Teemat Keski-Häme

Vihoviimeinen vaihtoehto levä- ja home-kasvustojen peittämiseen on vetää maalia päälle

Kuvituskuva: Colourbox

Sokevan viime keväänä teettämässä kyselyssä selvitettiin, mitä suomalaiset tekevät, kun kodin ulkopinnoille ilmestyy home- ja leväkasvustoja. Joka kymmenes uskoo virheellisesti, että homepilkuista pääsee eroon maalaamalla päälle. Toimenpide ei poista kasvustoja, vaan ne puskevat uuden maalipinnan läpi tuota pikaa.

Jos kalusteiden kangaspehmusteiden, markiisien tai terassikalusteiden pintaan ilmestyy homepilkkuja, ne heitetään herkästi menemään. Roskisten täyttämisen sijaan pinnat ja kankaat voi puhdistaa ja näin saada niille lisää käyttöaikaa. Kun kodin ulkopinnoille ilmestyy home- tai leväkasvustoja, moni mies tarttuu painepesuriin. Kovaa kyytiä saavat erityisesti pihalaatat, terassit ja aidat. Talon julkisivun kohdalla painepesusta intoilevat alkavat empiä. Oppi on mennyt perille, ja puolet tietää valita puhdistukseen hellemmän huoltopesun, joka ei kuluta pintaa.

Sokevan kyselyssä kartoitettiin suomalaisten asenteita kodin huolto- ja remonttihommia kohtaan. Kyselyyn vastasi tuhat 18–75-vuotiasta suomalaista, joista puolet oli naisia ja puolet miehiä. Vastauksista selviää, että huoltotyöt ja pikku remontit hoidetaan suomalaiskodeissa pääosin itse, tulotasosta riippumatta.

Tavanomainen riesa kodin ulkotiloissa ovat pinnoille kertyvät homepilkut ja vihertävät leväkasvustot. Niitä ilmestyy varsinkin kostean kesän ja leudon talven jälkeen esimerkiksi ikkunanpieliin, terasseille ja aitoihin. Sammal on katoille herkästi ilmestyvä ei-kutsuttu vieras.

Likaantuneet pinnat voivat aiheuttaa asukkaille häpeän tunnetta. Mietitään, että mitä naapuritkin ajattelevat. Vastaajista 70 prosenttia kertoo kiinnittävänsä itse huomiota siihen, jos naapuruston seinissä tai aidassa kukkivat home- ja leväkasvustot. Yhtä moni kokee ne häiritseviksi. Tätä mieltä ovat varsinkin naiset, yli 65-vuotiaat ja rivi- tai paritaloissa asuvat.

– Ratkaisuna moni kaivaa esiin painepesurin, vaikka se on ihan väärä valinta. Kova paine voi rikkoa puun pintaa ja saada sen tikkuuntumaan. Yleisimmät kattomateriaalit ovat rakenteeltaan huokoisia. Paineen voimasta pinta saattaa huokoistua lisää tai säröillä. Rikottuun pintaan mikrobikasvusto ilmestyy entistä terhakkaammin, varoittaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Homepilkut eivät tarkoita roskistuomiota

Kyselyssä tiedusteltiin, mitä tekisit, jos kodin erilaisille ulkopinnoille alkaa kertyä hometta, levää tai sammalta. Sormi menee suuhun monella. Kohteesta riippuen 12h21 prosenttia vastasi, että ei tiedä mitä tehdä.

– Pihatekstiilit ovat säiden armoilla pitkin kesää. Jos homepilkkuja alkaa tulla, älä lannistu. Niiden puhdistukseen on olemassa omia ulkotekstiilien pesuaineita. Mieluiten tekstiilit kannattaa suojata jo ennakkoon spray-muotoisella suoja-aineella, joka ehkäisee kasvustojen syntymistä. Apu löytyy ihan normi rautakaupan hyllyltä, Kärppä toteaa.

Puisia terassi- ja parvekekalusteita on jo totuttu puhdistamaan. Ne pitää kuitenkin aina pestä ennen öljyämistä tai muuta pintakäsittelyä. Siksi 44 prosenttia vastaajista tietää jo, että niihin on saatavana omat huoltopesuaineensa. Varsinkin 35–h54-vuotiaat ja rivitaloasujat ovat tässä valveutuneita, Kärppä mainitsee.

Painepesurin varteen tarttuu todennäköisimmin mies

Pesutapoina kyselyssä annettiin vaihtoehdoiksi joko huoltopesuaineen käyttö tai painepesuri. Monessa kohteessa ne saivat lähes tasaväkisen kannatuksen. Painepesuri sai toistuvasti suurempaa kannatusta miehiltä kuin naisilta, jotka olivat avoimempia huoltopesuaineiden käytölle. Erityisesti yli 65-vuotiaat ja alle 25-vuotiaat miehet ovat eniten innoissaan painepesurin käytöstä. Varsinkin, jos kyseessä on omakotitalon asukas.

Joka kolmas olisi valmis kiipeämään painepesurin kanssa katolle. Kova paine irrottaa kyllä kasvustot katon pinnalta, mutta se ei tepsi kattomateriaalin sisään kasvaneisiin itiöihin. Siksi sammal palaa nopeasti uudelleen.

– Kasvustoon imeytyvä puhdistusaine tuhoaa kasvustot juuriaan myöten. Siksi se antaa pidempiaikaista suojaa uusilta kasvustoilta, Kärppä neuvoo.

Vihoviimeinen vaihtoehto levä- ja homekasvustojen peittämiseen on maalata niiden päälle. Huolestuttavaa on, että erilaisten julkisivujen kohdalla joka kymmenes ratkaisisi tilanteen tarttumalla pensseliin. Jos likaantunutta pintaa maalaa ilman puhdistusta, kasvustot puskevat maalipinnan läpi kahta kovemmalla voimalla. Siksi pinnat täytyy aina puhdistaa ennen maalauksen aloittamista, Kärppä muistuttaa.

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen Kevät-lehdessä, joka on veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski