Uutisaiheet

Poliisiylijohtajan puhe: Suomi ei ole turvallinen

Kuvituskuva: Keski-Hämeen kuva-arkisto

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen puhe Hämeen poliisilaitoksen Poliisin päivässä lauantaina:

Hyvät Hämeen asukkaat,

Poliisin päivän tavoitteena on edistää poliisin ja asukkaiden vuorovaikutusta. Tänä vuonna erityisenä teemana on verkkorikollisuus. Kerroin viime vuonna poliisin päivänä Hämeenlinnassa, miten poliisin toimintaympäristö on muuttunut. Samalla suhtauduin kriittisesti puheenvuoroihin, joissa hehkutetaan Suomen olevan turvallisempi kuin koskaan.

Tilastojen valossa kokonaisrikollisuus on tosiaan viime vuosina ollut laskussa. Tosin nyt ensimmäisen vuosipuoliskon kokonaisrikollisuus on lähtenyt Hämeen poliisilaitoksen alueella melko voimakkaaseen, lähes 10 prosentin nousuun. Viime viikonlopun tapahtumat Porvoossa ovat yksi esimerkki aivan uudenlaisesta koko yhteiskuntaa vakavasti järkyttävästä rikollisuudesta. Ensimmäisestä Suomeen kohdistuneesta terrori-iskusta on vasta kaksi vuotta.

Huumausaineet ja niiden turvallisuutta heikentävät vaikutukset näkyvät meidän jokaisen arjessa niin liikenteessä kuin valitettavan laajasti myös katukuvassa kaikkialla missä tavalliset ihmiset liikkuvat. Huumeet toimivat moottorina järjestäytyneessä rikollisuudessa, ja niiden vaikutukset näkyvät vakavissa henkeen ja terveyteen kohdistuvissa rikoksissa kuten ryöstöissä ja henkirikoksissa. Huumeet ovat mukana myös arjen rikollisuudessa monin tavoin. Tilastoissa monet suoraan turvallisuuteen vaikuttavat rikokset eivät ole vähentyneet, osa päinvastoin on määrällisesti jopa kasvanut. Näitä ovat mm. seksuaalirikokset, huumerikokset, rattijuoppoudet, pahoinpitelyt ja ampuma-aserikokset.

Tämän Poliisin päivän teemaan kuuluva kyberrikollisuus on kasvanut ja kohtaamme myös vakavaa verkkorikollisuutta. Esimerkiksi hiljattain Lahden kaupungin toimintoihin kohdistui laaja palvelunestohyökkäys. Huumeita välitetään yhä useammin tietoverkoissa, missä kenen tahansa on helppoa kohdata rikollinen ja ostaa tältä huumeita. Erityisen haavoittuvia verkossa tapahtuvan rikollisuuden kohteita ovat lapset ja nuoret.

Arvostamme kansalaisten luottamusta poliisiin. Kansalaisten tuki on kaiken toimintamme perusta. Olen erityisen huolestunut poliisien työhyvinvoinnista ja jaksamisesta. Poliisin tehtävät ovat jo luonteeltaan henkisesti kuormittavia ja välillä hyvinkin vaarallisia. Poliisin työmäärä on ajoittain kohtuuton emmekä ehdi aina tekemään työtämme niin hyvin kuin kansalaiset odottavat. Olemme varovaisen toiveikkaita siitä, että poliisivoimia vahvistetaan suunnitellun mukaisesti ja näemme aivan konkreettisesti Maijan ratissa ja rikostutkinnassa uusia työntekijöitä. Nyt on kiire!

Hyvät kuulijat, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen asukkaat ovat erittäin kyllästyneitä julkiseen juopotteluun ja näkyvään huumeiden välitykseen sekä päihteiden aiheuttamaan rikollisuuteen. Hämeen poliisi on viimeisen kahden vuoden aikana tehnyt jopa valtakunnallisia ennätyksiä huumetakavarikoissa ja muutenkin järjestelmällisesti torjunut monin eri keinoin huumesidonnaista rikollisuutta yhteistyössä asukkaiden ja muiden viranomaisten kanssa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi hiljattain, että poliisi ei ratkaise yksin kaikkia turvallisuuteen liittyviä ongelmia. Meidän viihtyvyyteemme ja turvallisuuteemme vaikuttava päihdeongelma ja erityisesti huumeet ovat yksi näistä isoista ongelmista, joihin meistä jokainen voi vaikuttaa. Poliisi tekee jatkossakin osansa – meillä on näyttöä siitä, että olemme tosissamme. Meilläkin on silti vielä parantamista. Keskitämme niukoista resursseista huolimatta edelleen ja yhä tomerammin voimavaroja huumeista aiheutuvan rikollisuuden torjuntaan. Nyt haluamme teidät kaikki mukaan omalta osaltanne tekemään Hämeen kunnista turvallisia. Tehdään meidän puistoista ja kaduista viihtyisiä ja entistä turvallisempia. Vaikutetaan esim. lasten ja nuorten asenteisiin, koska huumeissa ei ole mitään hyvää. Kertokaa meille jatkossakin luottamuksella omista havainnoistanne (esimerkiksi sähköpostilla vihjeet.hame@poliisi.fi).

Lopuksi haluan tänään Poliisin päivänä kiittää suomalaisia poliisin saamasta avusta lukuisissa yleisön apua edellyttävissä rikostututkinnoissa ja saamistamme vihjeistä ja tiedosta, joiden johdosta olemme voineet parantaa meidän kaikkien turvallisuutta. Kiitos myös siitä valtavasta tuesta ja myötäelämisestä kanssamme sen jälkeen, kun poliisia vastaan hyökättiin Porvoossa.

Aurinkoista päivää ja turvallista viikonloppua!

Poliisin päivän ohjelma Hämeen poliisilaitoksessa löytyy oheisesta linkistä:

https://www.poliisi.fi/hame/poliisinpaiva

Poliisin päivä 2019 puhe

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski