Teemat Keski-Häme

Verovähennys voi tehdä työasunnosta jopa täysin ilmaisen

Pitkän työmatkan ei tarvitse olla este maallemuuttoon. Verottaja tukee tyoasunnon hankkimista 450 eurolla kuussa. Kuva: Teematuotanto

Maaseutupitäjien näkökulmasta työasunnon verotuki on mainio asia. Silloin maallemuuttaja voisi saada pidettyä tukikohdan työpaikkakunnallaan, vaikka toteuttaisikin haaveen punaisesta tuvasta ja perunamaasta. Verottaja tukee mahdollisuutta työllistyä oman kotipaikkakunnan ulkopuolelle avokätisesti. Työasunnon kuluja voi verotuksessa vähentää 450 euron edestä kuukaudessa. Vuodessa tästä kertyy jo 5400 euron vähennykset. Monella pienemmällä paikkakunnalla vähennysoikeus tarkoittaisi samalla sitä, että asuminen on ilmaista. Maaseutupitäjien näkökulmasta etu voisi kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että edullisemman ykkösasunnon voisi hankkia maalta, ja verotuen voisi käyttää työpaikkakunnan kakkosasuntoon.

Vesi- ja sähkölaskut jäävät kuitenkin yleensä asukkaan itsensä maksettaviksi, vaikka vuokran osuus jäisi alle 450 euron rajan.

– Vähentää voi enintään maksetun vuokran verran. Työsuhdeasunnosta vähennys lasketaan asunnon luontoisetuarvon tai siitä maksetun vuokran perusteella, asiantuntija Minna Palomäki verohallinnosta kertoo.

Tähän on kuitenkin olemassa poikkeus. Vuokraan luetaan suoritukset, jotka vuokralainen maksaa vuokrasuhteen perusteella vuokranantajalle. Jos vesimaksut siis sisältyvät perittyyn vuokraan, ne oikeuttavat vähennykseen. Vuokrasta erillisenä perityn vesimaksun perusteella vähennystä ei voi saada. Vuokralaisen kolmannelle osapuolelle maksamia maksuja, joiden suorittamisesta vuokranantaja ei ole vastuussa, ei pidetä vuokrana.

– Esimerkiksi sähkölaskuja, jotka vuokralainen maksaa sähkölaitokselle solmimansa sähkösopimuksen perusteella, ei katsota työasunnosta maksetuksi vuokraksi, Palomäki selventää.

Työasunnon verovähennysoikeus ei ole uusi asia, mutta vähennysoikeutta on nostettu tuntuvasti. Vuoden 2019 alusta lukien vähennyksen määrä on ollut 450 euroa, ennen sitä maksimivähennys oli 250 euroa kuussa.

Kuva: Teematuotanto

Verovähennystä saa vain vuokraan sisältyvistä kuluista, ei esimerkiksi erillisistä vesi- ja sähkölaskuista.

Työasuntovähennys myönnetään verovelvollisen esittämän vaatimuksen ja selvityksen perusteella. Vähennykseen on oikeutettu henkilö, jolla on samanaikaisesti käytössään kaksi asuntoa eli vakituinen asunto, jossa hän asuu puolisonsa tai alaikäisen lapsensa kanssa ja työasunto. Vakituisen asunnon tulee sijaita yli 100 kilometrin etäisyydellä työasunnosta sekä siitä varsinaisesta työpaikasta, jonka sijainnin vuoksi työasunto on hankittu.

Työasuntovähennys myönnetään yleensä vain avioliitossa oleville henkilöille sekä henkilöille, joilla on alaikäisiä lapsia. Perheettömällä henkilöllä on oikeus työasuntovähennykseen vain silloin, kun hänellä on samanaikaisesti kaksi varsinaista työpaikkaa ja kaksi eri asuntoa kummankin varsinaisen työpaikan sijainnin vuoksi.

– Vähennystä ei myönnetä, jos verovelvollinen on saanut toisella paikkakunnalla asumiseen liittyvää verovapaata korvausta tai etuutta, esimerkiksi asumistukea, eikä siltä osin kuin verovelvollinen on vähentänyt verotuksessaan muun säännöksen nojalla asunnon käyttöön liittyviä kustannuksia, esimerkiksi tehnyt työhuonevähennyksen.

Asumisen kestolla ei ole merkitystä vähennysoikeuden syntymiseen, asuminen on voinut kestää kuukauden tai vaikka koko verovuoden. Vajailta kuukausilta vähennystä ei kuitenkaan saa. Vuositasolla vähennyksen saajia on noin 9000.

Kuva: Teematuotanto

Työasuntovähennys voisi mahdollistaa myös maalle muuttamisen, kun kakkoskodin vuokraan työntekopaikkakunnalla voisi saada verottajan tukea jopa 450 euroa kuukaudessa. Pitäjissä on paljon koteja myynnissä ja vuokralla! 

Esimerkkilaskelma työasunnon vähennyksestä verotuksessa

Verovelvollisella on ollut vuokrattuna työasunto 10.3. – 31.12.2020. Hän on ollut vuosilomalla heinäkuun. Hän on maksanut työasunnosta vuokraa 400 euroa kuukaudessa 31.8. saakka ja sen jälkeiseltä ajalta 500 euroa kuukaudessa. Verovelvollinen ei saa vähennystä maaliskuulta, koska hänellä ei ole ollut työasuntoa koko kalenterikuukautta. Huhti-elokuulta työasuntovähennys on 400 euroa kuukaudelta. Verovelvollinen saa vähennyksen myös heinäkuulta, koska asunto on ollut tuolloin varattuna hänen omaan käyttöönsä. Syys-joulukuulta hän saa työasuntovähennyksen enimmäismäärän 450 euroa kuukaudelta. Verovelvollisen työasuntovähennys on yhteensä 3800 euroa (5 x 400 euroa + 4 x 450 euroa).

Lähde: Edilex

Jarno Keskinen
Teematuotanto

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski