Uutisaiheet Pitäjät Lammi

Riikosissa uskotaan tulevaisuuteen – lapsia riittää, eikä kylätalossakaan ole valittamista

Riikosten seurantalo Tapiola on harvinaisuus Suomessa, kivestä rakennettuja kylätaloja ei juuri muita ole. Kuva: Jussi Karvonen

Riikosten kylässä iloitaan siitä, että seudulla on lapsiperheitä enemmän kuin monilla muilla niin sanotuilla syrjäkylillä on. Riikosista ja lähikylistä saa kokoon varsin nopeasti 20–30 lasta. Yksi kylän vahvuus on myös vuonna 1907 rakennettu kylätalo, Riikosten seurantalo Tapiola, joka on koko maankin mittakaavassa melko ainutlaatuinen rakennus.

– Näitä kivestä rakennettuja tuon ajan kylätaloja on tiettävästi tämän talon ohella vain yksi koko maassa. Tiilien pinta on muotoiltu käsityönä, jokainen tiili on erilainen, sanoo Riikosten kyläseuran varapuheenjohtaja Jouko Hännikäinen.

Riikosten palvelut rajoittuvat tänä päivänä tilauksesta kulkevaan palvelubussiin. Vuosikymmeniä sitten kylässä oli jopa kaksi kauppaa.

Aktiivinen kyläseura järjestää vuosittain useita tapahtumia, jotka tosin ovat tänä vuonna jääneet toteutumatta. Tapahtumat kasvattaisivat yhteishenkeä ja toisaalta seura saisi kerätyksi esimerkiksi jäsenmaksuja paremmin
Seuran järjestämiä vuotuisia vakiotapahtumia ovat isänpäivänlounas yhdessä Kataloisten kylätoimikunnan kanssa, vuorovuosin molemmilla kylätaloilla, sekä talvirieha.

– Kevätriehan yhdistys pyrkii järjestämään, jos vain olosuhteet sen sallivat. Perinteisesti kyläyhdistys on järjestänyt riehan hiihtolomaviikolla. Tapahtumassa voisi olla esimerkiksi elefanttijalkapalloa, pohtii seuran puheenjohtaja Katja Seppälä.

Kesäksi kyläseura suunnittelee uutta tapahtumaa kylän uimarannalle.

– Voisimme viedä sinne telttasaunan, jossa kyläläiset voisivat saunoa yhdessäolon lomassa. Meillä oli tarkoitus järjestää lastenleiri viime kesänä, mutta korona esti sen. Pandemiatilanteen salliessa leirin järjestäminen olisi ensi kesänä mahdollista, sillä saisimme sen polkaistuksi aika äkkiä pystyyn. Viimeisen kymmenen vuoden aikana leirejä ei ole vuosittain järjestetty mutta nyt meillä olisi lapsia leirille.

Riikosten kyläseuran hallitus. Kuva: Jussi Karvonen

Kyläseuran hallitus päätti, että ensi kesänä – jos olosuhteet sallivat – seura järjestää oman kesätapahtuman.

Kylätalo vaatii jatkuvaa hoitoa, mikä tulee näkymään tulevinakin vuosina.

– Kylätalon kuisti sai tänä vuonna uuden maalin ja seuraava korjaus odottaa jo vuoroaan. Vesikaivon kansi vaatii uudistamista. Tärkeintä olisi varustaa kaivo kannella, jossa on ilmalukko. Alamme pyytää tarjouksia, sanoo seuran puheenjohtaja Katja Seppälä.

Vaikka kiviseinät ovat lähes ikuiset, on seuraavaksi vuorossa kattoremontti.

– Vanhoja tiiliä ei enää ole, kaikki ylimääräiset on käytetty. Nykyiset tiilet eivät istu jakoon, mikä takia myös jako olisi uudistettava, sanoo Hännikäinen.

– Toinen iso remontti olisi sisävessan teko, jota on myös suunniteltu.

Öljylämmitys uudistettiin 15 vuotta sitten, jolloin asennettiin uudet pannut, ja putket johdettiin yläkertaan.

– Toistaiseksi emme ole lämmitysmuodosta kovasti keskustelleet. Öljylämmitys on kuitenkin aika uusi, ja esimerkiksi maalämpöä ei välttämättä pystytä kylätalolle edes tuomaan, koska talo sijaitsee pohjavesialueella, sanoo Seppälä.

Tuottoja yhdistys ei kylätalosta kovin paljon saa, sillä kesällä tiloja on vuokrattu lähinnä häätilaisuuksiin.

– Talvisin on aika hiljaista, mutta muun muassa tienhoitokunnat pitävät kokouksiaan talossa.

Vanajaveden Opisto lopetti kudontapiirin Riikosissa jo vuosia sitten.

– Vuokratulojen menetystä suurempi harmi oli, että ihmisiltä meni säännöllinen viikoittainen harrastus. Kerhossa kävi iäkkäitäkin jäseniä, ja heille kerho oli jonkinlainen henkireikä, kertoo Seppälä.

Vuosikokous valitsi puheenjohtajana jatkamaan Seppälän ja varapuheenjohtajana Hännikäisen. Sihteerinä jatkaa Miinaliisa Salonen.

– Ei näihin hommiin kovin paljon tunkua ole, mutta tilanne on varmaan samanlainen monissa kyläyhdistyksissä. Vaihtuvuus on pientä ainakin hallituksissa, tuumii Seppälä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat