Teemat Hämeenkoski

Kantasolujen luovuttaminen tähänastisen elämän hienoimpia hetkiä

Pauliina Tuloisela

Hämeenkoskelta kotoisin oleva Pauliina Tuloisela tuli toipumaan kantasolujen luovutusoperaatiosta lapsuudenkotiinsa Hämeenkosken Putulaan. Muutama päivä operaation jälkeen vointi oli hyvä, mutta tunteet pinnassa. Vapaaehtoinen auttaminen tuntui hyvin merkitykselliseltä.

– Se, että on ehkä pystynyt pelastamaan jonkun hengen, ei sitä tunnetta pysty edes kuvailemaan. Tämä on ollut tämänhetkisen elämän hienoimpia hetkiä, Tuloisela huokasi.

Hän on saanut myös ihanaa palautetta lähtemisestään luovuttajaksi. Esimerkiksi Instagram-postaus aiheesta sai huomattavasti normaalia enemmän tykkäyksiä ja kommentteja.

30-vuotias Pauliina Tuloisela on luovuttanut verta säännöllisesti siitä asti, kun tuli täysi-ikäiseksi. Viitisen vuotta sitten hän huomasi mainoksen kantasolurekisteriin liittymisestä ja liittyi. Hän oli jo ehtinyt ajatella, että ehkä koskaan ei kuuluisikaan mitään, kunnes juuri ennen uutta vuotta tuli yhteydenotto, että oli löytynyt vastaanottaja, jonka kanssa löytyi alustava kudosvastaavuus. Heti tammikuussa otettujen verikokeiden jälkeen helmikuun lopussa tuli ilmoitus, että kudostyypit kohtaavat sataprosenttisesti ja Tuloisela on valittu luovuttajaksi.

Neljännekselle luovuttaja lähipiiristä, muille rekisteristä

Veren kantasolujen siirtoa käytetään hoitomuotona esimerkiksi leukemiassa sen jälkeen, kun kaikki muut hoitokeinot on käytetty. Neljännekselle potilaista kudostyypiltään sopiva luovuttaja löytyy lähipiiristä, muille etsitään luovuttajaa vapaaehtoisten rekisteristä. Rekisteriä pitää yllä SPR ja Suomen Kantasolurekisterissä on reilut 50 000 jäsentä.

Kantasoluja voidaan kerätä joko verenkierrosta tai luuytimestä. Noin 80:ssä prosentissa tapauksista ne kerätään verenkierrosta, jolloin luovuttaja saa 4-5:n päivän ajan valkosolukasvutekijää ja kantasolut kerätään kyynärtaipeisiin asetettujen kanyylien kautta. Pauliina Tuloiselalta kantasolut kerättiin luuytimestä. Tällöin toimenpide suoritetaan nukutuksessa ja luuydintä imetään neuloilla pienissä erissä lantioluun sisältä 300-1200 millilitraa.

– Äiti vaihtoi juuri sidokseni ja kertoi, että minulla on kuusi reikää alaselässä. Lääkäri kertoi, että minusta on otettu luuydintä noin 700 millilitraa, mikä riittää, koska potilas on niin pienikokoinen. Tämä viittaisi ehkä siihen, että kyseessä on lapsipotilas, Pauliina Tuloisela kertoi.

Luuytimestä kerättävät kantasolut ovat myös yleensä niitä, jotka menevät lapsipotilaille.

Jos luuydintä olisi tarvittu enemmän, olisi voitu ottaa lisää rintalastasta.

Kuva: Pauliina Tuloisela

Pauliina Tuloisela sai myös paljon palautetta kantasolujen luovutuksestaan. Kuvakaappaus Pauliina Tuloiselan Instagram-tilistä.

Anonyymia ja vapaaehtoista auttamista

Kantasolujen luovutuksessa on kyseessä täysin anonyymi ja vapaaehtoinen auttaminen.

– Vaikka en koskaan saa hänestä tietää, eikä hän minusta, on hän ollut paljon mielessä, varsinkin kun oli koronakevät. Toivon, että hän ja hänen omaisensa pysyisivät terveenä, Pauliina Tuloisela sanoi vastaanottajasta.

– Saan kuitenkin anonyymisti kysyä potilaan vointia kantasolurekisterin kautta vuoden päästä. On myös mahdollista, että potilas voi kirjoittaa minulle anonyymisti kirjeen ja minä voin vastata siihen. Kirjeenvaihdon hoitaa kantasolurekisteri, etteivät henkilötiedot paljastu.

Koska luovuttaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, luovuttajalla on oikeus milloin tahansa perääntyä prosessista. Viime tipassa tehtynä se saattaa olla kuitenkin kohtalokasta vastaanottajalle. Kymmenisen päivää ennen siirrettä vastaanottajan oma luuydin ja puolustuskyky tuhotaan, jotta syöpäsolut häviäisivät, eikä elimistö alkaisi hylkiä siirrettä. Jos siirrettäviä kantasoluja ei sitten tulisikaan, tämä voisi johtaa potilaan menehtymiseen.

– Kirjoitutin vielä sellaisen extra-sopimuksen, että soluni jäädytetään, jos sattuisin esimerkiksi sairastumaan. En tosin tiedä, tehtiinkö sitä, Tuloisela sanoo.

Pauliina Tuloisela

Fyysisesti Pauliina Tuloisela koki kantasoluluovutuksen pienenä asiana. Tuloiselalta kantasolut kerättiin luuytimestä nukutuksessa. Tällä tavalla kerätään noin 20 prosenttia kantasoluista.

Kuin kovan treenin olisi tehnyt

Fyysisesti Pauliina Tuloisela koki operaation olleen vaivaton ja sairaalan henkilökunnan pitäneen hänestä hyvää huolta. Toimenpidettä varten hän meni Helsinkiin Meilahden sairaalaan torstai-aamuna, toimenpide tehtiin perjantaina ja lauantai- aamupäivänä hän pääsi kotiin.

– Hakija minulla piti olla, itse en saanut ajaa autolla. Lähinnä minulla oli toimenpiteen jälkeen tunne, että olisin tehnyt esimerkiksi kovan cross-fit-treenin, hän vertasi tapahtumaa urheilusuoritukseen.

Mahdollisista selkäkivuista varoiteltiin, mutta nekin olivat Pauliina Tuloiselan mukaan lievempiä, kuin mitä hän odotti. Sairaslomaa luovuttaja saa viikon ja urheilua pitää välttää. Pauliina Tuloisela tekee toimistotyötä, joten hän oli aloittamassa töitä jo viikon kuluttua toimenpiteestä. Jos työ olisi fyysisempää, silloin pitäisi tilanne arvioida uudelleen. Vanhempien luokse hän kuitenkin halusi toipumaan, että joku olisi koko ajan paikalla ja auttamassa esimerkiksi juuri siteiden vaihdossa.

Kantasolurekisteriin voi liittyä 35 ikävuoteen asti, ja siellä voi olla 56-vuotiaaksi asti. Yleisesti suositaan luovuttajina nuoria miehiä. Ennen luovutusta tehdään luovuttajalle laaja terveystarkastus ja testit ja varmistetaan, että hän on fyysisesti hyvässä kunnossa. Lääkäri soittaa vielä viikon kuluttua toimenpiteestä ja kysyy, mikä luovuttajan vointi on. Myös hemoglobiini testataan vielä jälkikäteen, sillä kantasolujen kerääminen laskee hemoglobiinitasoja.

Pauliina Tuloiselan mielestä kantasolurekisteriin liittymistä on mainostettu vähemmän, kuin verenluovutusta.

– Enemmänkin siitä saisi mielestäni puhua. Ilman muuta uskaltaa lähteä, hän sanoo rohkaisuksi sellaiselle, joka liittymistä harkitsee.

Samaa luovuttajaa voidaan pyytää luovuttamaan uudelleenkin, kun esimerkiksi sama potilas saattaa tarvita kantasoluja uudelleen. Jos uudelleenkutsu tulisi, Pauliina Tuloisela olisi valmis. Sama henkilö voi luovuttaa kantasolujaan kolme kertaa elämänsä aikana.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski