Ajankohtaista Uutisaiheet Keski-Häme

Päijät-Hämeessä eniten maksuhäiriöitä, Kanta-Häme kakkosena

Kuva: Suomen Asiakastieto

Asiakastiedon uuden julkaisun mukaan Hämeen maakunnissa on eniten maksuhäiriöitä koko maassa. Päijät-Hämeen asukkaista 9,5 prosentilla on maksuhäiriöitä, Kanta-Hämeen asukkaista 8,8 prosentilla on ollut talousvaikeuksia maksuhäiriömerkintään asti. Uusimaa jakaa kakkostilan Kanta-Hämeen kanssa, vähiten maksuhäiriömerkintöjä on Ahvenanmaalla, vain 4,7 prosentilla asukkaista.

 

Kuva: Suomen Asiakastieto

Maksuhäiriöt lisääntyivät edellisestä vuodesta merkittävästi. Merkintöjä oli vuonna 2019 noin 1,9 miljoonaa, kun edellisenä vuonna niitä oli 1,6 miljoonaa. Eniten maksuhäiriöitä on ikäluokissa 36–39 ja 30–34.

– Kaikissa alle 30-vuotiaiden ikäryhmissä maksuhäiriöisten henkilöiden osuus pieneni hiukan. Tämä on ilahduttava signaali, vaikka kokonaisuutena tilastot ovatkin melko ikävää luettavaa, kertoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastiedosta.

Merkinnät kerääntyivät viime vuonna 386 700 henkilölle, kun edellisenä vuonna maksuhäiriöisiä oli 381 900.

– Uusia merkintöjä tuli paljon, mutta ne kohdistuivat hiukan entistä pienemmälle joukolle ihmisiä. Samat henkilöt ovat velkaantuneet moneen suuntaan, jolloin ongelmien kasautuessa häiriöitä tulee nopeasti useita, sanoo Muhonen. Hänen mielestään ratkaisu olisi laajempi tieto luotonhakijoiden todellisesta taloudellisesta tilanteesta luotonhakuhetkellä.

– Silloin yrityksillä olisi kirkkaampi kuva kuluttaja-asiakkaansa muista vastuista ja riskeistä jo ennen maksuhäiriömerkintää.

Uusi rekisteri ei ehdi ajoissa?

Syyskuun alussa voimaan astunut lakimuutos kuluttajaluotoista aiheutuvan ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi ei ole tuonut käännettä maksuhäiriökehitykseen. Muhosen mukaan uusi rekisteri, johon kerätään luotonhakijoiden kaikki kulutusluotot, ei ehdi valmiiksi suunnitellulla nopeudella.

– Tiedämme vuosikymmenten kokemuksesta tällaisten hankkeiden haasteet ja täytyy huomioida myös se, että uusi rekisteri tarkoittaa vasta yhteen paikkaan koottua dataa. Sen arvo ja hyödynnettävyys ratkaistaan palveluilla, jotka rekisteristerin päälle rakennetaan todennäköisesti yksityisen sektorin voimin, Muhonen sanoo Asiakastiedon tiedotteessa. Hänen mukaansa tiedot asiakkaitten luotoista kannattaisi sitoa tulorekisterin yhteyteen, koska myös tulorekisterin tieto olisi luottopäätösten vastuullisuuden ja maksukyvyn laskennan kannalta erittäin arvokasta.

– Miksi arvokasta tulotietoa ei anneta luotonmyöntäjien käyttöön, vaikka se olisi teknisesti mahdollista hyvinkin nopeasti, Muhonen ihmettelee.

Kuluttajien ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi on pohdittu myös velkakattoa kotitalouksille. Katon määrittelemiseen tarvitaan tieto kaikista veloista, myös asuntolainoista. Uuteen rekisteriin olisi alkuvaiheessa tulossa kuitenkin vain tieto kulutusluotoista, mikä ei Muhosen mukaan riitä kotitalouden velkaantumisasteen laskemiseen. Asiakastieto onkin jo alkanut rakentaa omaan rekisteriinsä asuntolainojen mukaan tuomisen mahdollistavaa laajennusta.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski