Pitäjät Teemat Lammi

Henkisesti helpompi hengittää

Sari ja Harri Pieviläinen. Kuva: Maria Ilonen

Sari ja Harri Pieviläinen muuttivat maaliskuun alussa Lammille, ja mitä pidemmällä kevät on, sitä varmempia he ovat siitä, että päätös oli oikea.

Uusi asuinpaikka ja uusi koti tuntuvat maaliskuun alussa Lammille asettuneista Sari ja Harri Pieviläisestä lähes täydellisiltä. He asuivat aiemmin Hyvinkäällä, missä asuinpaikka oli varsin levoton. Nyt etsittiin ennen kaikkea rauhaa. Sitä rivitaloasunto Konnarilla on tuonut.

– Lammi tuntuu juuri siltä, mitä olemme kaivanneet. Täällä on rauhallista, mutta ei kuitenkaan kuollutta. Asuntokin on hyvällä paikalla, tässä on kolmen kilometrin säteellä kaikki, mitä tarvitsen, Sari Pieviläinen sanoo.

Kanta-Hämeestä kotoisin oleva Harri Pieviläinen oli jo kauan kaivannut takaisin. Sari Pieviläistä sen sijaan piti Hyvinkäällä kiinni työ koulunkäynninohjaajana erityislasten parissa. Vuoden alussa Sari Pieviläinen jäi kuitenkin työkyvyttömyyseläkkeelle MS -taudin vuoksi ja hän oli vapaa lähtemään. MS -tauti asettaa rajoituksia, jotka vaikuttivat myös asunnon hankintaan. Asunnon on oltava esteetön ja tarvittaessa myös sisällä on päästävä liikkumaan rollaattorilla tai pyörätuolilla.

– Ennen Lammin valintaa, tarkistin, että täältä löytyy kaikki minulle välttämättömät asiat, kuten Kelan hyväksymä fysioterapeutti, uimahalli, lääkäri ja laboratorio. Kampaaja täytyy vielä löytää ja otan vastaan suosituksia, Sari Pieviläinen nauraa.

Paljon vinkkejä Pieviläinen sai ennen muuttoa Facebookin Lammin puskaradio -ryhmästä. Siellä myös toivotettiin uudet asukkaat lämpimästi tervetulleiksi.

– On tervetullut olo, sain heti kaksi kyläkutsuakin. Kun kerroin, että saatan kylillä liikkua rollaattorilla, eräs mies kommentoi, että ei meillä ole täällä kiire, ehditään kyllä odotella, että joku taapertaa tien yli, hän kertoo iloisena.

Kylillä on tarkoitus liikkua myös sähkömopolla, jonka Pieviläinen ehti saada vielä Uudellamaalla asuessaan. Harri Pieviläisellä sen sijaan odottaa moottoripyörä ajokelejä. Kilometrejä kertyy, kun työpaikka sijaitsee edelleen Riihimäellä. Tunnin ajomatka ei kuitenkaan haittaa, asuinpaikan vaihto on ollut sen arvoista.

– Olen sanonut, että täällä on henkisesti helpompi hengittää. Rauhattomaan kerrostaloelämään Hyvinkäällä tässä on niin iso kontrasti, Pieviläiset kiittävät.

Sari ja Harri Pieviläinen. Kuva: Maria Ilonen

 Sari ja Harri Pieviläinen sekä Kipa‑ ja Halla-koirat ovat kotiutuneet Lammille hyvin. Myös uusi asunto on toiveiden täyttymys. Se on tilava ja esteetön, ja Kipa ja Hallakin ovat löytäneet naapurustosta poikakaverin. Pieviläisten mukaan Lammilta löytyy kaikki, mitä he tarvitsevat hyvään elämään.

Kun elämää Lammilla on takana muutama viikko, ovat Pieviläiset jo huomanneet, että kaikki tervehtivät Lammilla. Naapureidenkin kanssa on ehditty tehdä tuttavuutta. Myös pariskunnan kaksi Bosniasta adoptoitua koirat ovat kotiutuneet hyvin. Ne ovat tyytyväisiä siellä, missä isäntäväkikin ja kaiken kruunuksi taloyhtiöstä on löytynyt tytöille poikaystävä, jonka he solidaarisesti jakavat.

Asunto on täydellinen, tilava ja esteetön ja takapiha on iso. Sari Pieviläisen sormet jo syyhyävät, kun hän odottelee, että saisi kevään tullen upottaa sormensa multaan ja laittaa pihan viihtyisäksi. Oma huone on myös pyhitetty pariskunnan kädentöille. Harri Pieviläinen tekee erilaisia metalli‑ ja puutöitä sekä piirtää, Sari Pieviläinen taas ompelee ja valmistaa roomboxeja eli erilaisia pienoismalleja sekä koristelee muun muassa teekuppeja. Kädentöiden merkeissä on suunnitteilla myös esimerkiksi kurssien pitäminen ja tapahtumiin osallistuminen, kunhan tilanne sallii.

Ennen ensimmäistä asuntonäyttöä ja muuttoaikeiden varmistumisen jälkeistä kylällä kiertelyä, ei Sari Pieviläinen muista koskaan käyneenä Lammilla. Mielikuva oli rauhallisesta, mutta elävästä kylästä piti paikkansa. Harri Pieviläiselle Lammi oli hieman tutumpi.

– Kävin täällä 1984 Popedan keikalla ja lisäksi olen ollut kesätöissä Lammin matto ja väri -liikkeessä, jota setänä piti. Koko nuoruus tuli pyörittyä Hämeenlinnan, Lammin, Riihimäen ja Tervakosken alueella.

Muuttamisesta Pieviläiset ovat saaneet tarpeekseen. Lammi tuntuu nyt kodilta ja siellä aiotaan pysyä. Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä varmempia he ovat oikeasta päätöksestä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat