Teemat Hämeenkoski

Pyri säilyttämään positiivinen mieli

Maija Siilimäki, Fabu ja Fico. Kuva: Annemari Hakala

Nykyinen koronavirustilanne ja 16.3.2020 Suomessa voimaan astunut poikkeustila ovat vaikuttaneet jokaisen suomalaisen elämään. Kansalaisia on kehoitettu omien mahdollisuuksiensa mukaan siirtymään etätöihin tai kotikaranteeneihin.

Vallitseva tilanne on hankaloittanut tuntuvasti myös pienyrittäjien arkea, sillä kaupunkien kadut ja kylänraitit ovat autioituneet sekä työkalenterit tyhjentyneet.

Hämeenkoskelainen hyvinvointipalveluita tarjoava yrittäjä Maija Siilimäki kertoo, kuinka hän ei tarjoa tällä hetkellä ollenkaan asiakaskontakteihin perustuvaa toimintaa.

– Minun oli pakko ajatella riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Ajattelin ensin jatkaa toimintaa normaalisti, mutta tilanne muuttui siihen, että pyritään suojaamaan niitä ihmisiä, joilla on mahdollisuus saada tartunta.

Siilimäki kertoo, kuinka yrityksen kiinni pitäminen on taloudellisesti ollut merkittävä juttu, sillä yritykseen liittyvät kustannukset on kuitenkin hoidettava.

– Terveys menee kuitenkin kaiken edelle. Mieliala menee välillä ylös ja alas, mutta yritän ajatella ja suhtautua tähän kaikkeen positiivisesti. Vastaan vain itseni työllistämisestä, joka on suuri helpotus. En joudu huolehtimaan tällä hetkellä esimerkiksi työntekijöiden palkoista tai maksamaan toimitilavuokraa, Siilimäki kertoo.

Kuva: Annemari Hakala

Maija Siilimäki katsoo toiveikkaana tulevaisuuteen. Koronavirustilanteen vuoksi kuvaaja ja kuvattava pitivät toisiinsa lasin verran välimatkaa.

Keho tarvitsee liikettä

Siilimäki on hyödyntänyt omaa lisääntynyttä vapaa-aikaansa suorittamalla alaansa liittyviä täydennyskoulutuksia ja syventäviä opintojaan loppuun. Hän haluaa tarjota parempaa palvelua asiakkailleen, sitten kun nykyinen tilanne taas normalisoituu. Siilimäki haluaa myös hyödyntää kotipaikkakuntansa Hämeenkosken ulkoilumahdollisuuksia, joita hän pitää mahtavina.

Siilimäki on alkanut pohtia myös sellaisia työmahdollisuuksia, joita hän pystyisi suorittamaan etänä asiakkaidensa kanssa. Nykyinen koronavirustilanne saattaakin olla luomassa uusia ja innovatiivisia ratkaisuja yrittäjien avuksi siitä, kuinka omaa työtä ja toimintaa pystyy entisestään kehittämään ja hyödyntämään erinäisissä internetin verkkoympäristöissä vastaavien haasteiden varalle. Siilimäki rohkaisee ihmisiä tutustumaan esimerkiksi moniin ja parhaimmillaan jopa täysin ilmaisiin netin kautta tarjoiltuihin liikuntakokeiluihin. Monet liikuntakeskukset ovat pyrkineet reagoimaan uusilla toimintatavoilla nopeasti valitettavaan asiakaskatoon. Siilimäki korostaa ylipäätänsä liikkeessä pysymisen tärkeyttä ihmisten mielille.

– Keho tarvitsee liikettä. Liikkeen ei tarvitse olla aina raskasta fyysistä liikuntaa, mutta esimerkiksi kevyt ulkoilu on äärimmäisen tärkeää, sen avulla saamme hyvää happea kehoon. Aamuisin voi myös kurotella käsiään ylös ja nousta varpailleen ja kantapohjilleen, jotta keho pysyy liikkeessä. Musiikki kohottaa myös aina mielialaa, muutama kevyt tanssiaskel ei tee kenellekään pahaa milloinkaan!

Kuva: Annemari Hakala

Maija Siilimäki saa paljon energiaa ja hyvää mieltä luonnossa liikkumisesta sekä kahdesta koirakaveristaan Fabusta ja Ficosta. Siilimäki arvostaa suuresti Hämeenkosken ja heidän oman tonttinsa tarjoamia luontomaisemia. Yksin luonnossa liikkuminen onkin suositeltavaa, sillä ulkoilla saa, vaikka fyysistä kontaktia muihin ihmisiin pitääkin tällä hetkellä välttää.

Yritä rauhoittua tähän hetkeen

Monipuolisena hyvinvoinnin ammattilaisena Siilimäki jakaa hyviä vinkkejä myös siitä, kuinka elämä esimerkiksi kotikaranteenissa luonnistuu henkisen hyvinvoinnin kautta rattoisammin. Hän kannustaa kaikkia ihmisiä säilyttämään ennen kaikkea positiivisen ja hyvän mielen.

– Elämään kannattaisi lisätä asioita, jotka tuovat iloa ja naurua. Hyvä mieli on tärkeää pyrkiä säilyttämään kehossa, sillä se lisää myös immuunivastetta eli vastustuskykyä. Todella tärkeää on myös pyrkiä säilyttämään sosiaaliset kontaktit, vaikka emme olisikaan fyysisesti kontaktissa toisiimme. Äärettömän tärkeää jokaiselle on myös lepo ja riittävä uni. Tärkeää olisi löytää myös rauhoittuminen vain tähän hetkeen, olla murehtimatta menneitä tai tulevia.

– Tämä aika on hyvä hetki huomata, kuinka monet asiat ovat meillä kaikesta huolimatta hyvin. On katto pään päällä ja neljä seinää turvana. Siilimäki kannustaa jakamaan positiivista mieltä eteenpäin myös sellaisille henkilöille, joilla sosiaaliset kontaktit saattavat vallitsevan tilanteen myötä olla vähissä. Riittää esimerkiksi, että on henkisesti läsnä, kuuntelee ja on mukana toisen ihmisen arjen tapahtumissa.

Annemari Hakala
Hämeenkoski

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski