Teemat Keski-Häme

Mökkikalastaja, näin käsittelet ja valmistat saaliisi vastuullisesti

Kuvituskuva: Unsplash/Clark Young

Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö muistuttaa loman viettäjiä siitä, että kesän kotimaiset kalaruuat ovat helppoja, herkullisia ja ekologisia – ja ne voi myös helposti valmistaa vastuullisesti.

Mökkirannasta nostettu kalansaalis pyörähtää grillin, muurinpohjapannun tai savustuslaatikon kautta koko perheelle maistuviksi savuahveniksi, grillikuhaksi, lahnahampurilaisiksi ja haukitortilloiksi. Vastuullinen mökkikalastaja harkitsee myös, miten saaliinsa käsittelee ja valmistaa.

– Vastuulliset toimenpiteet välittömästi pyyntihetken jälkeen takaavat myös kalan laadun. Maukkaiden kalaruokien taustalla on aina kalan huolellinen alkukäsittely ja säilytys. Jokainen saalistaan arvostava opettelee säännön: tainnuta – verestä – jäähdytä – perkaa, muistuttaa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tiedottaja Jaana Vetikko.

Vetikko toteaa, että kotimainen kala ei välttämättä vaadi mausteeksi muuta kuin hienoa merisuolaa ja nokareen voita tai lorauksen oliiviöljyä. Höysteeksi sopivat kotimaiset kasvikset.

– Toisinaan mausteilla on silti kiva leikitellä. Italialaisittain täytetty grillikuha on tästä maistuva esimerkki, Vetikko vinkkaa.

Suomessa on hieman alle 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa. Järjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan heistä yli puolet kalastaa saadakseen pöytään herkullista lähiruokaa. Lähes 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa nykyistä enemmän. Harrastusta voi kuitenkin estää esimerkiksi tiedon puute siitä, miten kala käsitellään ja valmistetaan ruuaksi.

– Tähän huutoon haluamme vastata. Olemme avanneet kesäksi Kalastajan kuuma linja -palvelun, jossa kalatalousasiantuntijoilta ympäri Suomea voi kysyä mitä vain kalastuksen eri muodoista kalankäsittelyyn. He opastavat myös ympäristö- ja vastuullisuuskysymyksissä, Vetikko mainitsee.

Vastuullinen kesäkalastaja, muista edes nämä:
• Mieti etukäteen, miten toimit saaliskalan kanssa – vapautatko vai pidätkö?
• Ota pyynnin apuvälineiksi riittävän iso haavi, koukunirrotuspihdit ja -puikko.
• Punnitse kala haavissa tai erillisessä pussissa.
• Vapauta alamittaiset ja suurkalakokoon yltäneet kalat ripeästi.
• Tainnuta saalis napakalla iskulla päähän ”papilla” eli tainnutukseen soveltuvalla kapulalla tai nuijalla.
• Verestä kala kidusvaltimo katkaisten.
• Jäähdytä kalat nopeasti ja pidä ne viileässä ja varjossa.
• Jos jäähdytysmahdollisuutta ei ole, poista sisälmykset heti kun veri on valunut.
• Perkaa kala sappirakkoa varoen.
• Panosta käsittelyvälineisiin: veitset ja niiden teroitusvälineet, kalasakset ja -piikki, suomustusväline ja käsittelyalusta.

Lue lisää vastuullisesta kalastuksesta ja kalankäsittelystä Mökkiläisen kalastusinfosta: www.vapaa-ajankalastaja.fi/mokkikalastus/.
Koko perheen suosikkireseptejä kesäisiin kalaruokiin, kuten haukitortillat, italialaisittain täytetty grillikuha, kesämökin savuahvenet, lahnahampurilaiset löydät ottioppaasta, www.ottiopas.fi/reseptit/.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat