Teemat Keski-Häme

10 syytä muuttaa maalle

Kuva: Juri Laurila

Maaseutu on viime vuosina nostanut profiiliaan suomalaisten sydämissä. Selvä enemmistö suomalaisista haluaa maaseudun pysyvään elinvoimaisena ja yhä useampi myös muuttaa maalle. Maaseudun Tulevaisuus uutisoi joulukuussa 2019 844.000 suomalaisen harkitsevan vakavasti maalle muuttamista. Korona -pandemian myötä tämä joukko on suorastaan räjähtänyt. Useat heinäkuun aikana julkaistut kyselytutkimukset osoittavat, että jopa kaksi kolmasosaa on kiinnostunut maaseutuasumisesta. ASV Arctic Smart Village Oy:n Metropolia ammattikorkeakoululla teettämän markkinatutkimuksen mukaan 30-40 -vuotiaat lapsiperheet ovat eniten kiinnostuneita maalle muuttamisesta. Tässä 10 syytä, minkä takia he haluavat muuttaa maalle.

1.     Hiljaisuus

Kaupungissa on aina ihmisten tuottamaa ääntä. Jopa öiseen aikaan jostain kuuluu jatkuvaa taustamelua. Maaseudulla on pääasiassa hiljaista. Äänimaailmasta vastaa luonto ja opit kuuntelemaan tuulen huminaa, vesisateen ropinaa, lintujen laulua ja laineen liplatusta. Toisin kuin kaupunkien äänet, maaseudulla äänet ovat rauhoittavia.

2.     Rauhallisuus

Olet varmaan huomannut, miten stressaavaa kaupunkien elämä on. Ärsykkeitä tulee jatkuvasti ja niitä on pakko myös seurata valppaasti. Lähestyvät autot, ihmisten väistely kävelytiellä, hälytysajoneuvot, liikennevalojen piipitys, mainosvalojen räiske (ja mainokset ylipäätään), sekä sadat muut aisteja ärsyttävät signaalit pureutuvat silmiesi, korviesi, ihosi ja suusi kautta aivojesi prosessoitavaksi. Elämä on myös usein hyvin aikataulutettua. Milloin pitää ehtiä bussiin, milloin junaan. Palaverit seuraavat toisiaan ja ravintolan pöytävaraus menee umpeen, jos ei ehdi ajoissa. Maaseudulla rauhallisuus on läsnä koko ajan. Vaikka sinulla olisi etäpalavereita ja työkiireitä, jo pelkän maiseman katselu rauhoittaa. Ympäristö pitää huolen henkisestä hyvinvoinnistasi, sillä kiireen käsite muuttuu ja ihminen voi paremmin. Tämä parantaa myös työtehoa.

3.     Taloudellisuus

Maaseudulla asuminen on tutkitusti kaupunkiasumista edullisempaa. Kaupunkikaksion hinnalla saa usein suurehkon omakotitalon omalla pihalla. Ihmiset myös kuluttavat vähemmän. He eivät ole jatkuvassa mainosmiesten pommituksessa ja shoppailu jää vähemmälle. Lisäksi elämäntapa on usein vähemmän kuluttavaa ja ihmiset harkitsevat tarkemmin, mitä oikeasti tarvitsevat.

4.     Enemmän tilaa elämälle

Isomman asunnon lisäksi maalla on helpompi kasvattaa reviiriään. Lähimetsä on useimmiten vieressä ja lukuisat luontoharrastusmahdollisuudet kutsuvat maaseutuasujaa pariinsa. Pihapiirissä on tilaa lapsille ja aikuisille touhuta. Ei tarvitse kuin pukea vaatteet päälle ja mennä ulos. Kaupunkien tiukasti rajatut alueet ja kulkuväylät vaihtuvat jokamiehen oikeuksien rajoituksiin, jolloin saa mennä lähes minne vain ja vaikka tehdä omat polkunsa lempipaikoilleen.

5.     Turvallisuus

Kaupungeissa eläminen sisältää paljon turvallisuusriskejä kaikenikäisille. Lapsia ei voi oikein päästää ilman valvontaa ulko-ovesta ulos keskenään ja iäkkäämmätkin voivat joutua herkemmin onnettomuuksiin tai rikosten uhreiksi, kuin maalla. Usein huumeisiin liittyvä rikollisuus on käsin kosketeltavissa. Vilkas liikenne ja kiireiset ihmiset aiheuttavat jatkuvan riskitekijän. Koronan myötä myös tauteihin liittyvä turvallisuus nousi vahvasti esiin. Maaseudulla on turvallista päästää lapset ilman valvontaa pihalle leikkimään, vakituiset huumeiden käyttäjät tiedetään ja liikkujat huomataan. Tautien leviäminen on erittäin hidasta ja Koronan kaltaisten epidemioiden kohdalla suojautuminen on helppoa.

6.     Palvelut ”luontaisetuna”

Usein kuulee lausuttavan, että maaseudulla ei ole palveluita. Väite pohjautunee siihen, että maaseudulla on vähemmän kaupallisia palveluita. Kaupunkilaisetkin käyttävät useimpia arjen palveluita verkon välityksellä. Pankki, KELA ja verovirasto löytyy verkkoyhteyden päästä. Vaikka niitä ihania kahviloita ja ravintoloita ei niin monenlaisia ole, tilalle saa jotain ainutlaatuista ja ilmaista, luonnosta. Ihmiset kaipaavat lähelle käytännössä vain ruokakauppaa. Lapsiperheille koulu on tärkeä. Kaikki muut palvelut ovat harvoin käytettyjä, eikä sitä koeta vaivalloiseksi, vaikka silloin tällöin pitäisi käydä jopa kaupungissa niiden vuoksi. Maaseudun ”palvelut” ovat usein maksuttomia, mutta elämyksenä suuria. Luontoretket, kalastus, metsästys, marjastus, sienestys, lintujen bongaus, geokätköily, suunnistus, läskipyöräily, telttailu.. Ulko-oven takana odottavat harrastusmahdollisuudet ovat kaikkien saavutettavissa.

7.     Oikeaa lähiruokaa

Maaseudulla sinulla on mahdollisuus syödä oikeasti lähellä tuotettua ruokaa. Useimmilta maatiloilta voit ostaa paikallisesti tuotettua ruokaa ja lisäksi sinulla on mahdollisuus kasvattaa ruokaa itse. Marjojen, vihannesten ja juuresten kasvattaminen on helppoa ja palkitsevaa. Voit myös kerätä itse luonnonmarjat, sienet ja villiyrtit. Kalaa saa itse pyytämällä tai vaikka naapurilta ja kasvatetun lihan lisäksi voit rikastuttaa ruokavaliotasi riistalla. Metsästysseurat ottavat mielellään uusia jäseniä ja metsästäjiltä voi ostaa lihaa valmiiksi pakattuna.

8.     Yhteisöllisyys ja identiteetti

Maaseudulla on aina totuttu tekemään asioita yhteisen hyvän eteen. Osallistumalla yhteisön toimintaan huomaat pian olevasi tärkeä osa yhteisöä. Opit tuntemaan kyläläiset ja huomaat sen rikkauden, joka syntyy yhdessä tekemisestä. Useimmilla kylillä on ihan oma identiteettinsä. Kun elämän ”häly” jää vähemmäksi, opit tuntemaan myös itsesi paremmin ja sinulla on enemmän aikaa pohtia kuka sinä olet ja mitä sinä haluat elämältäsi.

9.     Luontokokemus on aitoa

Lähes kaikki suomalaiset arvostavat luontoa. Kaupungissa luontokosketukset jäävät usein pinnallisiksi ja jotkut luovat oman mielikuvansa luonnosta seuraamalla sosiaalisen median kärjekästä keskustelua. Kun asut luonnon keskellä, huomaat kokevasi luonnon käsinkosketeltavasti. Myös ymmärryksesi ihmisten merkityksestä luonnolle kasvaa. Näet, miten luontoa arvostetaan kaikessa tekemisessä ja miksi siitä halutaan pitää niin hyvää huolta, kuin mahdollista. Opit ymmärtämään, että ihminen on osa luontoa ja että ilman luonnon hyödyntämistä ei olisi ihmisiä. Kykysi seurata luontoa kasvaa ja kiinnität erilaisiin luonnon ihmeisiin huomiota ”kuin itsestään”. Seuraat lintuja, eläimiä, säätilojen ja vuosien vaihteluita aivan uudella tavalla ja mietit arkisten valintojesi vaikutuksia konkreettisesti siihen, mitä näet ympärilläsi.

10. Olet onnellisempi

Viimeisenä, mutta mahdollisesti tärkeimpänä, listalle nousee onnellisuus. Sitähän me kaikki lopulta toivomme. Olevamme onnellisia. Aiheesta on tehty lukuisia tutkimuksia ja kaikki kertovat samaa. Maaseudulla asuvat kokevat olevansa onnellisempia, kuin kaupungeissa asuvat.

Juri Laurila
Kirjoittaja on  ASV Arctic Smart Village Oy:n toimitusjohtaja.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat