Urheilu Lammi

Enemmän kuin pelkkä raviharrastus

– Palo hevosiin on alkanut jo pienestä, kertoo raviharrastaja Juhani Mäkinen, joka on asunut Lammin Jahkolassa jo melkein 50 vuotta. Kisakokemusta Mäkisellä on jo nuoruudesta asti.

Ensimmäiset kisat Mäkisellä oli vuonna 1980 Lahdessa Reppa-nimisellä hevosella. Viimeiset kisat olivat noin 7–8 vuotta sitten suomenhevosella nimeltään Viulan Venla.

– Nykyään Venla on ratsuhevosena, jolla ratsastavat tutut ja sukulaisnuoret, Mäkinen kertoo.

Ensimmäinen hevonen tuli Mäkisille vuoden 1975 tienoilla. Raviharrastus alkoi kunnolla vuonna 1980. Mäkisten ensimmäinen varsa syntyi samana vuonna ja sillä alettiin kilpailla. Samoihin aikoihin Mäkinen ajoi raviajokortin hevosella nimeltä Reppa.

Raviurheilu on muuttunut

Mäkisen mielestä raviurheilu on muuttunut noin 40 vuodessa paljon.

– Vauhti on nykyään kovempi. Suomen ravimaailmassa vuodesta 1913 vauhti on nopeutunut melkein minuutin, Mäkinen kertoo.

– Vuoden 2018 Rovaniemen kuninkuusraveissa paras kokonaisaika oli 9.23 minuuttia, kun se 1900-luvun alussa oli reilusti yli 10 minuuttia. Tänä vuonna ennätysaikaan ylsi ravikuningas Costello.

Ravikisoihin on Mäkisen mukaan nykyisin vaikeampi päästä, koska hevosten ja ajajien taso on noussut.

– Lämminverisiä ja suomenhevosia on nykyään saman verran lähdöissä. Ennen suomenhevosia oli enemmän, Mäkinen sanoo.

Mäkisen ollessa nuori hevosia käytettiin vielä paljon erilaisissa maa- ja metsätöissä. Sittemmin maatalouden koneellistuminen on syrjäyttänyt hevoset työkäytöstä. Nykyään urheilu on korvannut työkäytön, ja ravitallien määrä on kasvanut.

– Ennen voitiin ajaa autoteillä, kun ei ollut ravirataa Lammilla. Vuodesta 1988 lähtien Jahkolassa on ollut harjoitusravirata.

Mäkinen kertoo, että kisaamiseen tarvitaan osaamista ja pisteitä. Pisteitä kerätään kilpailemalla ja hevosen listasijoittumisella.

Mäkinen ei ole vielä lopettanut raviharrastustaan, vaikka viimeisistä kisoista on jo aikaa. Derby-voiton Mäkinen ajoi hevosella nimeltä Viulan-Vilaus vuonna 1987. Vermossa hän voitti 29.4.1995 Tristan-hevosella.

– Myöhemmin Tristan osallistui Kuninkuuskilpailuun, kertoo Mäkisen vaimo Hannele Mäkinen.

Mäkisillä on monia hurjia tarinoita, esimerkiksi monilta kisamatkoilta. Kerran Mäkiset olivat tulossa takaisin kotiin raveista. Illalla tuuli paljon ja satoi, sitten tuuli otti hevoskoppiin kiinni ja koppi heittelehti tiellä, kunnes kaatui. Koppi meni rikki ja siitä lähti katto ja toinen seinä, eikä hevosia näkynyt kopissa. Pimeässä kuului vain kavioiden kopinaa, joten hevoset olivat selvinneet. Vaikka koppi meni täysin rikki, kummallekaan hevoselle ei käynyt mitään pahaa.

Mäkisellä on muitakin hurjia tarinoita, mutta ikinä kenellekään ei ole käynyt mitään vakavaa.

Mäkinen on valmentanut monia hevosia kotitallillansa. Mäkisillä on aikojen saatossa ollut Hippoksen mukaan valmennuksessa 38 hevosta.

Hevoset ovat olleet luonteeltaan hyvin erilaisia, toiset kilttejä ja rauhallisia ja toiset kovapäisiä ja villejä. On ollut suomenhevosia ja lämminverisiä. Mäkinen kertoo, että hyvä ravihevonen on nopea aloituksessa ja radalla, eikä hevosen tarvitse välttämättä olla erityisen kilttikään.

Mäkinen “pääsi” harrastukseen kuuntelemalla ja käymällä kylällä muiden raviharrastajien ja valmentajien talleilla. Mäkinen alkoi 15-vuotiaana ajamaan metsissä työhevosilla ja muutenkin hänen nuoruutensa oli hevospainotteinen.

Artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen koululaislehdessä 13.12. Kirjoittajat Pinja Mäkinen ja  Siiri Nieminen ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski