.

Reikiintymisen pysäyttämiseen tähtäävä varhaishoito on potilaan ja suun terveydenhuollon ammattilaisen yhteistyötä. Parhaimmillaan kariesvaurion eteneminen voi Hausenin mukaan pysähtyä jo muutamien viikkojen kuluessa.

Hampaan paikkaus ei sen sijaan kariesta paranna, vaan paikkaushoidon tarkoitus on tuhoutuneen hammaskudoksen korvaaminen ja hampaan toiminnan ylläpitäminen.

– Pysäyttämällä voidaan välttää sekä aiemmin paikkaamattoman hammaspinnan ensimmäinen paikkaus että myöhemmät toimenpiteet, joilla paikkaa mahdollisesti joudutaan vuosien varrella korjailemaan, Hausen muistuttaa.

– Jokaisen potilaan, jolla on aktiivisia reiänalkuja, tulee halutessaan saada hoitoa, jonka avulla niiden eteneminen pysähtyy. Onnistuessaan hoito hillitsee myös uusien kariesvaurioiden syntyä, Hausen korostaa.

Näin voit ehkäistä hampaiden reikiintymistä:

• Pese hampaasi huolellisesti fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Puhdista myös hammasvälit päivittäin.

• Juo vettä janojuomana, noudata säännöllisiä ruokailuaikoja ja vältä napostelua.

• Käytä ksylitolituotteita aterioiden jälkeen vähintään 5 g päivässä. Ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen.

• Hoidata hampaasi säännöllisesti. Sinulle voidaan tehdä yhdessä hammaslääkärin kanssa yksilöllinen karieksen hallintaohjelma ja omahoito-ohjelma.

Hoitotakuu

Potilaan hoidon tarve on arvioitava kolmen arkipäivän kuluessa yhteydenotosta. Varsinaista hoitoa on tarjottava viimeistään kolmen kuukauden kuluessa. Hammashoidossa kolmen kuukauden enimmäisaikarajan voi ylittää toisella kolmella kuukaudella, jos hoidon lykkäämiselle on perusteltuja syitä eikä potilaan terveydentila vaarannu. Potilaalle on aina ilmoitettava hoidon ajankohta ja sen muuttuessa uusi ajankohta on saatettava välittömästi potilaan tietoon. Muuttuneen ajankohdan syy on myös ilmoitettava.

Kunta on vastuussa hoitotakuun toteutumisesta. Mikäli kunta ei pysty tarjoamaan hoitoa annetun määräajan kuluessa, on kunnan tarjottava potilaalle hoitoa joko toisesta kunnasta taikka yksityiseltä puolelta. Vaikka kunta siirtäisikin potilaan hoidon muualle, on se silti itse vastuussa määräaikojen noudattamisesta. Potilaan siirtämisestä ei saa aiheutua ylimääräisiä kuluja hänelle itselleen.

Lähde: Duodecimin ja hammaslääkäriseura Apollonian Käypä hoito -suositus: Hampaassa reikä – eikä!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski