Ajankohtaista Uutisaiheet Teemat Keski-Häme

Talvirenkaat alle

Kuvituskuva: Colourbox

Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä autoissa 1.11.–31.3. välisenä aikana aina kelin niin vaatiessa. Käytännössä tieliikennelain muutos tarjoaa autoilijalle mahdollisuuden käyttää nastarenkaita tai pohjoismaisia kitkarenkaita tarvittaessa tätä pitemmän tai myös lyhyemmän ajan. Se ei kuitenkaan pelasta kuskia sakoilta, jos keli edellyttää talvirenkaita, ja niitä ei olekaan alla. Uuden lain mukaan auton käyttäjän tulee itse huolehtia ennakoiden, että ”talvi ei pääse yllättämään”, ja alla on aina llain edellyttämät renkaat.

Tieliikennelaki muuttui 1.6.2020 alkaen, ja nyt sitä testataan ensimmäistä kertaa käytännössä. Aiemmin talvirengaspakko on kestänyt joulukuun alusta helmikuuhun. Uuden lain myötä talvirenkaiden käyttövelvoite laajenee marraskuusta maaliskuulle, mutta kuitenkin niin, että talvirenkaita on aina käytettävä, jos sää tai keli sitä edellyttävät.

— Keliperusteisuus ja oman harkinnan käyttäminen renkaiden vaihtamisen suhteen ei tarkoita sitä, että talvirenkaita ei tarvitse käyttää lainkaan, muistuttaa Teknisen Kaupan Liiton rengasvalmistajien jaoston puheenjohtaja Jari Lindeman liiton tiedotteessa.

Vaikka vapaus rengasvalintojen suhteen kasvaa lakimuutoksen myötä, tervettä järkeä ei pidä unohtaa, vaan renkaat kannattaa aina valita liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Ennen talvirenkaiden vaihtoa kannattaa tarkastaa renkaiden ikä, kulumisen tasaisuus, urien syvyys ja nastarenkaissa nastojen kunto. Nastasta katsotaan, että se nousee renkaasta riittävän ylös, on napakasti kiinni ja että lumi- ja jääpintaan pureutuva nastapiikki on erotettavissa. Jos käytät kitkarenkaita, varmista lisäksi, että ne ovat Pohjoismaiseen käyttöön sopivat.

Henkilö- ja pakettiautoissa lain edellytykset täyttää vähintään kolmen millimetrin urasyvyys talvirenkaiden pääurissa. Kuorma- ja linja-autoissa vetävillä akseleilla olevien talvirenkaiden urasyvyyden täytyy olla vähintään viisi millimetriä, muilla vähintään kolme.

— Renkaiden urasyvyyden voi tarkistaa silmämääräisesti tai sopivalla apuvälineellä. Turvasuosituksen mukaisen neljän millimetrin urasyvyyden voi varmistaa kahden euron kolikolla, opastaa Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Hannu Kyyhkynen.

— Laita kolikko pystyyn renkaan pääuraan. Jos kolikon 4 millimetriä leveä hopeareunus pilkahtaa esiin renkaan kuviopalan alta, on syytä harkita renkaiden uusimista, sanoo Kyyhkynen.

— On muistettava, että renkaiden keskimääräinen kokonaiskäyttöikä on kymmenisen vuotta riippumatta siitä, kuinka paljon renkailla on ajettu. Ajan lisäksi rengasta haurastuttavat tien suola ja muut kemikaalit, Kyyhkynen muistuttaa.

Talvirenkaassa on tällä hetkellä oltava merkintä M+S, M.S tai M&S (kirjaimet M ja S tulevat sanoista Mud ja Snow). Myös silloin rengas on tyyppihyväksytty vaativiin talviolosuhteisiin tarkoitetuksi talvirenkaaksi ja täyttää standardin mukaisen lumipitovaatimuksen, jos siinä on 3PMSF-merkintä (3PeakMountainSnowFlake), eli niin sanottu ”vuoristomerkintä”, joka voidaan osoittaa myös kuvasymbolina, jossa vuoriston sisään on piirretty lumihiutaleen kuva.

Vuodesta 2024 lähtien pelkkä M+S ei enää riitä, vaan talvirenkaan tulee olla tyyppihyväksytty vaativiin talviolosuhteisiin, eli siinä tulee olla edellä oleva ”vuoristosymboli” tai talvirenkaan tulee olla nastoitettu.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski