Uutisaiheet

Työterveyslaitoksen ohjeet oman maskin tekoon

Kuvituskuva: Colourbox

Työterveyslaitoksen tuoreessa tiedotteessa todetaan, että paras tapa ehkäistä koronavirustartuntaa on pitää 1–2 metrin etäisyyttä muihin ihmisiin sekä pesemällä kädet usein saippualla.

– Joskus myös maskista saattaa olla hyötyä, toteaa nyt työterveyslaitos ja antaa vinkkejä itsetehdyn suojaimen ompeluun:

– Kasvomaskia voi käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi ruuhkaisissa kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä, Sanoo Työterveyslaitos.

Kasvomaskeja voi valmistaa ja tehdä myyntiinkin tietyin edellytyksin, kunhan muistaa sen, että hengityssuojaimet ovat tarkasti valvottuja tuotteita, eikä itsetehty kasvomaski anna niiden kaltaista suojaa. Maski ei ole hengityksensuojain tai kirurginen suu-nenäsuojus.

–Minkään kasvomaskin, joka ei täytä suojainten vaatimuksia, markkinoinnissa ei saa käyttää sanoja, ilmaisuja tai kuvia, jotka antaisivat kuluttajalle käsityksen, että tuote tarjoaa käyttäjälleen suojaa tai toimii suojaimen tavoin, Työterveyslaitoksen kuluttajille suunnatussa aineistossa todetaan.

Ohjeeseen on koottu tietoa materiaaleista, malleista ja tarvittavista tuotetiedoista, ja siinä jaetaan Työterveyslaitoksen omien ohjeitten lisäksi esimerkkeinä Heinolan kaupungin  video (alla) ja Marttojen malli.

– Kasvomaskia kannattaa käyttää tilanteissa,  joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä. Kasvomaski saattaa vähentää hengitystie-eritteiden leviämistä ympäristöön, jolloin vähenee myös mahdollisuus siihen, että oireettomat viruksen kantajat levittäisivät virusta. 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat