Uutisaiheet Pitäjät Kulttuuri

Pirjo Kääriäiselle Suomi-palkinto

Pirjo Kääriäinen. Kuva: Keski-Hämeen kuva-arkistot/Meri Koskinen

Lammilta kotoisin oleva muotoilija, työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen oli yksi yhdeksästä taiteilijasta ja yhteisöstä, jotka tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen palkitsi viime viikolla Suomi-palkinnolla. Palkinnon arvo oli 21 625 euroa.

Pirjo Kääriäinen on palkintoperustelujen mukaan ollut 2010-luvun alusta lähtien ratkaisevassa asemassa pohdittaessa, tutkittaessa ja koeteltaessa keinoja uudistaa tekstiilien materiaalipohjaa, siirtäen sitä kohti kestävän kehityksen ja kiertotalouden periaatteita ja käytäntöjä. Samalla on ollut tavoitteena kotimaisten materiaalien nykyistä laajempi hyödyntäminen.

Kääriäinen on ollut keskeinen tekijä siinä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun sekä saman yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulun CHEMARTS-yhteistyössä, joka johti selluloosapohjaiseen tekstiili-innovaatioon. Parhaillaan Kääriäinen ja hänen yhteistyökumppaninsa ovat laajentaneet muotoilu- ja taidelähtöistä teknologiankehittämistään yleisemminkin bio- ja kasvipohjaisiin materiaaleihin.

Muut palkitut olivat valokuva- ja videotaiteilija, elokuvaohjaaja Marja Helander; sirkustaiteilija, koreografi Ilona Jäntti; kapellimestari Klaus Mäkelä; lavarunokollektiivi Helsinki Poetry Connection; teatterifestivaali Lainsuojattomat; media Ruskeat tytöt ja tanssiryhmä Raekallio Corp. sekä Amos Rex -museolaajennus, joka ilmiönä palkittiin rahan asemesta kunniakirjalla.

Lue myös: Tekstiilialan monitaituri hyödyntää ammattitaitoaan monialaisesti

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski