Teemat Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Rattijuoppo yritti höynäyttää poliisia Evontiellä

Kuvituskuva: Poliisi

Poliisi sai tehtävän sunnuntaina iltapäivällä Evontielle Asikkalassa,  missä auto oli ajanut ulos tieltä ja auton luona oli päihtynyt mies. Mies kertoi poliisille, että autoa kuljettanut mies oli poistunut paikalta kuljettajan oven kautta. Partio kuitenkin havaitsi, että kuljettajan puolen ovea ei saa auki, koska auto on niin syvällä lumipenkassa. Auton kuljettajan ovelta ei lähtenyt yhtään jalkineenjälkiä, joten auton luota tavatun miehen epäillään kuljettaneen autoa. Mies puhalsi poliisin alkometriin 0,89 mg/l (2,029 promillea), joten häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Mies otettiin kiinni rikoksesta epäiltynä.

Liikenneturvan mukaan pienikin veren alkoholipitoisuus huonontaa ajokykyä ja nostaa onnettomuuteen joutumisen todennäköisyyttä. Veren alkoholipitoisuuden ylittäessä 0,5 promillea onnettomuusriski kasvaa voimakkaasti, ja 1,6 promillen rajan ylittyessä kuljettajan onnettomuuteen joutumisen todennäköisyys on noussut jo 40-kertaiseksi selvään kuljettajaan verrattuna.

Evontien tarinoijalla promilleja oli jo yli kahden.

Huumeratit yhtä yleisiä rattijuoppojen kanssa

Vuonna 2020 poliisissa tehtiin noin 22 000 liikennejuopumustutkimusta verinäytteistä ja hengitysilmasta. Alkoholin osuus tapauksista on ollut jo vuosia loivassa laskussa, mutta hyvän kehityksen kumoaa muiden huumaavien aineiden määrän merkittävä kasvu. Vuonna 2020 alkoholi- ja huumausainelöydöksiä tehtiin valtakunnallisessa vertailussa ensimmäistä kertaa käytännössä yhtä paljon, molempia hieman yli 12 000 kappaletta.

Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria. Siinä missä Helsingin poliisilaitoksen alueella liikennejuopumuksista oli päihteenä käytetty huumeita tai lääkkeitä kaksi kertaa useammin kuin alkoholia, niin Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella alkoholi oli edelleen selvästi yleisin päihde liikennejuopumuksissa. Myös liikennejuopumusten määrä asukaslukuun nähden vaihteli merkittävästi eri poliisilaitosten alueella.

Hämeessä huumeratteja on jo rattijuoppoja enemmän.

Kuva: KRP

Liikennejuopumukset 2020 — Positiiviset alkoholi, huume- ja lääkeainetapaukset poliisilaitoksittain vuoden 2020 aikana.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat