Uutisaiheet Keski-Häme

Omalla tontilla ei saa kaataa sähkölinjojen lähellä olevia puita ilman lupaa

Vaikka puu olisi omalla tontilla, sitä ei saa kaataa ilman sähköyhtiön lupaa, jos sähkölinjat ovat lähellä. Kuvituskuva: Caruna

Suunnitteletko piha- tai tienvarsipuiden kaatamista?

Sähkölinjojen vieressä kasvavia puita ei koskaan saa kaataa omin päin. Ensin kannattaa ottaa yhteyttä metsuriin, joka arvioi mikäli sähkölinja pitää laskea kaadon ajaksi, ja tilaa sen jälkeen sähköyhtiösi asiakaspalvelusta puunkaatolupa 1–2 viikkoa ennen töiden aloittamista. Puunkaatoapupalvelu on maksutonta työaikana ja palvelun tarkoituksena on varmistaa, että sähköjohto ei vaurioidu eikä puu kaadu johdolle ja siten aiheuta vaaraa ihmisille.

Puunkaatajan muistilista:

• Pienjännitejohdon lähellä sijaitseville puille voidaan antaa puunkaatolupa puhelimitse. Jos metsuri arvioi, että sähkölinja pitää kaadon ajaksi laskea alas, tai että puut sijaitsevat suurjännitelinjojen (pylväässä kolme johdinta) läheisyydessä, lähettää sähköyhtiö asentajan paikalle puunkaadon ajaksi.

• Sähköyhtiöllä voi olla kalustoa puun kaatosuunnan ohjaamiseksi, kuten tunkkeja ja taljoja, mutta varsinaista sahauspalvelua niiltä ei yleensä saa.

• Muista sopia puunkaatoapu myös mahdollisille data- tai puhelinkaapeleille. Puhelin- ja datakaapelit ovat paikallisen puhelinyhtiön omistuksessa.

• Turvallisuus ennen kaikkea: Vahingon sattuessa älä koskaan yritä poistaa sähkölinjan päälle kaatunutta puuta itse, vaan soita sähköyhtiön päivystävään vikailmoitusnumeroon. Vaurioituneesta linjasta tulee pysyä mahdollisimman kaukana. Koska sähkö ”hyppää”, sähköiskun saaminen ei edellytä johtoon koskemista. Varmista myös, ettei kukaan ulkopuolinen pääse johtoihin käsiksi ennen kuin paikalle saadaan apua.

Puu lähellä taloa?

Liian lähellä rakennuksen seinää kasvavien puiden juuristo saattaa vaurioittaa talon perustuksia ja putkia. Jos muuttaa vanhaan pihapiiriin tai ostaa mökin umpeen kasvaneelta tontilta, kannattaa ensitöikseen vapauttaa talon seinät kasvustosta.

Hyvä nyrkkisääntö on, että puiden kannattaa olla vähintään viiden metrin päässä seinästä. Kaikkia pihapuita ei kannata kuitenkaan kaataa, sillä puilla on myös tärkeä tehtävänsä kosteuden hallinnassa. Suuri puu voi haihduttaa vuorokaudessa jopa satoja litroja vettä.

Puu lähellä sähkölinjoja?

Tontin omistaja on vastuussa sähkölinjojen vieressä kasvavien puiden kaadosta ja ammattimetsurin tilaamisesta. Sähkönsiirtoyhtiö puolestaan vastaa sähköverkosta, -turvallisuudesta ja sähkönjakelusta. Ensiksi kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen metsuriin. Ammattitaitoinen metsuri arvioi, miten työ voidaan suorittaa turvallisesti ilman, että puu kaatuu sähköjohtojen päälle. Metsurien yhteystietoja saa esimerkiksi metsänhoitoyhdistyksien kautta.

Seuraavaksi on selvitettävä, kenen omistamista johdoista on kyse. On pienjännitejohtoja, sähkölinjoja, suurjännitelinjoja ja teleoperaattorien data- ja puhelinlinjoja. Toisaalta, kun kerran on selvittänyt asian, on jatkossa helppo tilata puunkaatoapupalvelu oikealta taholta!

Puunkaatoapupalveluun kannattaa ehdottomasti soittaa aina. Jos luvallinen puunkaato vahingoittaa sähköverkkoa, sähköyhtiö ei veloita korjauksesta. Rakennuksille aiheutuvat vahingot ovat aina omistajan vastuulla.

Puu lähellä tietä?

Maanomistaja on myös vastuussa puista yleisten teiden varrella. Jos puut ovat huonossa kunnossa, niistä kannattaa huolehtia ennen kuin myrsky kaataa puut, pahimmassa tapauksessa tielle. Ammattimetsuri osaa kaataa puut ilman, että puunkaato aiheuttaa vaaraa liikenteelle tai tiellä liikkuville ihmisille.

Lähteet: Caruna, Elenia

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski