Urheilu Hauho

Hauhon jokamiestriathlon saa ihmiset ylittämään itsensä

Hauholla 1.8. käytyyn jokamiestriathloniin osallistui 287 reipasta urheilijaa. Kuvassa miesten yleisen sarjan uimaosuus. Kuva: Siina Nurminen

Hauholla helteessä käytyyn 16. Jokamiestriathloniin osallistui tänä vuonna 287 reipasta urheilijaa. Timi Malinen ajalla 31,13 joka oli vain 35 sekuntia nopeampi seuraavaksi tullutta Joni Karjalaista. Naisten yleisen sarjan voitti Venla Koivula-Huttunen ajalla 33,56.

Matkaan sisältyi ensin uintia 200 metriä Hauhon selällä, josta matka jatkui pyöräillen 10 kilometrin verran Hauhotalolle, josta vielä juostiin loppu 3 kilometriä Wanhaa Raittia pitkin. Kilpailun pääjärjestäjänä toiminut Mikko Reitti tituleeraa tapahtumaa jopa maailman rennoimmaksi triathloniksi, sillä matka on tehty hieman tavallista kisaa kevyemmäksi ja tunnelma on yleisesti rento.

Juttukeikalta urheilukärpäsen purema

Mukaan lähti ensi kertaa myös osa-aikahauholainen Tanja Lupari ystäväporukkansa kanssa.

– Olin viime vuonna tekemässä juttua Keski-Hämeeseen Hauhon jokamiestriathlonista ja tykästyin tunnelmaan niin paljon, että päätin osallistua seuraavana vuonna itsekin. Sain houkuteltua mukaan myös mieheni ja pari ystävääni. Lupari kertoo.
Ensimmäistä kertaa tapahtumassa kilpaillut Lupari kertoo ennen kilpailua olleensa hieman kauhuissaan, sillä urheilutaustaa hänellä ei juurikaan ole.
– Olen aina kokenut olevani ”huono” liikunnassa, ja aiemmin se on ollut minulle vähän pakkopullaa. Nyt aikuisiällä olen kuitenkin löytänyt itselleni mieluisat lajit, kuten joogan ja juoksemisen, ja osaan nykyään jopa nauttia liikunnasta. Oli niin mahtava fiilis, kun ylitti maaliviivan, ei sitä voi sanoin edes kuvailla, Lupari hehkuttaa.
– Ylitin todella itseni! Salainen haaveeni oli päästä alle tunnin ja tulokseksi tuli 59,37 minuuttia, Lupari kertoo tyytyväisenä. Etukäteen Luparin ainoa tavoite triathlonissa oli se, että maaliin saakka on päästävä. Luparin sijoitus naisten kuntosarjassa oli 55, parempi kuin kymmenen muun osallistujan, joten ensikertalainen oli tulokseensa hyvin tyytyväinen.
Haastavimmaksi Lupari koki uimaosuuden, jonka tekniikassa hänellä on omien sanojensa mukaan vielä kehitettävää.
– Ensi vuodeksi aion ainakin treenata uimista enemmän. Se oli kolmesta lajista haastavin. Keväällä aloitettu juoksukoulu on sen sijaan tehnyt juoksemisesta jopa mielekkään harrastuksen minulle, Lupari kertoo.
– Juoksukoulu on auttanut löytämään juoksemisen riemun jopa siinä määrin, että toukokuussa osallistuin elämäni ensimmäistä kertaa myös MilitaryRun-kisoihin Hämeenlinnassa.
Hän kehoittaa kaikkia lähtemään mukaan jokamiestriathloniin urheilutaustasta riippumatta.
– Olen elävä esimerkki siitä, että ilman sen suurempaa urheilutaustaakin tämän triathlonin selviää läpi. Tämä on hyvä tilaisuus haastaa itseään ja ylittää itsensä. Minua tämä ainakin ehdottomasti motivoi jatkamaan kaikkien kolmen lajin treenaamista.
Lupari kertoo, että hänen helsinkiläiset ystävänsä olivat todella vaikuttuneita Hauhon kulttuurimaisemasta.
– Ystäväni olivat Hauhon Vanhalla Raitilla ensimmäistä kertaa. Heidän mielestään täällä on upea miljöö ja tämä on huikea tapahtuma. Aivan varmasti lähdemme ensi vuonnakin mukaan samalla porukalla, tykästyimme niin tunnelmaan täällä, Lupari lupaa.

Tavallisenkin tallaajan helppo lähteä

Paikalle oli saapunut kilpailijoita ympäri Suomen, esimerkiksi Helsingistä, Tampereelta, Lahdesta, Nurmijärveltä ja Hämeenlinnasta. Lammilaiselle Oona Ansamaalle kerta oli jo toinen, kun taas hänen työkaverilleen, hattulalaiselle Tiia Laineelle, Hauhon jokamiestriathlon oli ensimmäinen.

– Oona alkoi puhumaan töissä tästä, kuinka kiva tapahtuma tämä on, niin innostuin sitten lähtemään mukaan, Laine kertoo.
Naiset eivät olleet lenkkeilyä enempää valmistautuneet etukäteen koitokseen.
– Kunhan pääsee maaliin asti niin se riittää. Mennään tekemään parhaamme, naisten yleiseen sarjaan osallistuneet työkaverukset toteavat hymyssä suin.
Eniten päivässä jännitti kuumuus, ja kuinka helle vaikuttaa suoritukseen. Molemmat kuitenkin pääsivät maaliin saakka, Laine ajalla 54.24 ja Ansamaa ajalla 59.37.
Pirkkalasta myös ensimmäistä kertaa kilpailemaan tulleen Olli-Pekka Silfverhuthin ensivaikutelmat Hauhon jokamiestriathlonista olivat hyvät.
– Monet urheilukaverit olivat kehuneet Hauhon triathlonia, niin päätin tulla itsekin kokeilemaan, Silfverhuth kertoo.
– Tämä on tämmöinen matalankynnyksen triathlon, johon kuka tahansa voi tulla.
Silfverthuth sijoittui Miehet 40v -sarjassa neljänneksitoista ajalla 43,33.
– Uinti meni surkeasti, pyöräily ehkä parhaiten, Silfverhuth arvioi suoritustaan.
– Tämä oli tosi kiva tämmöinen kylätapahtuma, saatan tulla ensi vuonnakin! hän toteaa.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski