Urheilu Lammi

Ammunta on parhaimmillaan koko perheen harrastus

Anni Saarenpää ja Elina Anttila ovat oppineet keskittymään yhteen laukaukseen kerrallaan. Kuva: Jussi Karvonen

Lammin Ampumaseurassa on tehty nuorisotyötä vuosikymmenet, jotta etenkin nuoret ja lapset ottaisivat ampumaharrastuksen omakseen. Nuoret ampujat saavuttivat myös menestystä menneellä kaudella. Yhtenä merkittävänä syynä siihen, että nuorisotoiminta on hyvässä mallissa, on ampumakoulu, jota sama vetäjä Antero Sorvali on pitänyt jo kolmisenkymmentä vuotta.

Lammin Ampumaseurassa tehdään laadukasta nuorisotyötä

– Se tuo ilman muuta jatkuvuutta. Seurassa on noin 150 jäsentä, joista noin 80 on nuoria, ja heistä aktiiveja 40–50, sanoo seuran puheenjohtaja Sampo Hanhimäki.
Ammunta on harrastus, joka kehittää harrastajansa keskittymiskykyä ja paineensietokykyä sekä kehittää hienomotoriikkaa eli käden ja silmän yhteistyötä. Huipulle pääsy edellyttää kisoja, koska niistä saatua kokemusta ei saa mitään muuta kautta. Ampujaliitto järjestää näyttökisoja, joihin on käytännössä osallistuttava, jotta tavoitteet voisivat täyttyä.
Tänä vuonna Lammin nuoret menestyivät hyvin Suomen Ampumaurheiluliiton järjestämissä Kultahippukisoissa, joihin osallistui alle 15-vuotiaita lapsia ja nuoria ympäri Suomea.
Anni Saarenpää ampui 12-vuotiaiden vastapainotukisarjassa pronssille. Kultamitaliin jäi vain kolme pistettä, hopeasijaan mitätön 0,1 pistettä. Osallistujia oli yhteensä yksilökisoissa 362, mikä lisää saavutuksen arvoa.
Kahdeksanvuotiaiden pistoolisarjassa Lammin Noora Metsälä menestyi hyvin, mutta 8IT sarjassa ampujia ei vielä aseteta paremmuusjärjestykseen.
– Ampuminen on kivaa, ja pitää vain jaksaa keskittyä jokaiseen laukaukseen. Jos yksi laukaus on huono, se pitää vain osata unohtaa, sanovat Anni ja kaksi vuotta ammuntaa harrastanut Elina Anttila.
Elina ampui keväällä Kultahippukisoissa oman ennätyksensä, mikä on aina hieno saavutus arvokisoissa.
– Ampuminen on kiva harrastus, koska isoissa kisoissa pääsee aina näyttämään tasonsa. Olen harjoitellut ammuntaa neljä vuotta. Isä harrastaa metsästystä ja äiti sekä isä innostivat minua ammuntaan. Parasta on että tässä lajissa pääsee kehittymään kertoo Anni.

Tulevaisuudelta lupa odottaa hyvää

Viime vuonna SM-kisoissa 18-vuotiaiden sarjassa ilmakiväärin joukkueessa vuonna 2017 saatiin Lammille joukkuehopeaa joukkueella Tomi Seppälä, Mia Seppälä ja Nico Lempinen. Tältä vuodelta jäi Nicolle käteen aluemestaruus.

– Ampuminen saa irti arjesta. Tosin opinnot ovat nyt sellaisessa vaiheessa, etten ole ole oikein ehtinyt harjoitella tai kilpailla. Laji on sellainen, että tuntuman säilyttämiseksi ammuntaa pitäisi treenata säännöllisesti. Huipulle pääsemiseksi pitäisi harjoitella aktiivisesti. Taidot eivät katoa, mutta niitä tulisi pitää yllä, sanoo Nico.
14 -vuotiaalla Tuukka Metsälällä on viime vuodelta aluemestaruus 14VT ja M16 sarjoista. Tuukka kuuluu nyt SAL:n tehoryhmään joka on ampumaurheiluliiton nuorille tarkoitettu valmennusryhmä, josta hyvällä menestyksellä noustaan maajoukkueeseen, ja sieltä on mahdollisuudet aina olympialaisiin saakka.
Lammilta on ponnistettu aikanaan nuorten euroopanmestaruuskisoissa palkintopallille asti.
– Meillä on nyt lupaavia nuoria. Jos intoa riittää, voi joku heistä yltää aika pitkällekin, sanoo ”aktiivijäsen” ja äitivalmentaja Katja Niemi.

Ammunta on usein koko perheen harrastus

Ampumaurheilu imaisee monesti mukaansa koko perheen.

– Seuraan kuuluu myös aktiivivanhempia, joilla itsellään ei ole ampumataustaa. Sitten on näitä vanhempia, joilla koko perhe on hurahtanut ammuntaan. Noora ja Tuukka Metsälän isä Henrik Metsälä lähtee nyt syksyllä valmentajien koulutukseen, joten tulemme saamaan vanhojen konkarien lisäksi uutta ja tuoretta valmennuksen tietotaitoa LamAsiin.
Perhe tulee usein kuvaan viimeistään siinä vaiheessa, kun nuorta tuodaan treeneihin. Jos varusteet ja ase ovat omia, on vanhempien kuljetusapu välttämättämyys.
– Itse valmennan Annia, vaikken ole koskaan harrastanut ammuntaa. Joillekin sopii, että vieras valmentaa, koska vieras on toisenlainen auktoriteetti nuorelle, Niemi kertoo.

Elektroniset taulut toiveissa

Pari vuotta sitten seura sai Ampumaurheiluliiton kiertopalkinnon nuorisotyöstä.

Seurassa on sellainen tekemisen meininki, mikä on syntynyt hyvän valmennuksen ja ampumakoulun kautta.
Suurin osa nuorista aloittaa ilmakiväärillä, mutta aina joku ottaa ensimmäiseksi aseekseen pistoolin. Myöhemmin harrastus voi viedä haulikkoon ja muihin ruutiaseisiin.
– Kiväärillä aloitus opettaa sen, että piippua on aina pidettävä tauluun päin. Ilmakivääri ei paukahda, mikä voi helpottaa aseisiin suhtautumista. Hyvän ampujan yhtenä piirteenä on kiireettömyys. Hänellä ei ole tarvetta heti katsoa taululta omaa tulostaan, vaan hän jaksaa keskittyä koko suoritukseen, sanoo Sorvali.
Seuralla on käynnissä kampanja, jolla yritetään saada lisää sponsoreita ja rahoittajia, jotta Lamminkin ampumahallille saataisiin elektroniset taulut. Yksi taulu maksaa hieman alle tuhat euroa, joten työsarkaa riittää, sillä Hämeenlinnan kaupungin avustukset valuvat pitkälti muihin urheilulajeihin. Seurassa ei laiteta vastaan, jos aloittelijat saisivat käyttöönsä myös muutaman ilmakiväärinkin 2000-luvulta.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski