Urheilu Lammi

Ampuminen on monipuolinen harrastus

Kuvateksti: Henrik Metsälä valmentaa nuorta ampujaa henkilökohtaisesti illan harjoituksessa. Kuva: Milla Metsälä

– Ampuminen mielletään liian usein yksinkertaiseksi lajiksi, jossa vain yritetään osua maalitauluun, joka on tietyn metrimäärän päässä. Ampuminen on niin paljon enemmän, kertoo Lammin Ampumaseuran puheenjohtaja Henrik Metsälä.

Metsälä on ampunut noin kymmenen vanhasta asti, silloin hän sai syntymäpäivälahjaksi ensimmäisen ilmakiväärinsä. Hän alkoi kiinnostua valmennuksesta, kun poikansa Tuukka aloitti ampumaharrastuksen ja sillä tiellä he ovat edelleen. Metsälä valmentaa nuoria ampumaseuralaisia noin kolme kertaa viikossa.

– Ampumaharrastukseen liittyy vahvasti itsensä kehittäminen niin henkisesti kuin fyysisestikin, lihastreenejä, oheisharjoitteluja ja lihashuoltoa, unohtamatta keskittymiskykyharjoituksia, luettelee Metsälä.

Metsälä kertoo, että harjoituksissa ammutaan usein harjoitteita ilman “tuloksen ammuntaa” juuri sen takia, että ampuja ottaa usein paineita tulostasostaan ja yrittää liikaa. Parhaat tulokset ammutaan ihan vain perusammunnalla ja tasaisuudella.

Joka syksy alkaa ampumakoulu, josta ampuja saa todistuksen. Ampumakoulussa saadaan perusopetus turvalliseen aseen käsittelyyn sekä radalla toimimiseen. Tämä on monelle se tavallisin tapa päästä ammuntaharrastukseen sisälle.

Metsälä kertoo, että Lammin ampumaseura järjestää myös paljon eri koulujen ja yhteistyötahojen kanssa tilaisuuksia, jossa ammuntaa pääsee kokeilemaan ohjatusti ja aina voi olla rohkeasti yhteydessä seuralle.

Useimmat ampujat ovat Metsälän kokemuksen mukaan pohjimmiltaan perfektionisteja.

–  Välillä joutuu muistuttamaan, että aina ei voi olla paras päivä.

Valmennettavistaan Metsälä käyttää adjektiiveja iloinen, rehellinen, luotettava ja vastuuntuntoinen ja iloitsee, kun omat valmennettavat siirtyvät lasten ja nuorten tukiammunnan sarjoista kohti aikuisten sarjoja.

Lammin Ampumaseuran tulevaisuuden Metsälä näkee avoimena, nykyaikaisena ja kehittyvänä seurana, joka kehittyy entistä monipuolisemmaksi liikuntayhteisöksi. Hänen mielestään seura on muuttunut aktiivisen toiminnan myötä entistä avoimemmaksi ja nykyaikaisemmaksi viime vuosina.

Sähköisiin järjestelmäpalveluihin on alettu kiinnittämään enemmän huomiota. Seuran jäsenten ääni on myös päässyt entistä paremmin esiin kehitysideoiden ja kyselyiden muodossa.

– Koska ampumakoululaisia on entistä enemmän, seuran välineitä tullaan lähiaikoina päivittämään, kertoo Metsälä. Sähköisten taululaitteiden tulon myötä seura pystyy nyt järjestämään kilpailuita ja toimintaa nykyvaatimusten mukaisella ilma-aseradalla.

Seuran kehitystyö siis jatkuu monella eri osa-alueella. Metsälän mielestä uudet ampujat ovat suhtautuneet ampumaharrastukseen innostuneesti ja iloisella mielellä. Mutta kaikille eivät joukkuelajit ole se “oma juttu”, heille ammunta on hyvä vaihtoehto. Ammunta harrastuksena sopii siis lähes kaikille. Osa haluaa kilpailla ja osa vain harrastaa silloin tällöin.

Ampumaseuralla on omat ilma-ase- ja ruutiaseradat, jossa ampumista pääsee harrastamaan. Tarkemmat aikataulut ja lisätiedot löytyvät osoitteesta www.lamminampumaseura.fi.

Elina Anttila
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski