Urheilu Hauho

Hauho liikkui maailmanmestarin tahdissa ja innostamana

Hauho liikkuu -juoksun lähdössä oli suuren urheilujuhlan tuntua. Kuva: Jussi Karvonen

Harvoin juoksutapahtuman lähdössä näkyy sellaista intoa ja suoranaista tuskaa matkaan pääsystä, että pientä varaslähtöä otetaan jo kolme minuuttia ennen kuin lähtökäsky annetaan.

Hauho liikkuu -tapahtuman taatusti innostuneimmat osanottajat olivat ykkös- ja kakkosluokkalaisia, jotka pääsivät ensimmäistä kertaa tapahtuman viisivuotisessa historiassa kirmaamaan omalle lenkilleen. Lenkeille lähti kaikkiaan noin 600 oppilasta ja opettajaa sekä muutaman kymmenen vanhempaa. Tapahtumaan osallistuvat kaikki Hauhon alueen oppilaat Alvettulan, Eteläisten ja Hauhon Yhtenäiskoulusta

Lähtöviivalla otettiin ensimmäisiä askeleita jo minuutteja ennen kuin Mikko Reitti antoi nuorimmille lähtöluvan 2,2 kilometrin pituiselle lenkille. Tosin sosiaalinen kontrolli lähtöviivalla oli ilmeisen ankara, ja ylimääräisten askelien ottajat saivat varmasti palautetta muilta.

– Tähän saakka nuorimmat ovat liikuntapäivänä harrastaneet pihalla monenlaista liikuntaa, mutta hekin tahtoivat juosta kuten vanhemmat oppilaat ovat tähän saakka tehneet. Toivehan tietysti järjestyi, sanoi Reitti.

Viime sanoikseen Reitti muistutti juoksijoita liian kovasta alkuvauhdista.

– Kiriä pitäisi riittää loppmetreillekin saakka, huusi Reitti.

Innosta päätellen sanat saattoivat kaikua kuuroille korville ainakin osalle lähtijöistä, mutta liikunnan riemua se ei muuttanut

Numerolappu sytytti kilpailuhengen

Hauho liikkuu -tapahtuman tsemppaajana oli tänä vuonna hiihdon moninkertainen maailmanmestari ja olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen. Aikaisemmat tsemppaajat ovat olleet juoksija Wilson Kirwa, pituushyppääjä Kristiina Mäkelä, ratakelauksen maailmanmestari Amanda Kotaja ja mäkihyppääjä Toni Nieminen.

– Tämä on hieno tapahtuma. En ole enää hiihtänyt kuin omaksi ilokseni, eikä kilpaileminen edes ole käynyt mielessä. Järjestelen Salpausselän kisoja, ja arki on sellaista normaalia perhearkea kolmevuotiaan lapsen kanssa. Liikunta tietysti kuuluu arkeen, Aino-Kaisa Saarinen kertoo.

Saariselle liikuntaharrastus on peruja lapsuudesta.

– Olin aika vilkas lapsi, ja vanhemmat taisivat meitä suorastaan tyrkkiä ulos. Olen aina rakastanut luontoa ja metsää. Metsässä mieli rauhoittuu. Mobiilista ei elämyksiä löydy, mutta luonnosta niitä saa. Lapsenkin kanssa on parempi lähteä ulos kuin jäädä mobiiliin kiinni, päivä sujuu varmasti paremmin.

Saariselle kävi kuten monelle entiselle urheilijalle käy, kun numerolappu laitetaan rintaan. Saarinen saapui 7,7 kilometrin lenkiltä ensimmäisten joukossa Joonas Rokkasen perässä.

– Joonas kysyi, että sopisiko sellainen neljän minuutin kilometrivauhti. Sanoin, että kai se käy, ei se ehkä kuolemaksi kuitenkaan ole. Lopussa oli pakko antaa vähän periksi, mutta ei pieni hengästyminen pahitteeksi ole, naurahti Saarinen.

Cooper-testi pakotti toimimaan

Hauho liikkuu -tapahtuma on vastaisku liikkumattomuudelle. Tapahtuman tarkoitus on kannustaa lapset liikkumaan yhdessä vanhempiensa kanssa. Tapahtuman tavoite on madaltaa kynnystä yhteiseen liikkumiseen jatavoitteelliseen oman kunnon parantamiseen.

Hauho liikkuu -tapahtuma sai alkunsa, kun Reitti veti herneen nenään silloisten yhdeksäsluokkalaisten poikien cooper-testin tuloksia lukiessaan.

– Keskimatka oli 1150 metriä tuossa 12 minuutissa. Ajattelin, ettei tämä vetele, koululiikunta ei riitä, vaan liikuntaharrastuksen lisäämiseksi pitää tehdä jotakin muuta.

Tällä kertaa Reitin ei tarvinnut enää vetää hernettä nenään. Ensimmäinen yhdeksäsluokkalainen, Elias Virtanen, tuli 7,7 kilometrin lenkiltä ajassa 30.30.

Eliaksen salaisuutena oli salibandy, vaikkei lajiin suoranaista juoksuharjoittelua juurikan liity.

– Tietysti lajissa tulee juostua pelin aikana ja joskus on lenkkejäkin, mutten minä mitenkään juoksua treenaa.

Lyhyemmälle 2,2 kilometrin lenkille lähteneistä ykkös- ja kakkosluokkalaisista maaliin saapuivat ensimmäisinä Ilmari Pohjola ja Maltti Hieto sekä ekaluokkalaisista ykkösenä Justus Majaniemi. Ilmari kellotti ajan 9.51, eiväkä muutkaan paljon jääneet jälkeen

– Ilmari käy suunnistamassa, mistä tuo juoksukunto lienee peräisin, naurahti isä Jukka Pohjola.

Justus saapui maaliin hyväkuntoisena, mutta kommentit lenkistä jäivät lyheen.

– Kovaa oli, huokasi Justus

Liikunta vetää vanhemmatkin mukaan

Palautumiskyky ainakin nuorimmilla oli kiitettävä luokkaa, sillä varttitunnin päästä osa jaksoi jo leikkiä hippaa.

Rehtori Pekka Paappanen pitää tapahtumaa paitsi liikuntapahtumana myös vanhempien ja opettajakunnan sekä lasten yhteisenä iltana.

– Tämä on sellainen kylätapahtuma. Osallistumisprosentti vanhempainiltoihin on meillä aika hyvä, mutta tällaiseen tapahtumaan tulevat helpommin nekin vanhemmat, jotka eivät välttämättä vanhempainiltoihin tule. Vastaavaa liikuntatapahtumaa ei samassa laajuudessa ole ainakaan tiedossani sanoi Paappanen.

Artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen Syyslehdessä 12.9.2019. Syyslehti on veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski