Urheilu Lammi

Anssi Huostila suunnistaa tosissaan, mutta rennolla otteella

Anssi Huostila. Kuva: Mikko Eskola

Lammilla suunnistusoppinsa saanut Anssi Huostila edustaa nykyään Tampereen Pyrintöä. Ylirasitustila sai Huostilan harkitsemaan uran lopettamista, mutta hän selätti vastoinkäymiset. Nykyään hän kuuntelee kroppaansa aiempaa enemmän.
Anssi Huostila, 25, kävi pikkupoikana perheensä mukana katsomassa Jukolan viestejä.

– Haaveilin siitä, että jonain päivänä pääsisin juoksemaan Jukolan viestissä, ja ihan kärkipaikalla. Minulla on edelleen sama haave, mutta nykyään haluan ennen kaikkea katsoa miten pitkälle rahkeeni suunnistuksessa riittävät, Huostila kertoo.

Lammilla varttunut Huostila alkoi harrastaa suunnistusta 8-vuotiaana. Hän kilpaili vuosien ajan myös hiihdossa ja kestävyysjuoksussa. Seurana oli pitkään Lammin Säkiä. Vuodesta 2014 lähtien hän on edustanut Tampereen Pyrintöä.

– Säkiän riveissä oli hyvä urheilla. Tiesin kuitenkin jo varhain, että jossakin vaiheessa on hakeuduttava porukkaan, jossa voi oppia muilta lisää. Pyrinnössä oli minulle entuudestaan tuttuja tyyppejä, joten se tuntui hyvältä valinnalta.

Huostilan mukaan Tampereella onkin ollut hyviä yhteistreenejä. Pyrintö tekee yhteistyötä kaupungin muiden suunnistusseurojen kanssa. Talvisin Pyrinnön suunnistajat ovat myös leireilleet ja kilpailleet Etelä-Euroopassa.

Huostila on kilpaillut niin Pyrinnön I kuin II joukkueessa suunnistusviesteissä. Ruotsin Tiomilassa hän on sijoittunut viestijoukkueen mukana viidenneksi, SM-viesteissä kahdeksanneksi ja Jukolan viestissä sijalle 25. Juniorivuosinaan hän voitti Pyrinnön riveissä viestin SM-kultaa ja oli henkilökohtaisilla matkoilla parhaimmillaan neljäs.

Anssi Huostila. Kuva: Mikko Eskola

Lammin Säkiän riveissä kasvanut Anssi Huostila edustaa nyt Tampereen Pyrintöä.

Urheilu etusijalla

Huostila valmistui vuonna 2014 ylioppilaaksi Lammin lukiosta. Armeijan käytyään hän alkoi opiskella kauppatieteitä Tampereen yliopistossa. Hän kertoo, että opintoja on jäljellä vielä muutama vuosi.

– Olen edennyt opiskeluissani urheilun takia hitaammin kuin muut samaan aikaan aloittaneet. Aikataulussa on syytä vähän joustaa, sillä tavoitteellista harjoittelua ja opiskelua on vaikea yhdistää. Onneksi monet osiot voi suorittaa etäopiskeluna.

Viime vuonna Huostila kohtasi vastoinkäymisiä. Hänellä oli ensin jalkavammoja ja pientä sairastelua. Loppukeväästä hän kärsi ylirasitustilasta.

– Mielestäni kysymys ei ollut mistään harjoitteluvirheestä, vaan pienten asioiden summasta, jonka myötä väsähdin aika pahasti.

Kesällä 2019 Huostila ei pystynyt urheilemaan juuri lainkaan. Tuossa vaiheessa hän harkitsi urheilu-uransa lopettamista.

– Kävin asioita läpi ennen kaikkea yksin ja myös suunnistuskavereiden kanssa. He kannustivat minua sanoen, että kyllä homma vielä lähtee pelittämään, kunhan olen pitänyt ensin riittävän pitkän tauon. Sain tukea myös vanhemmiltani ja muilta läheisiltä.

Huostila jätti kisakauden väliin ja auttoi sen sijaan setäänsä ja tätiään heidän Lammin Oitenkylässä sijaitsevalla maatilallaan. Harkinnan jälkeen Huostila päätti jatkaa urheilu-uraansa. Viime syksynä hän alkoi harjoitella hiljakseen ja on tämän vuoden puolella palannut normaaliharjoitteluun.

– Ajattelin, että urheilu-urasta jää paljon paremmat muistot, kun ei lopeta tuollaiseen vastoinkäymiseen.
Vastoinkäyminen toi muutosta Huostilan asenteeseen.

– Urheilen edelleen tosissani, mutta aiempaa rennommalla otteella. Uskon, että tämä voi samalla tuottaa entistä parempia tuloksia. Kroppaa kuuntelen nyt aiempaa enemmän. Väsyneenä ei kannata tehdä liian kovia harjoituksia.

Suunnistustaito kehittynyt

Korona on vaikuttanut luonnollisesti myös suunnistajien kuvioihin. Lajin luonne on mahdollistanut kuitenkin tehokkaan harjoittelun.

– Korona-ajan alkaessa keskityin harjoittelussani perusasioihin. Laajempiin yhteistreeneihin tuli taukoa, mutta tein harjoituksia kahdestaan kaverin kanssa.

Kesän edetessä myös suunnistuskisoja päästiin järjestämään. Kisalenterista on löytynyt kilpailuja lokakuulle asti.

– Kalenteri on kuitenkin elänyt, ja varsinaiset kilpailulliset tavoitteet siirsin ensi vuoteen. Mutta on tietysti hyvä, että nyt on päässyt ihan kisaamaankin.

Huostila kertoo korona-ajan menneen kokonaisuudessaankin varsin mukavasti.

– Kesätöiden kanssa minulla kävi hyvä tuuri. Ehdin sopia niistä jo ennen koronaa, eikä muutoksiakaan tullut, joten kesä meni Verohallinnossa.

Suunnistuksessa Huostilaa kiehtoo niin kilpailuympäristöt kuin lajin ominaisluonne.

– Tässä lajissa pääsee kilpailemaan luonnossa, ja kisat tapaavat olla vieläpä erityisen hienoissa metsissä. Pidän kestävyysharjoittelusta ja on hienoa huomata kunnon kehittyvän. Rasteja etsiessä saa puolestaan käyttää ongelmanratkaisutaitoja.

Huostilan mukaan aiemmin fyysinen kestävyys oli hänen selvästi vahvin ominaisuutensa.

– Viime vuosina myös varsinainen suunnistustaito on kehittynyt. Sen taustalla on hyvä valmennus ja karttunut kokemus.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat