Uutisaiheet Keski-Häme

Sadon määrässä suuria vaihteluita pienillä alueilla

Kuva: Jussi Karvonen

Rehumaissi menestyy ja voi hyvin suomalaisessa kesässä. Tuuloslainen Janne Näsi viljelee kuudetta vuotta rehumaissia.

– Se tuntuu menestyvän oikein hyvin. Maissille korkea lämpösumma on vain eduksi. Maissi työntää juurensa syvälle, joten se kestää kuivuutta todella hyvin. Maissilla on pitkä kasvukausi, joten se voi hyödyntää syyssateita. Tähkä ei ole vielä kypsynyt riittävästi, ja sato korjataan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen lokakuulla. Pakkasen jälkeen korjuuaikaa on viikon verran, sanoo Näsi.

Näsi kylvi keväällä kaikkiaan 130 hehtaaria maissia, joista omiin tarpeisiin parikymmentä hehtaaria.

– Loput kävin kylvämässä kahdeksalle muulle viljelijälle. Maissin viljely on viime vuosina vähitellen lisääntynyt ja uskoisin, että entistä useampi viljelijä kokeilee maissia jatkossa. Oman kokemukseni mukaan kohtuullinen tai hyvä sato on ollut melko varma lukuunottamatta vuotta 2017, jolloin oli erittäin sateista. Toisaalta ei sato silloinkaan aivan pommiin mennyt.

Sen sijaan viljat ovat kuivuudesta kärsineet. Viljasadosta Näsi ennakoi silti kohtuullista, vaikka kuivuus on vaikuttanut sadon määrään ja laatuun jonkin verran.

– Osalla viljoista jäivät kylvöt hieman myöhäisiksi, kun maissikylvöissä meni aikaa ehkä vähän liikaa. Ne viljat tuli kylvetyiksi turhan kuivaan maahan, mikä tietysti näkyi nyt syksyllä. Puinnit olen saanut tehtyä normaalissa aikataulussa, ja siemenviljoja lukuunottamtta sato on nyt puitu

Näsi viljelee ohraa ja kauraa rehuksi, eikä laadun tarvitse olla aivan viimeisen päälle.

– Jyvän paino on kuitenkin aivan riittävän hyvä rehuviljalle. Leipäviljasta olen kuullut, että valkuaispitoisuus saisi olla hieman suurempi.

Syysviljojen kylvön Näsi ennakoi jäävän tänä vuonna melko vähäiseksi.

– Viime syksynä kylvettiin paljon ruista. Rukiista tuli hyvä sato, mutta rukiin hinta on hyvän sadon ansiosta pudonnut 120 euroon tonnilta. Tuo hinta tuskin innostaa viljelijöitä rukiin kylvöön tänä syksynä, tuumii Näsi.

Perunaa lähdössä luultavasti vientiin

Hauholaisen perunanviljelijän Simo Nikulan mukaan hyvä sato on ollut tänä kesänä pienestä kiinni.

– Jos ukkoskuurot ovat osunneet kohdalleen ja maaperäkin on ollut hikevä, on perunoista tullut isoja ja hyvälaatuisia. Jos kuurot eivät osuneet kohdalle, naatitkin kuivuivat ennen aikojaan ja peruna jää pieneksi. Vaihtelut ovat suuria pienellä alueella.

Juntulan kylää kuurot tänä kesänä kiersivät.

– Heinäkuun alussa satoi parikymmentä milliä ja elokuussa ripsui vähän vettä. Jos siihen välille olisi osunut yksikin kunnon kuuro, olisi se pitänyt perunan hengissä elokuulle. Esimerkiksi tiistain vastaisena yönä meillä satoi alle viisi milliä, mutta neljän kilometrin päässä 25 milliä.

Viljelijän katseet kohdistuvat Baltiaan ja Puolaan, jossa perunasato oli jälleen kuivuuden takia huono, ja hinta sen takia kohtuullisen korkea.

– Viime vuonna vein perunaa muassa Baltiaan ja luultavasti teen niin tänäkin vuonna.

Muutamalla kuurolla oso merkitys

Hauhon Maataloustuottajien puheenjohtaja Kalle Tapolan mukaan hyviin viljasatoihin yllettiin hikevillä mailla.

– Muutamalla runsaalla sadekuurolla oikeaan aikaan on voinut olla isokin merkitys sadolle. Pohjanmaalla yllettiin ennätyssatoon, eikä täälläkään sato huono ollut, jos pellot osuivat sadekuurojen tielle. Syksyn sateet vaikuttavat siihen, että heinämaat tuottavat vielä rehusadon, mutta viljankorjuulle sateet ovat jo hidaste.

Omia peltojaan Tapola ei ole vielä puinut.

– Odottelen puimuria, mutta kovaa kiirettä ei ole. Pellot näyttävät silmämääräisesti yllättävänkin hyviltä olosuhteisiin nähden, mutta jyvän laadusta ja koosta ei voi vielä sanoa mitään.

Tällaisena syksynä näkyy Tapolan mukaan se, että aikaiset lajikkeet ja aikaiset kylvöt vähentävät syksyn sääriskiä merkittävästi.

– Jos pinta-alaa on paljon, ei kaikkea keväällä millään ehdi kylvää.

Syysviljojen talvehtiminen onnistui viime talvena hyvin, ja sato oli hyvä sekä rukiissa että vehnässä.

– Hinnat tietysti tippuivat, mutta uskoisin hyvän sadon kuitenkin innostavan osaa viljelijöistä kylvämään syysviljaa tänäkin vuonna. Vihreä pelto on myös ympäristön kannalta hyvä asia.

Laatu huonompaa kuin viime vuonna

Hämeenkoskelainen Ilpo Markkola ennakoi viljansa hehtolitrapainojen olevan kevyempiä kuin viime vuonna.

– Osalla viljoista oli voimakas jälkiversonta, kun keväällä peruskosteus ei paikoin riittänyt ja itäminen oli epätasaista. Tähkässä on vähemmän jyväaihioita ja osa niistä jää tyhjäksi. Sato vaihtelee kuitenkin paljon maaperästä riippuen.

Syysviljoilla riitti kevätkosteutta, ja sato oli määrällisesti hyvä.

– Muistan, että joskus 2000-luvun alussa oli kesä, jolloin viljat olivat pituudeltaan 10–15 senttisiä, joten ei tämä kesä sinänsä ainutlaatuinen ole ollut.

Hämeenkoskella satovaihtelut ovat isoja määrällisesti ja laadullisesti.

– Sen sijaan 2000-3000 kilon hehtaarisato voisi olla ihan realistinen odotus.

Markkola toivoo, että pohjavesien pinta nousisi, mikä edellyttäisi runsaita sateita.

– Sateet auttaisivat ensi kesän sadon muodostukseen viljoille ja puutarhakasveille.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski