Uutisaiheet Keski-Häme

Neuvontaa jätevesipulmiin

Kuva: Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys KVVY

Tänä kesänä erityisesti ranta- ja pohjavesialueilla sijaitsevien kiinteistöjen tulisi selvittää jätevesijärjestelmänsä tilanne. Pohjavesialueilla ja 100 metrin säteellä vesistöstä sijaitsevilla vakinaisilla ja vapaa-ajan rakennuksilla jätevesijärjestelmien tulee täyttää puhdistusvaatimukset 31.10.2019 mennessä.

Varustelutaso määrittää jätevedenkäsittelyn tason

Jos rakennuksella on käytössä niin sanottu kantovesi, veden käyttö katsotaan vähäiseksi, ja varsinaista jätevedenkäsittelyjärjestelmää ei tarvita. Tässäkään tapauksessa jätevettä ei saa päästää suoraan vesistöön, vaan se tulee imeyttää maahan.

Jos rakennuksen varustelutaso on korkeampi, ja käytössä on esimerkiksi lämminvesivaraaja tai tiskikone, jätevesi tulee käsitellä. Tähän tarkoitukseen soveltuu esimerkiksi maaperäkäsittely tai harmaavesisuodatin. Vesivessa lisää jäteveden käsittelyn tarvetta entisestään.

– Vaikka rakennuksen jätevedenkäsittelyjärjestelmä ei vaatisi kunnostustoimia, on tärkeää muistaa huoltaa toimivaa jätevesijärjestelmää ja siten taata tehokas puhdistustulos. Toimiva jätevesijärjestelmä edistää lähivesistön ja -ympäristön puhtaana pysymistä, muistuttaa projektiasiantuntija Laura Virtanen Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä.

Neuvontaa saatavilla kesätapahtumissa

KVVY:n asiantuntijat kiertävät kesätapahtumissa antamassa puolueetonta ja riippumatonta jätevesineuvontaa asukkaille ja mökkiläisille. Neuvojat vastaavat kysymyksiin jätevesien käsittelystä, jätevesijärjestelmistä ja lainsäädännön tulkinnasta. Heiltä saa tietoa, jos esimerkiksi järjestelmän toimintakunto tai saneeraustarpeet askarruttavat. Jätevesineuvontaa rahoittaa Hämeen ELY-keskus ja se on asukkaille maksutonta.

Jätevesineuvonnan kesäkiertue

La 13.7. klo 8–14 Hauhon kesätori

La 20.7. klo 11–15 Mommilanjärven soutelu

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski