Uutisaiheet Lammi

Päiväkotia puretaan jo

Isolukkarintiellä on purkutyömaa jo pitkällä. Kuva: Merja Hirvisaari

Ryske ja pauke täytti viime keskiviikkona Lammin keskustan, kun vanhan päiväkodin rakennuksia moukaroitiin nurin Isolukkarintiellä. Vasta pari päivää aikaisemmin pystytetyt purkuaidat rajoittivat nopeasti etenevää purkutyömaata. Lammin uusi hyvinvointikeskus aloitti vauhdilla siirtymisen paperilta todellisuuteen.

Kun vanha päiväkoti on purettu, alkaa alueella uuden pystytys. Työnimellä Lammin hyvinvointikeskus kulkevan, ikäihmisille palveluita ja asumista tarjoavan kokonaisuuden on määrä valmistua reilun vuoden kuluttua, syksyllä 2020.

Tervapääsky-yhdyskunta yllätti purkajat

Kun purkutyöt Isolukkarintiellä Lammilla alkoivat, heräsivät alueen luontoihmiset ihmettelemään, mitä tapahtuu päiväkodin räystäitten alla olleille tervapääskyjen pesille. Tervapääskythän pariutuvat eliniäkseen ja palaavat pesimään samaan koloon vuodesta toiseen. Pari voi pesiä samassa pesässä
15 vuotta. Vanhan päiväkodin pääskyt ovatkin lammilaisille tuttuja jo useammassa polvessa.
Keski-Hämeeseen yhteyttä ottanut lammilainen oli sitä mieltä, että pääskyjen pesintä on jo alkanut ja purkutyömaalla syyllistytään ympäristörikokseen.

Hämeenlinnan kaupungin rakennuttajainsinööri Jukka Heikinmäki kertoo, että asia on jo selvityksen alla, ja tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään.

– Sain vasta torstaina itse kuulla tervapääskyjen pesinnästä ensimmäistä kertaa. Meillähän on tälle työmaalle sekä purkuluvat että rakennusluvat hankittuina, eikä kaupungin ympäristöviranomainen ole millään tavalla asiaan puuttunut, eli emme tähän mennessä ole pystyneet asiaan ollenkaan varautumaan. Nyt olemme Ely-keskukseen yhteydessä siitä, mitä voimme ja mitä seuraavaksi pitää tehdä, Heikinmäki toteaa.

Esimerkiksi Sysmässä vanhan koulun purku-urakkaa siirrettiin muutamalla kuukaudella eteenpäin terva-pääskyjen pesinnän ajaksi. Siellä myös rakennettiin uusia pesäpönttöjä viereiseen rakennuksen korvaamaan purkutöissä tuhoutuvat pesät.

Uusi koti turvataan vanhoille asukkaille

Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön ja Hämeenlinnan kaupungin yhteinen hanke muuttaa Lammin ikäihmisten palvelurakenteen. Lammin vanhainkoti lakkautetaan ja Naskalin palvelutalon sekä Palkkisillan kotihoidon yksikön toiminta muuttuu. Tulevista muutoksista tullaan kertomaan tarkemmin asiakkaille ja omaisille ennen muutoksen alkamista.

Kaikille ympärivuorokautisen hoivan asiakkaille turvataan muutosvaiheessa hoivapaikka. Myös Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön vuokra-asukkaille turvataan asuminen ja tarpeen mukaiset tukipalvelut ja kotihoidon palvelut edelleen.

Toivottavasti myös tervapääskyille saadaan alueelta uudet, entistä ehommat pesäpöntöt.

Lisätietoja saa Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilta.

Lammin hyvinvointikeskuksen havainnekuva.
Kuva: Ajan Arkkitehdit Oy, arkkitehti Asko Kaipainen

Tervapääsky
(Apus apus)

Kuva: Colourbox

Suomessa tervapääsky, joka nimestään huolimatta ei ole pääsky vaan kiitäjälintu, luokitellaan erittäin uhanalaiseksi lajiksi ja se on rauhoitettu.

Tervapääskyn jalat ovat lyhyet riippumajalat, joissa kaikki varpaat osoittavat eteenpäin. Niillä voi vain kiipeillä, ei kävellä maassa. Maahan pudonnut poikanen ei sen vuoksi pysty ponnistamaan lentoon.

Tervapääsky viettää suurimman osan ajastaan ilmassa. Lähettimellä varustettujen tervapääskyjen seurannalla on pystytty osoittamaan, että aikuinen tervapääsky voi pysytellä laskeutumatta ilmassa jopa 10 kuukauden ajan. Lintu syö, nukkuu ja parittelee ilmassa ja laskeutuu vain pesimään.

Tervapääsky pariutuu koko eliniäksi ja palaa aina samaan paikkaan pesimään. Munii kesäkuussa 1–3 munaa. Molemmat hautovat.

Nuori tervapääsky tulee sukukypsäksi vasta parin vuoden ikäisenä. Pesän jättänyt nuori tervapääsky saattaakin viettää ilmassa elämänsä ensimmäiset vuodet jopa kokonaan.

Lähteet: Suomen kuvalehti, Tiede-lehti, Bird Life, Yle, Lintujen lainsuojasta

Artikkelia täydennetty 13.6. ilmestyneen Keski-Hämeen artikkelin mukaiseksi.

Lue myös: Lammin hyvinvointikeskuksen rakennustyöt keskeytyivät

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski