Teemat Hämeenkoski

Mervi Jarkko-Suomi löysi liikunnan ilon; kymmenen kilometrin lenkki ei tunnu enää oikein missään

Mervi Jarkko-Suomi teki Valkjärven jäälle latuja toistenkin iloksi. Kuva: Jussi Karvonen

Kunnon talvi laittoi hämeenkoskelaisen Mervi Jarkko-Suomen suksille. Kun kunta ei takavuosien tapaan kunnostanut latuverkostoa Valkjärven jäälle, Jarkko-Suomi päätti itse tehdä asian eteen jotakin.

– Tein omasta mökkirannasta muutama sata metriä latua laavulle, josta on helppo hiihtää Kukkolanharjun yhdysladulle. Joku teki ladun järven toiselle puolelle, ja loppujen lopuksi tein vielä ladun omasta rannasta uimarannalle, joten nyt Valkjärven voi kiertää hiihtämällä. Kysyin kunnastakin, miksei latuja järven jäälle tehdä. Sieltä sain vastauksen, ettei kunta turvallisuussyistä jäille latuja vedä. Onneksi täällä riittää talkoohenkeä, ja ladutkin syntyvät omasta takaa, Jarkko-Suomi sanoo.

Kun Mervi Jarkko-Suomi jäi muutamia vuosi sitten eläkkeelle, hän aloitti puolisonsa kanssa kävelyharrastuksen.

– Nyt kymmenen kilometriä on kevyttä askellusta, eikä viisitoista kilometriäkään tunnu oikein miltään. Lenkille tulee lähdettyä melkein joka päivä, vaikka joskus pitäisi varmaan pitää lepopäiviäkin, ulkoilusta innostunut Jarkko-Suomi kertoo.

Tämä talvi sai hänet laittamaan suksetkin jalkaan.– En ollut hiihtänyt vuosiin mutta päätin kokeilla, kun luntakin kerran satoi. Ensimmäisen kerran jälkeen innostuin ja sen jälkeen suksilla on tullut oltua monta kertaa viikossa.

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä. Mervi Jarkko-Suomi saa liikunnasta iloa ja virkeyttä arkeen.  Kuva: Jussi Karvonen

Haastattelun tekemisen jälkeen Valkjärven jäälle on ajettu koneella toinenkin latu. ­- Nyt meillä on sitten onneksi kaksi rataa, eli sisempi koneella tehty ja ulkoinen hiihtäjien toimesta tehty. Kumpikin näytti olevan kovassa käytössä eilen, iloitsi Mervi Jarkko-Suomi maanantaina.

Hämeenkoskella on Mervi Jarkko-Suomen mukaan erinomaisia kävelylenkkejä. Kukkolanharjun maastojen lisäksi hyväksi havaittu lenkki on Kaunkorventien, Tupalantien ja Palomaantien kautta Asikkalantielle ja sieltä takaisin Kaunkorventielle.

– Se on viitisentoista kilometriä pitkä. Ajattelin aluksi, ettei siellä meidän lisäksemme muita kävelijöitä olisi, mutta lenkeillä tulee vastaan samoja kasvoja, Jarkko-Suomi kertoo.
Kukkolanharjulle Jarkko-Suomi kaipaa opastusta.

– Latuja on yksi ja sen korkeuserot ovat aika isot. Lenkin lähtö- ja tulopaikka ovat lähekkäin, ja ne on aika helppo sekoittaa ainakin sellaisen ulkoilijan, joka ei maastoa tunne. Minusta riski on todellinen, koska vastakkain osuvat hiihtäjät voivat mäkisessä maastossa törmätä toisiinsa.

Mervi Jarkko-Suomi. Kuva: Jussi Karvonen

Mervi-Jarkko-Suomen mukaan kuntoilijan parhaat varusteet ovat aurinkolasit ja hyvät kengät.

Kukkolanharjun reitistö kaipaisi Jarkko-Suomen mukaan kesälläkin opasteita.

– Opasteita on, mutta niitä tarvitaan lisää. Polkuja ja reittejä risteilee aika paljon, ja niissä menee helposti sekaisin.

Jarkko-Suomi oli aiemmin arka liikkumaan yksin metsässä. Kun arkuus nyt on voitettu, hän nauttii luonnosta

– Aloin kulkea lyhyttä matkaa ja palasin samaa reittiä takaisin. Seuraavalla kerran pidensin matkaa. Vähitellen rohkeus kasvoi, ja nyt suorastaan kaipaan luontoon.

Ulkoilu on tuonut Mervi Jarkko-Suomelle elämään hyvää oloa.

– Olen iloisempi ja rauhallisempi. Vesisateella en lenkille lähde, mutta pakkanen on vain pukeutumiskysymys. Aloittaminen on vaikeinta, mutta sen jälleen en ole tahtonut lenkkejä väliin jättää. Hyvät kengät ja aurinkolasit ovat tärkeimmät varusteet, Mervi Jarkko-Suomi kertoo.

Hollolan varikkotyönjohtaja Esa Aurasen mukaan kunta ei jäille vedä latuja.

– Emme tunne virta- ja lähdepaikkoja, enkä ota sitä riskiä, että joku työntekijä putoaisi jäihin, vastuu on kuitenkin minun. Kukkolanharjulle olemme laittamassa kiertosuuntamerkin, kun vain sellainen löytyy. Kesällä opastusta on tarkoitus parantaa, sanoo Auranen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski