Teemat Keski-Häme

Hämeenlinnan seudulla selvitettiin kuntalaisten kokemuksia päihteiden haitoista – kaikki eivät saa kaipaamaansa apua

Kuvituskuva: Colourbox

A-klinikan Hämeenlinnan seudulla toteuttama kysely kertoo, että päihteiden käytöstä aiheutuvat haitat kuormittavat läheisiä. Päihdeasennekysely toteutetaan vuosittain Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan asukkaille. Uusimmassa, viime vuonna toteutetussa kyselyssä vastaajia oli lähes tuhat

– Neljä viidestä vastaajasta kertoi olleensa joskus huolissaan läheisen päihteiden käytöstä. Asia koskettaa siis todella monia. Lisäksi läheiset jäävät usein huolensa kanssa yksin, vaikka palveluja on saatavilla, kertoo ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Paula Meskanen A-klinikka Oy:ltä.

– Joka seitsemäs vastaaja kertoi, että oma päihteiden käyttö vaikutti haitallisesti omaan elämään. Haitat näkyivät niin ihmissuhteissa, terveydessä kuin taloudessa. Kaikista vastaajista useampi kuin joka kymmenes tiedosti, että päihteiden käytöstä oli aiheutunut haittaa myös läheisille, Meskanen jatkaa.

Vastaajista 64 prosenttia tiesi, mistä hakisi apua, jos päihteisiin liittyvät asiat askarruttavat. Mielenterveyden ongelmiin apua osaisi hakea hieman useampi (73 %) ja lähisuhdeväkivaltaan reilu puolet (56 %).

Kun vanhempi juo liikaa

– Kyselyn vastaajat kokivat, että vanhempien ei sovi päihtyä lasten seurassa. Aikuisten päihteiden käytöstä haittoja oli kokenut lapsuudenkodissaan joskus joka neljäs ja usein joka viides vastaaja. Tavallisimpia lapsena koettuja haittoja olivat riitely ja ahdistus sekä häpeä omista vanhemmista, Paula Meskanen kertoo.

– Vastauksissa näky myös pelko ja luottamuspula päihteitä käyttävää läheistä kohtaan. Haittoja kokeneista vastaajista joka viides oli jäänyt ilman kaipaamansa apua.”

Nuoret itsekin toivoivat puuttumista

Valtaosa (74 %) nuorista ei käytä päihteitä. Alkoholia alaikäisistä vastaajista kertoi käyttävänsä joka neljäs, kannabista 3 prosenttia. Esimerkillä on suuri vaikutus päihteiden käyttötottumuksiin: neljä viidestä vastaajasta koki valmentajien ja idolien roolin tärkeänä.

– Samoin neljä viidestä vastaajasta toivoi, että nuorten päihteiden käyttöön puututtaisiin enemmän. Yli puolet (64 %) vastaajista koki – myös alaikäiset vastaajat – että vanhemmat eivät valvo ja puutu tarpeeksi. Myös rahapelaaminen huolestutti, sillä yli 60 prosenttia vastaajista toivoi, että alaikäisten rahapelaamiseen puututtaisiin nykyistä enemmän”, sanoo Meskanen.

Omasta rahapelaamisestaan oli ollut huolissaan kolme prosenttia kyselyyn vastanneista. Läheisen rahapelaamista kantoi huolta noin joka kuudes (16 %). Apua rahapelaamiseen liittyviin ongelmiin osaisi hakea vain vajaa puolet.

– Yksin ei kannata jäädä minkään ongelman kanssa, liittyi se sitten alkoholiin, muihin päihteisiin, pelaamiseen tai läheisen tilanteeseen. Toivon, että kysely osaltaan rohkaisisi hakemaan apua tai ainakin muistamaan sen, että tukea on tarvittaessa saatavilla, Meskanen toteaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski