Teemat Hämeenkoski

Uskomattoman erilaiset ihmiset

Kuva: Jyrki Joensuu

Ihmisillä on yksi pää ja neljä raajaa, ja useimmat suomalaiset keskustelevat suomen kielellä. Voi syntyä käsitys, että olemme aika samanlaisia ja ymmärrämme toisiamme. Sellainen väärinkäsitys on monen riidan ja ihmissuhteen särkymisen syy.

Mieli on päärynän muotoinen

Kuvitellaan päärynää, joka seisoo pystyssä paksumpi osa alaspäin. Päärynän pikkuinen yläosa, nuppi, on ihmisen psyykestä se osa, jonka toiset tuntevat (hiukan) ja jonka kanssa he asioivat. Myös päähenkilö eli päärynä itse tietää mitä siellä nupissa tapahtuu. Sitä sanotaan tiedostamiseksi.

Mieli, päärynän keskiosa, valtava ”maha” on täynnä muistoja, tietoa, kokemuksia, koettelemuksia, asenteita, luuloja, vihan, ahdistuksen ja ilon aiheita – sata tuhatta asiaa. Ihmisen henkisistä ominaisuuksista yli puolet on perittyjä, ja sehän ei muuksi muutu. Siellä päärynän alaosassa ne ovat, temperamentti, luonne ja älli.

Roomalaiset sanoivat Omnia mea mecum porto, kaiken mitä minussa on, sen mukanani kuljetan. Tilanteen tullen se mukana kannettava aina vaikuttaa ihmisen reagointiin ja suhtautumiseen. Vaikutus syntyy parissa sekunnissa.

Toisen mieli on myös päärynä

Kuvitellaan toinen päärynä edellisen viereen. Se on toisen, aikuisen ihmisen mieli. Jos nämä kaksi päärynää tutustuvat toisiinsa, herää kysymys: kuinka paljon yhteistä heillä on?

Ovatko he perineet vanhemmiltaan samanlaiset luonteet?

Ovatko he omaksuneet suvuiltaan samat periaatteet, ennakkoluulot ja ihanteet?

Onko heillä samat lapsuuden kokemukset? Ovatko he pettyneet, epäonnistuneet ja onnistuneet samalla tavalla, niin että tietävät miltä se tuntuu ja mitä siitä seuraa? Nämä kysymykset ovat älyttömiä, koska heillä ei ole mitään yhteistä!

Omakohtaisten kokemustensa kautta he eivät ymmärrä toisiaan. Ihmiselle on saavutus, jos ymmärtää jotain edes omien kokemustensa opettamana. Jos joku valittaa toisesta, että ”hän ei ymmärrä minua!”, oikea kommentti kuuluu: Ei tietenkään. Hän ei ole sinä.

Kristiina ja Jyrki Joensuu.
Kuva: Merja Hirvisaari

Aikuinen on mikä on, ja pysyy

Ihminen on kehittymiskykyinen olento elämänsä loppuun saakka, paitsi silloin jos hän kieltäytyy oppimasta mitään. Mutta persoonallisuus, yksilöllinen mieli, se suuri päärynä, se pysyy omanlaisenaan 22–25 ikävuoden jälkeen.

Persoonallisuutensa pahimpia särmiä voi pehmentää. Muuten oma ja läheisen persoonallisuus on parasta hyväksyä sellaisena kuin se on.

Ristiriitoja ja avoriitoja syntyy siitä, että joku haluaa toisen muuttuvan oman mielen mukaiseksi. Se ei ole mahdollista. Turhaa vaivaa ja taistoa se on vain.
Läheisen ihmisen erilaisuus on aina uudestaan yllättävää. ja se voi tehdä yhteiselämästä mielenkiintoista ja hauskaa.

Minulla on 52 vuoden kokemus yhteiselämästä. Taustamme ja lapsuutemme ovat äärimmäisen erilaiset. Persoonallisuuden erilaisuudesta kertoo uravalinta lääketieteessä: minusta tuli psykiatri, ja puoliso erikoistui jo nuorena patologiaan. Minä keskustelen potilaiden kanssa alvariinsa, kun taas puoliso ja hänen potilaansa ovat vaitonaisia.

Yhteiselämän jatkumiselle ei ole ihmeellistä selitystä. On pitänyt jutella 52 vuotta. Ihmiset ovat toisilleen vieraita saaria, joita yhdistävät yhteiset tavoitteet ja keskustelujen sillat.

Kuva: Matti Siivonen

Jyrki Joensuun oli tarkoitus luennoida Lammin Kukkatalossa, mutta ensin koronaepidemian ja sittemmin Kukkatalon tulipalon vuoksi luentotilaisuudet peruuntuivat. Keski-Häme julkaisee kesän aikana Joensuun tekemän juttusarjan luentojen aiheista. Edellinen julkaistiin 2.4.2020, ja sen teemana oli stressin hallinta. Koska luentojen oli tarkoitus olla maksuttomia, myös Keski-Häme julkaisee artikkelit avoimina, vapaasti kaikkien luettaviksi.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski