Uutisaiheet Keski-Häme

Mennään uimaan!

Kuva: Titta Malinen

Keski-Hämeen ilmestymisalueella on kolme EU-rantaa ja kuusi pientä yleistä rantaa, joiden veden laatua valvotaan.

Yleiset uimarannat (EU-rannat)
• Hauhonselkä, Pappilanaro
• Ormajärvi, Sankolan ranta
• Pannujärvi
Pienet yleiset uimarannat
• Ormajärvi, Untulan ranta
• Suolijärvi, Kirkkoranta
• Teuronjärvi
• Kukkolan uimaranta,
• Lanonjärven uimaranta
• Valkjärven uimaranta.

Leheejärven Kopsjoen uimaranta ja Pääjärven Juottimen ranta eivät enää kuulu valvottavien rantojen joukkoon.

Hämeenkoskella Rantasaunan uintipaikka Teuronpolulla on talviuimapaikka.

Uimavesinäytteiden ottaminen alkoi kesäkuun alussa viikolla 23. Uimakausi käynnistyy Hämeenlinnassa 15.6. ja päättyy 31.8.2019.
Lammin uimahalli on suljettu koko kesän1.6.–2.9.

Kaupunkivene

Ormajärven rannassa, Lammin Untulassa, on veloituksetta lainattavissa kaupunkivene, jonka voi ottaa vapaasti käyttöönsä sille merkitystä rannasta ja käytön jälkeen vene palautetaan samaan paikkaan. Veneen laina-aikaa ei ole rajoitettu, mutta toivottavaa on, että vene palautuu rantaan saman päivän aikana. Huom! Vedä vene kunnolla ylös rannalle, se on jo pari kertaa karannut huolimattoman rantautumisen takia!

Kaupunkiveneissä on airot ja lainaajan tulee varustautua omilla pelastusliiveillä sekä äyskärillä. Kaupunkiveneen tunnistaa valko-oranssista raitamaalauksesta.

Uimakausi käynnistyi hyvillä mittaustuloksilla

Uimaveden laatu on tarkistettu Hämeenlinnassa yleisillä uimarannoilla 3.6. ja pienillä yleisillä rannoilla 17.6. Hollolassa mittaukset käynnistyvät keskiviikkona 19.6. Vain yleisillä EU-rannoilla tehdyt tulokset olivat käytettävissämme lehden painoon mennessä, mutta seuraamme uimavesien laatua koko kesän ajan.

Ensimmäisessä mittauksessa kaikkilla Hämeenlinnan EU-rannoilla uimavedelle asetetut mikrobiologiset laatuvaatimukset täyttyivät. Syanobakteereita eli sinilevää ei havaittu missään seuratuista rannoista.

Uimavesiluokka määritetään Valviran ylläpitämän uimavesiluokkalaskimen avulla. Laskimessa on kaksi osaa. Toisella määritetään suolistoperäisten enterokokkien ja toisella Escherichia coli –bakteerin tulosten perusteella uimavesiluokka. Jos suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin perusteella määritetyt uimavesiluokat eroavat toisistaan, lopulliseksi uimaveden luokaksi valitaan näistä kahdesta huonompi.

Laatuluokkia on neljä: erinomainen, hyvä, tyydyttävä ja huono. Erinomaisen laadun raja-arvo muuttuu hyväksi, kun enterokokkipesäkkeiden lukumäärä (pmy) on steriilissä laimennusvedessä (mpn) yli 500 sataa millilitraa kohden. Huonon raja on 900 pmy/mpn/100ml.

Pappilanaron uimarannalla suolistoperäisten bakteerien arvot olivat koholla, jonkin verran myös Sankolan rannassa, mutta molemmissa veden laatu oli vielä uimakelpoista ja laadultaan erinomaista. Pappilanaron rannassa suolistoperäisten enterokokkien arvo oli 130 ja Sankolassa 34. Muissa pitäjien tutkituista rannoista arvo oli alle yhden.

JÄRVI/RANTA

Pannujärvi

Pappilanaro

Ormajärvi/Sankola

Suolijärvi/Kirkkoranta

Teuronjärvi

Ormajärvi/Untula

LÄMPÖTILA / PVM

15 / 3.6

14,5 / 3.6.

13,5 / 3.6.

17.6.

17.6.

17.6.

E.COL / ENTERO

<1 / <1

66 / 130

19 / 34

TULOS / SINILEVÄ

ok / ei

ok / ei

ok / ei

Hämeenlinnan EU-rantojen seuraava mittauspäivä on 24.6. ja pienten yleisten rantojen 15.7.

Tunnista sinilevä

Tänä keväänä puiden siitepöly on ollut paikoitellen hyvin runsasta. Se ei kuitenkaan ole myrkyllistä sinilevän tavoin, vaikka saattaa matalassa, hapettomassa vedessä mädäntyä ja aiheuttaa voimakasta hajuhaittaa. Sinilevän tunnistamisen ohjeet on kätevästi esitelty Itämeren seurantaa varten toteutetussa Levävahti-palvelussa:

Väri on tärkeä tunnistaja. Sinilevä on nimensä mukaisesti sinivihreää, siitepöly keltaista tai ruskehtavaa. Sinilevä on erityisesti kuivaessaan hyvin sinistä, jopa turkoosia, kun sininen fykosyaniini -väriaine vapautuu hajoavista soluista.

Siitepöly kelluu veden pinnalla, sinilevä sekoittuu osittain veteen. Lasitestissä sinilevä nousee vihreänä pintaan, kun juomalasiin otetaan järvestä vettä ja anetaan seistä tunti liikuttamatta. Tikkutestissä rihmalevä pysyy kepin päässä valuvana, mutta sinilevä hajoaa koskettaessa hiukkasiksi.

Omia levähavaintoja kannattaa lisätä valtakunnalliseen Järviwikiin.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski