Toistamiseen sahtimestariksi

Teija Sarin, Hauhon sahtimestari 2020. Kuva: Maria Ilonen

Teija Sarin lähtee edustamaan Hauhoa sahdinvalmistuksen SM-kisoihin elokuussa 2021, jatkossa sahtimestari kruunataan syyskuussa.

Perinteisesti Hauhon pitäjän sahtimestari on valittu Hauhon Yrittäjien ja Hauho-Seuran yhteistyöllä Niskavuoren markkinoilla. Markkinoita ei tänä vuonna järjestetty, mutta sahtimestari päätettiin kuitenkin valita. Tuomaristo kokoontui korona- tilanteen takia ilman yleisöä maistelemaan ja arvioimaan sahtinäytteet Hauho-päivää edeltävänä lauantaina. Voittaja kruunattiin osana Hauho-päivän juhlallisuuksia.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna neljä sahdintekijää.

– Se on aika normaali määrä. Yleensä on ollut viitisen osallistujaa, joskus kuusikin. Ensikertalaisia oli tällä kertaa kaksi ja joitakin vanhoja tekijöitä ei jostain syystä osallistunut, ehkä uusi ajankohta oli mennyt ohi, sanoo Hauho-Seuran puheenjohtaja Jouni Lehtonen joka tapauksessa tyytyväisenä, että kisa saatiin järjestettyä.

– Hauholla on kyllä sahdintekoperinne voimissaan, tiedän monia hyviä sahdintekijöitä, jotka turhaan ujostelevat kilpailuun lähtemistä, Lehtonen tuumii.

Tuomariston puheenjohtajana ja ylituomarina toimi vuosien kokemuksella professori Pertti Saurola. Uutena jäsenenä oli tänä vuonna mukana Tapio Kangas-Heiska, joka Sinebrychoffin pääpanimomestarina toi uutta asiantuntijuutta raatiin. Hän on pitkäaikainen Hauhon kesäasukas. Lisäksi tuomaristoon kuuluivat Irmeli Isokivijärvi, Rauni Saarinen, Erno Sarin, Tomi Tyvi ja Asko Ylöstalo. Tänä vuona osallistujilla oli mahdollisuus nimetä oma edustajansa tuomaristoon, kuten pitäjistä on mahdollisuus lähettää yksi tuomari SM-kilpailuun.

Pertti Saurola totesi koko tuomariston puolesta sahdinvalmistuksen perinteen olevan Hauholla hyvissä kantimissa ja rohkaisi kaikkia tunnettuja sahdinvalmistajia osallistumaan kilpailuun.

Kuva: Maria Ilonen

Tuomaristo maisteli sahtinäytteet edeltävän päivänä ilman yleisöä, mutta voittaja haluttiin kuitenkin julkistaa juhlavasti. Myös jatkossa sahtimestaruus ratkaistaan syksyisin.

Hauhon sahtimestari 2020 valittiin tuomariston äänin 5-2 ja voiton napasi viime vuoden tapaan Teija Sarin. Hän lähtee elokuussa 2021 kisaamaan sahdinvalmistuksen SM-kilpailuihin Jämijärvelle. SM -kilpailut peruttiin tältä vuodelta.

Sarin osallistui viime vuonna kilpailuun ensimmäistä kertaa. Ykkössijan nappaaminen toistamiseen tuntui hyvältä. Sahtia Sarin on valmistanut kahdesta kolmeen vuotta.

– Mies tykkää juoda sahtia ja päätin kokeilla valmistamista. Itsekin olen nyt päässyt sen makuun sisään. Samoista raaka-aineista valmistan joka kerta, mutta koskaan ei tiedä, miten se siitä lähtee. Koskaan ei tule samanlaista. Kilpailusahtiin olin ihan tyytyväinen, Teija Sarin kertoo.

Alkuperäisellä hauholaisella on ensimmäiset muistikuvat sahdinvalmistuksesta oman hääsahdin teosta, jossa hän oli mukana, mutta itse hän ryhtyi valmistukseen vasta vuosien jälkeen. Sarin sanoo, ettei hänellä ole mitään erityistä salaisuutta hihassaan.

– Joulu- ja juhannussahdin varmaan valmistan, katsotaan, tuleeko muuten tehtyä, hän sanoo valmistautumisestaan ensi elokuun SM- kisaan.

Kuva: Maria Ilonen

Monet kerrat mestaruuden vienyt Ari Saarinen saavutti kakkossijan. Ylituomari Pertti Saurolalla on myös vankka kokemus tuomaroinnista.

Toiseksi sijoittui moninkertainen Hauhon sahtimestari Ari Saarinen, kolmanneksi tunnettu sahdinvalmistaja, mutta kilpailussa ensikertalainen Seppo Soittila ja neljännelle sijalle pääsi niin ikään ensikertalainen Vesa Viita.

Tuomaristo sekä kilpailun järjestäjät päättivät, että myös jatkossa Hauhon sahtimestaruus tullaan ratkomaan syyskuussa ja siirretään tapahtuma pois Niskavuori-viikolta. Voittaja osallistuu silloin SM-kisaan aina seuraavan vuoden elokuussa. Myös näytteiden säilöminen onnistuu todennäköisesti näin syksymmällä paremmin kuin keskikesän kuumuudessa. Jouni Lehtonen väläyttelee myös mahdollista sadonkorjuutapahtumaa kilpailun yhteyteen, mikäli tapahtumien järjestäminen taas tulevaisuudessa onnistuu.