Teemat

”Suomi on hylännyt meidän lapsemme”

Konnarin koulu.

Hämeenlinna ei ole yksin vanhojen koulujen huonon sisäilman tuottamien ongelmien kanssa. Homekoulut ovat koko Suomen ongelma, jonka ratkaisu edellyttää isoja investointeja. Koulujen sisäilmasta sairastuneiden lasten vanhemmat ovat koonneet rivejään sosiaalisessa mediassa ja vetoavat nyt pääministeriin avoimella kirjeellä, joka on koostettu vanhempien yhteisessä keskusteluryhmässä.

Koulujen sisäilmasta sairastuneiden lasten vanhemmat vastaavat pääministeri Sanna Marinin uudenvuoden tervehdykseen vaatien hallitusta puuttumaan koulujen sisäilmaongelmien aiheuttamiin haasteisiin, jotka vanhempien tiedotteen mukaan koskettavat suoraan tai välillisesti jo lähes koko Suomen kansaa.

– Tuhannet lapset joutuvat käymään sisäilmaongelmaisessa koulussa sairaina, vaarantaen terveytensä joka päivä. Hengitystieoireet, päänsärky, kuumeilu, nivelkivut, astma, oksentelu, ihottuma yms. ovat päivittäisiä vaivoja. Oireet voivat olla jopa henkeä uhkaavia ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa pysyvän sairauden ja työkyvyttömyyden, vanhemmat sanovat tiedotteessaan.

Heidän mukaansa sisäilmasta sairastuneiden lasten perus- ja ihmisoikeuksia loukataan rajusti.

– Perusopetuslain mukaan lapsilla pitäisi olla oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. YK:n lasten oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus käydä koulua ja valtion täytyy huolehtia, että kaikki lapset käyvät koulua. YK:n ihmisoikeussopimuksen mukaan kaikilla on oikeus saada opetusta. Perustuslain ja yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä terveydentilan perusteella. Terveydensuojelulaki sekä asumisterveysasetus koskevat koulujakin. Rikoslain mukaiset pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn kriteerit täyttyvät, kun lapsi pakotetaan sisäilmaongelmaiseen kouluun menettämään terveytensä, vanhemmat toteavat.

Viestissään pääministerille vanhemmat esittävät, että hallitus velvoittaisi kunnat noudattamaan lakeja lasten terveyden suojelemiseksi ja edellyttäisi valvontaa sairastuneiden lasten opetusjärjestelyistä sekä jatkuvaa, ajantasaista ja vertailukelpoista tiedonkeruuta sisäilmaoireista kouluissa ongelmien havaitsemiseksi ja niihin puuttumiseksi.

– Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, kuinka moni lapsi on jäänyt pois koulusta sisäilmaongelmien takia, menettänyt terveytensä tai syrjäytynyt lopullisesti, ja mitä tämä kaikki maksaa yhteiskunnalle, sanotaan vanhempien tiedotteessa. Pahinta heidän mielestään on, että kukaan ei näytä olevan kiinnostunut tietämäänkään.

Koko vastauksen voi lukea osoitteesta bit.ly/kirjeministerille

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski