Urheilu Teemat Lammi

 Hasilan peltoradalla saa ajaa täysillä – juniori pisti pohja-ajan muille näytteeksi

Lammin UA:n ajopäivässä Väinö Hasilan kyytiin pääsi myös Mikko Karhu.Kuva: Jussi Karvonen

Lammilaisen 13-vuotiaan Väinö Hasilan kyydissä jokainen sekunnin murto-osakin on ratkaisuja täynnä. Kun 13-vuotias kuljettaja ajaa 2,5 kilometrin mittaisen jäisen peltoradan aikaan 2,15, voi jokainen aikuinenkin kokeilla, mitä tuon ajan saavuttaminen peltoradalla tarkoittaa mutkaisella, jäisellä ja muutaman metrin levyisellä radalla

– Taidan lähteä häviämään, mutta pakkohan tässä on yrittää, tuumii Väinön isä Jyrki Hasila.

Aika uupuu pari sekuntia Väinön ajasta. Ralliautoilussa se on aika paljon parin kilometrin radalla.

– En edes tiedä, mistä tuo aikaero tulee. Väinö käytti kakkosta kerran vähemmän kuin minä ja vaihdekin pomppasi kertaalleen silmästä. Tekosyitähän pitää keksiä, naurahtaa Hasila.

Lammin Urheiluautoilijoiden järjestämässä ajopäivässä pääsivät halukkaat testaamaan omia ajotaitojaan Hasilan
peltoradalla. Radalle pääsi normaalilla siviiliautolla ja nastarenkailla, moottoripyörillä ja vaikkapa mönkkäreillä.
– Nykyisin jääradoilla ajo on aika hankalaa erilaisten säännösten takia. Yksityisellä radalla tällaisen ajotapahtuman järjestäminen on helpompaa. Kävijöitä oli saanut olla enemmänkin.

Jyrki Hasila. Kuva: Jussi Karvonen

Jyrki Hasila epäili jo etukäteen jäävänsä tappiolle kierrosajassa, kun kisaili poikaansa vastaan. Eroa kertyikin 2,5 kilometrin radalla pari sekuntia.

Joka tapauksessa halukkaat pääsivät istumaan nuorien kuljettajan kyytiin, jossa meno oli huimaa. Väinöllä on kokemusta ratin takaa

– Olen ajanut autoa yhdeksänvuotiaasta saakka. Tämä on toinen autoni, ensimmäisen ajoin loppuun, Väinö kertoo.

Kymmenvuotiaana Väinö ajoi auton ensi kerran katolleen metsätiellä, kun vaihde hyppäsi pykälästä mutkassa.

­– Viime viikonvaihteessa auto meni peltoradalla ympäri toisen kerran, kun yritin ajaa mutkaan kovempaa kuin koskaan ennen. Ei tämä niin vaikeaa ole, auto pysyy piikkirenkailla hyvin radassa. Piikkirenkaat voivat luistaa,  mutta auto käyttäytyy loogisemmin. Tavallisilla renkailla ajaminen on hankalampaa, kun on liukasta, sanoo Väinö.

Väinö Hasila. Kuva: Jussi Karvonen

Väinö Hasilalla 2,5 kilometriä peltoradalla taittuu reilussa parissa minuutissa.

Ajamaan oppii vain ajamalla

– Väinön ajamisessa huomio kiinnittyy rauhallisuuteen. Jokainen liike on harkittu. Ratin takana ei ole mitään hötkyilyä, kehuu nuorten luokassa ajava Erik Järvinen.

– Ajamaan oppii vain ajamalla. Ainakin oma temppukirjani on tällä hetkellä tyhjä. Jos Väinöllä intoa riittää, voimme pyytää kokeneempia kuljettajia kyytiin ja sitä kautta saada oppia. Tällä hetkellä kaikki on kuitenkin pelkkää harrastusta, sanoo Jyrki Hasila.

Sen vuoden alusta, jonka aikana nuori täyttää 15 vuotta, hän voi osallistua rallin nuorten sarjaan.

– Ensi vuoden tammikuussa olisi tarkoitus lähteä yrittämään, mutta kaikki tehdään Väinön ehdoilla. Tähän saakka on virtaa riittänyt. Tämä on sellainen isä­-poika-juttu. Huollamme ja rakennamme autoa yhdessä. Työkalut pysyvät Väinön käsissä jo aika hyvin. Ajoin itsekin  jokamiesluokkaa, ja auto on vieläkin tallella, mutta työt eivät ole oikein harrastusta sallineet, Jyrki Hasila kertoo.

Hasilan jääradalla saa käydä ajamassa, kunhan ilmoittaa etukäteen.
Kuva: Jussi Karvonen

Lammin Urhailuautoilijoiden ajopäivässä pääsi jokainen halukas ajamaan aikaa vastaan ja testaamaan taitojaan Hasilan jääradalla.

Peltorataa Hasila on pitänyt neljä vuotta.

– Tamppaan ja jäädytän pohjan, ja rata kestää aika hyvin. Tosin tällä hetkellä se ei ole ajettavassa kunnossa, mutta uskoisin että siinä pääsee vielä tänä talvena ajamaan, kun saatiin taas pakkasta ja lunta. Radalle voi tulla ajamaan kuka vain, kunhan ilmoittaa etukäteen tulostaan, Hasila lupaa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat