Uutisaiheet

Rajoitustoimet purevat: Sally Järvelä kiittää kantahämäläisiä maskien käytön lisääntymisestä

Sally Järvelä. Kuva: KHSHP

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotustilaisuudessa johtajaylilääkäri Sally Järvelällä ja viestintäjohtaja Iisakki Kiemungilla oli sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyvä uutinen oli se, että vetoomukset maskien käyttämisestä ovat purreet, ja katukuvassa, kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä maskeja näkyy huomattavasti enemmän kuin kaksi viikkoa sitten.

Sally Järvelä painottaa, että tartuntatahdin lievä lasku johtuu nimenomaan siitä, että rajoitustoimet ja ihmisten oma suojautuminen ovat auttaneet.

– Ei ole näkyvissä minkäänlaisia merkkejä siitä, että itse virus olisi jotenkin muuttunut tai vähentynyt. Ne, jotka sairastuvat vakavaan tautimuotoon, sairastavat sen aivan samalla tavalla kuin keväälläkin. Muutokset parempaan suuntaan johtuvat ihmisten käyttäytymisen muuttumisesta ja rajoitustoimien onnistumisesta, Järvelä totesi ja halusi myös kiittää kantahämäläisiä siitä, että suositukset on otettu vakavasti.

– Viimeisimmät tiedot kertovat, että koronavirukseen sairastunut tartuttaa tautia eteenpäin jo kaksi vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmestymistä. Sen vuoksi jokaisen henkilökohtainen suojautuminen on niin tärkeää, Järvelä muistutti.

Kolmas koronakuolema

Huonoin uutinen oli tiistainen kuolemantapaus, jossa seniori-ikäinen potilas menehtyi COVID-19-tautiin. Maakunnassa pandemian kuluessa menehtynyt kolme henkilöä. (25.3., 13.10 ja 20.10.) Ensimmäinen menehtynyt oli riskiryhmään kuuluva keski-ikäinen, joka kärsi perussairaudesta ja myöhemmät seniori-ikäisiä henkilöitä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tialnnekatsaus 22.10.2020

Kanta-Häme edelleen kiihtymisvaiheessa

Vaikka kokonaistilanne on Kanta-Hämeessä hivenen viime viikkoista parempi, maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa. Ilmaantumisluvut ovat jopa leviämisvaiheen tasolla, mutta positiivisten tautitapausten ja selvittämättömien tautiketjujen suhteellinen osuus pitävät maakunnan edelleen kiihtymisvaiheessa.

Sairaalahoitoon joudutaan Kanta-Hämeessä suhteellisesti muuta maata useammin, vaikka täällä tehdään koronatestejä muuta maata vähemmän.

– Todennäköisesti ilmaantuvuus on suurempi kuin tiedämme, Järvelä totesi.

Maakunnassa halutaankin varmistaa positiivisen kehityksen jatkuminen tehostamalla suosituksia suurimpien tunnettujen riskien osalta.

Etätyösuositus koko loppuvuodeksi

Huomenna kokoontuva maakuntaryhmä ottaa kantaa Kanta-Hämeen koronanyrkin esitykseen, jossa etätyösuositusta halutaan jatkaa vuoden loppuun asti koko maakunnan alueella. Lisäksi on tulossa uusia rajoituksia aikuisten sisätilaharrastuksiin. Ne halutaan keskeyttää kokonaan silloin, jos tietyt riskitekijät täyttyvät.

­- Tarkastelussamme ovat ryhmien koko, mahdollisuus ylläpitää turvavälejä, onko kyseessä kontaktilaji ja pystytäänkö harrastamisen aikana käyttämään maskeja, Järvelä kuvaili tulevia muutoksia suosituksiin. Tiukennukset koskevat hänen mukaansa kaikkia harrastustoimintoja, jotka tapahtuvat sisätiloissa, eivät pelkästään urheilua.

Yksittäisiin lajeihin sairaanhoitopiiri ei aio ottaa kantaa, mutta liittää Iisakki Kiemungin mukaan hallituksen parhaillaan valmistelemat lajikohtaiset suositukset omaan ilmoitukseensa huomenna.

Toisaalta nopeasti muuttuvassa tilanteessa halutaan elämää helpottaakin heti, kun se on mahdollista.

– Toisen asteen etäopetukseen otetaan kantaa ensi viikolla. Jos tilanne kehittyy samaan suuntaan kuin nyt, se on ensimmäinen alue, minne haluamme ottaa lievennyksiäkin käyttöön, varsinkin kun maskien käyttö alkaa jo olla tutumpaa, kertoi Sally Järvelä sairaanhoitopiirin tulevista suunnitelmista.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski