Teemat Keski-Häme

Narsissit tulevat vaikka kotiovelle

Kuva: Heli Jokivuori

Kevätkukkien sesonki on alkamassa ja etenkin narsissit ilahduttavat juuri nyt monen koteja ja ovenpieliä. Pihan ja puutarhan laittokin alkaa olla mielessä. Koronaepidemia vaikuttaa kukkakauppaankin ja kaikki eivät itse kukkia pääse kaupasta hakemaan. Kukkia kuitenkin halutaan kotia piristämään ja niillä halutaan muistaa muitakin nyt, kun kyläilemään ei voi mennä.

Anniina Rikala Lammin Kukkakulmasta muistuttaa, että lämpimästä keväästä huolimatta maa on vielä jäässä, ja talvisuojat kannattaa omassa puutarhassa vielä pitää paikoillaan.

– Omenapuita ja lehtipensaita voi vielä hetken leikata. Orvokit ja tete-narsissit kestävät hyvin aika kovaakin pakkasta. Tärkeintä on, ettei niitä jäätyneenä viedä lämpöiseen tai kosketa lämpöisellä kädellä, silloin tapahtuu herkästi kasvin paleltuminen, Rikala muistuttaa.

Orvokit ja narsissit ovatkin juuri niitä, joita pitäjien kaupoista nyt haetaan värittämään arkea – ja juhlaakin. Pitäjien kukkakauppiaat kertovat, että koronan vuoksi on tarjolla sekä kotiin kuljetusta että etukäteen tilaamisen ja pankkisiirrolla maksamisen mahdollisuuksia niin, että kontaktia ei tarvitse syntyä ollenkaan; kukat voidaan nostaa oven ulkopuolelle odottamaan, ja maksusta tai kuljetuksesta sovitaan puhelimitse.

Sään lämmetessä ihmiset hullaantuvat

Lammin Kukkatalon yrittäjä Marja Yli-Paappala-Juopperi kertoo, että kukkakauppa on koronaepidemian myötä hiljentynyt, mutta vastaavasti puhelin- ja sähköpostitilaukset ovat jonkin verran lisääntyneet.

– Pääsiäisestä eteenpäin kevätkukkien sesonki käynnistyy kunnolla. Sitten jos säät lämpenevät, ihmiset hullaantuvat ja alkavat innostua laittamaan pihaakin, Marja Yli-Paappala-Juopperi sanoo.

– Ruukkunarsisseja menee, sen voi laittaa uloskin, kun se kestää pientä pakkasta. Kukkia on onneksi vielä normaalisti saatavissa ja rekat kulkevat, Yli-Paappala-Juopperi iloitsee.

Kuva: Heli Jokivuori

Narsissit, orvokit ja helmililjat, värejä vaihdellen

Kukkakimara Tuulosen Kauppakeskuksessa on hiljentynyt koko kauppakeskuksen myötä.

– Kyllähän tämä tilanne näkyy. Ihmiset noudattavat täällä ohjeita ja käyvät nopeasti kaupassa tai nopeasti hakemassa kukat. Tämä tilanne tuli juuri, kun kevätmyynti alkoi virkistyä hiljaisten talvikuukausien jälkeen, yrittäjä Riikka Mäntyvaara harmittelee.

Koronahuoltenkin keskellä hän kertoo ihmisten kuitenkin kaipaavan piristyskimppuja, ja Tuuloksessakin narsissit pitävät pintansa kevään suosikkikukkina.

– Kyllä ne narsissit ja orvokit ovat ne, mitä menee ja helmililja. Värit ja lajikkeet saattavat sitten vuosittain vaihdella.

Paikallista halutaan tukea

– Kyllä hiljaisempaa on, kuin tähän aikaan vuodesta muuten olisi. Ihmiset kuitenkin selkeästi haluavat koronan aikana kannattaa paikallisia palveluja, kertoo Hauhon Kukkapalvelun yrittäjä Tiia Salmi.

Moni kukkakaupalle tärkeä sesonki, kuten pääsiäinen, äitienpäivä, ylioppilas- ja valmistujaisjuhlat, jäänevät tänä vuonna korona-epidemian jalkoihin. Onnittelukukat saa onneksi kuitenkin perille, vaikka yhteisiin juhliin ei heti keväällä päästäisikään. Hallituskin linjasi, että kukaan ei saa koronan takia jäädä valmistumatta, vaan erilaisia tapoja suorittaa esimerkiksi näyttökokeita suunnitellaan parhaillaan.

Hauhollakin kevään perinteiset kukat pitävät pintansa, vaikka jotain erikoisempiakin aina nousee suosioon.

– Keltaisella ja oranssilla hyasintilla pääsiäiseksi on esimerkiksi oma kannattajakuntansa, Salmi sanoo kevään suosikeista.

Perinteisen keltaisen, pikkukukkaisen narsissin lisäksi on toki tarjolla myös erilaisia lajikkeita, eri värejä ja kerrottua kukkaa. Perunanarsissi on tuote, joka aina toisinaan Hauholla nostaa päätään ylöspäin.

Uutuudet eivät juurru heti

Heli Jokivuoren Heliä-liike Hämeenkoskella on avoinna tilauksesta, mutta varsinkin kevään tullen Jokivuori on ilmoitellut etukäteen, milloin on paikalla, sillä kukkia tullaan usein ostamaan hetken mielijohteesta. Jokivuori sanoo, että kukkakauppa on hiljentynyt, mutta pitäjäläisten yhteisöllisyys on ilahduttanut.

– Niin paljon ei ole hiljentynyt, mitä kuvittelin. Täällä halutaan tukea paikallista yrittäjää, hän iloitsee.

Kukkatilauksia on saapunut Sveitsistäkin asti toimitettavaksi.

Hämeenkoskellakin narsissit, helmililjat ja orvokit tuovat kevään tullessaan.

– Aina jotain uutuuksia tulee, mutta ne ottavat hitaasti paikkaansa. Sininen helmililja on sellainen nyt tullut vähän hillitympi väri, Heli Jokivuori sanoo.

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen Kevät-lehdessä 2.4. Lehti on kaikkien veloituksetta luettavissa digilehtenä. Tervetuloa tutustumaan!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat